Jedno od prvih pitanja koje se ističe prilikom planiranja putovanja, jeste pitanje o hrani, posebno ukoliko imate poseban režim ishrane, odnosno ukoliko praktikujete konzumiranje samo zdrave hrane

Činjenica je da održavanje režima ishrane na putovanju može biti poprilično teško, ali ono što za početak možete da uradite jeste da se potrudite da izbegnete lokalne pumpe i restorane brze hrane u trenucima kada vas savlada umor ili kad naprasno ogladnite nakon određene aktivnosti na putovanju. 

Pronađite avio kartu za željeno putovanje jednostavnim popunjavanjem upita na https://balkanfun.travel/avio-karte i vaše putovanje iz snova je na samo korak od vas. Uz naš mali vodič o ishrani na putovanju i savete kako da izbegnete brzu, nezdravu hranu i nepotrebne masti i šećere koji vas neće dugo držati sitim, sigurno je da će vam boravak na odabranoj destinaciji biti znatno olakšan. 

Pametan odabir namirnica i raspored obroka

Prvo na šta treba da obratite pažnju je pravilan raspored obroka u toku dana, odnosno u toku samog putovanja do željene lokacije. Pojedine “jače” namirnice vam možda neće odgovarati ako ih jedete ujutru. Zato je najbolji izbor za sam dan putovanja laganija, ali raznovrsna hrana, bogata nutritijentima

To znači da je jutro najbolje vreme za kombinaciju svih vrsta hrane – masti, proteina i ugljenih hidrata. Na ovaj način, osećaćete se sitim mnogo duže nego da pojedete samo voćku ili popijete smuti, a samim tim ćete izbeći nepotrebne nezdrave zalogaje.

zdrava hrana, lepo servirana na ivici bazena

Šta jesti u zavisnosti od toga gde putujete

Ukoliko odlučite da sami kupujete hranu tokom odmora, onda možete svoj plan ishrane donekle preneti i na destinaciju na koju ste otputovali, tako da to ne mora da bude preveliki problem u smislu odstupanja od svog režima. Međutim, ukoliko već imate hotelsku hranu i ne želite dodatno da trošite novac, onda to može biti problem. 

Hotelski aranžmani nude veliki izbor hrane, uglavnom u vidu švedskog stola. U tom slučaju  preporuka je da doručak bude obilan iz razloga što je prvi i sigurno ćete ga “potrošiti” tokom dana. Treba jesti žitarice, integralna peciva, muslije i kaše, kao i neizbežni jogurt. 

Mogu da prođu i slatki namazi na kraju obroka. Voće uzimati u vidu ceđenih sokova. Kafu je najbolje zameniti čajem, a preporučuje se zeleni čaj koji sadrži najviše antioksidanasa, topi masti i ubrzava metabolizam.

Kako bi trebalo da izgleda ishrana na moru?

Ukoliko ste na moru potrudite se da jedete što više ribu i morske plodove, jer imate priliku da ih dobijete sveže. Izbegavajte hleb ili krompir uz ovu hranu, jer želucu je najveći problem da vari ugljene hidrate i belančevine u isto vreme. Pored toga, riba se najduže vari pa neka plivanje bude pre ručka ukoliko vam to predstavlja problem dok ste siti. 

Uz jedan ovakav obrok je obavezan tanjir salate koji bi trebalo da počnete nešto ranije da jedete ukoliko ne možete samu salatu da pojedete pre glavnog jela kako je najzdravije za naš organizam.

Tečnost se ne preporučuje uz jelo pa čašu vina ili piva treba ostaviti za kasnije večernje sate. Ručak možete da zamenite lubenicom ili drugim voćnim tanjirom. U tom slučaju je dozvoljena malo obilnija večera.

Kako se hraniti na planini?

Za one koji planinare i prelaze mnogo kilometara, dok skijaju, potrebna je nešto jača hrana, koja poboljšava cirkulaciju. Ali nemojte misliti da to podrazumeva masno meso, za koje se inače savetuje da ga treba izbegavati u normalnim uslovima.

Naprotiv! Masno meso je štetno u bilo kojoj situaciji, a “gorivo” organizmu daju ugljeni hidrati. Tako da po pravilu oni treba da čine oko 35% dnevnog unosa hrane, dok meso samo 10%, mlečni proizvodi 15% koliko i masti, voće 10%, povrće 12%, preostala 3% mogu da budu šećeri.

Ako mislite da ćete sve ono na čemu ste radili mesecima ili godinama, prokockati odlaskom na odmor, gde se u potpunosti menja vaš ustaljeni ritam i svakodnevica, varate se. Ukoliko nastavite da vodite računa o svojoj ishrani, ali i radite one najosnovnije vežbe, nema sumnje da ćete uspeti da ostanete fit na putovanju, odnosno da održite formu u kojoj ste bili i pre odlaska na odmor.