Ova „prijateljska gljivica“ je prirodni stanovnik donjeg dela creva, ali ponekad se u našem organizmu može desiti da se prilikom pada imuniteta počne brzo ramnožavati, napadajući sluzokožu creva i prodiru u krvotok, pa se u vezi sa tim prenose toksine iz jednog dela tela u drugi što dodatno otežava odbranu organizma od svakodnevnih „neprijatelja“. Simptomi su često otežano varenje, nadimanje, zatvor, cistitis i tegobe u genitalno-mokraćnim organima, sindrom tegoba pred menstruaciju, zamor, letargija, itd.

Iako nema nekih većih posledica po naš organizam, može biti izuzetno uporna. Uzroci njene pojave su uglavnom preterana upotreba antibiotika, povećan unos šećera, korišćenje steroida i nedostatak unosa neophodnih nutrijenata za naše telo.

Preventiva ili pak lečenje je najdelotvornije promenama u ishrani, odnosno menjanje navika i put ka pravilnoj ishrani. Ljudsko telo je jedna mašina koju pokreću nutrijenti: proteini, ugljeni hidrati, tečnost, vitamini, minerali itd i jako je bitno da u toku dana unesemo onu hranu koja je bogata svime što nam zapravo treba. Namirnice je potrebno rasporediti prema našim potrebama, budući da svaki čovek ima svoje jedinstvene parametre i samim tim drugačiju potrebu za unosom kalorija.

Ukoliko osoba pati od kandide, ne znači da je potrebno da izbaci u potpunosti ugljene hidrate, već da nađe adekvatne namirnice koje obezbeđuju tu vrstu nutrijenta.

  1. Voće je jedno od njih. Iako se savetuje izbacivanje voća, to je pogrešno iz razloga što se voće deli na citrusno i slatkasto. Tako da izaberite ono voće koje sadrži manju količinu šećera kao što su jagode, narandže, limun, kiv, ananas, grejp, nar, a izbegavati banane,smokve, mango…

img_0930

2. Pečurke se jako teško vare u našem telu zbog svog sastava. Takođe sve namirnice koje prolaze proces vrenja treba izbegavati. Alkohol je takođe jedan od njih.

3. Balans je ključ uspeha protiv kandide. Kada je telo u balansu, nema potrebu da troši svoj odbrambeni mehanizam za dodatne funkcije, već se fokusira na što brži oporavak od kandide.

Kako bi telo dobilo sve nutrijente koji su neophodni, mora se prvobitno znati koja je ta količina koja je dovoljna za funkcionisanje. Temelj je bazalni metabolizam odnosno dnevni unos kalorija potreban za funkcionisanje organizma bez dodatne fizičke aktivnosti. U zavisnosti od daljih ciljeva (redukcije kilograma ili održavanje kilaže) pravi se plan ishrane. Namirnice u okviru Smart Fit koncepta raspoređene su u 4 osnovne grupe, koje obezbeđuju sve ono što telu treba u toku dana, bez unosa suvišnih kalorija. Posude u 4 boje pomažu u doziranju i raspoređivanju broja posuda u toku dana. Fizička aktivnost je obavezna da nam telo ne bi „zakržljalo“ a dovoljno je dnevno posvetiti se tome do 30 min, čak i od kuće. Smart Fit trener je osmislio funkcionalne treninge koji su prilagođeni svima.

Ne čekati leto za promene, naše telo živi 365 dana u godini.

Budi fit, a sit!, Treniraj pametno, a ne naporno.