Proces kandiranja voća je malo komplikovaniji od sušenja, ali je ovo sjajan način da napravite u svojoj kuhinji zimske grickalice koje neće biti pune veštačkih aroma i zaslađivača. To možete napravite kod kuće u par koraka:

Kandirano voće – priprema

suvo-voceKandiranje je proces  koji zamenjuje većinu voćne vlage koncentrovanim rastvorom šećera, a kristalizovanje ( poznato kao i lediranje) opisuje šećerni ovoj koji se koristi u finalnoj izradi kandiranog voća ili kod procesa konzerviranja cveća.

Možete kandirati sve osim dinje i lubenice.

Korak 1

Odaberite voće koje želite da kandirate, a izvadite sve semenke ukoliko postoje i isecite na krupnije komade (2x2cm). Poželjni su zreli plodovi, ali bez feka  i truljenja, mora biti potpuno zdrav plod.

Korak 2

Oko 1kg voća stavite u šerpu, izbockajte viljuškom  i prelijte 1 l vode preko toga. Kada proključa smanjite jačinu i kuvajte još 10-tak min. Procedite i ostavite u staklenoj činiji. U proceđenu tečnost sipajte 250g šećera (braon – zdraviji je) i sok od jednog limuna. Kada i to proključa, mešajte još 2-3 min i skinite penu. Prelijte voće u staklenoj posudi ovom tečnosti i ostavite 24 sata.

Korak 3

Drugog dana ponovite postupak. Opet kuvate, cedite voće, u preostalu vodu stavite opet istu količinu šećera, prokuvate i prelijete opet. Ostavite opet 24 sata.

Korak 4

Isti postupak.

Korak 5

Isti postupak, samo ovaj put stavljate 150 g šećera, a ne 250g.

Korak 6

Ponoviti isti postupak iz petog koraka.

Korak 7

Opet iscedite i ponovite postupak sa 200 g šećera s tim što sada voće stoji u toj vodi 48h.

Korak 8 FINAL

Sipajte voće sa sirupom u šerpu i kuvajte 5 min. Rešetkastom kašikom izvadite voće i stavite na neku rešetku (kao onu za rostilj) ili na pleh. Ubacite u rernu i pecite na 120 stepeni, ali nek vrata rerne budu malo odškrinuta. Neka se voće suši 12 sati. Ako je jaka rerna, može i manja temperatura. Bitno je da se voće skroz osusi. Tako nel stoji još 48h, a zatim uvaljajte u prah šećer i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Prednosti home-made kandiranog voća jesu što možete birati voće i šećer. Uzeti u obzir da je ova poslastica prepuna ugljenih hidrata i da je dozvoljena mala porcija 1 nedeljno kao „time out“ obrok.

Sušeno voće – priprema

kanirano-voceZdravija i manje kalorična varijanta termički obrađenog voća. Potupak je jednostavniji. Korak 1 za odabir voće je isti kao i kod kandiranja.

Korak 2

Voće iseci na kolutove od max debljine do 1 cm. Takođe je bitno da nema koštica. Vidite da širina i debljina budu sličnih dimenzija da bi se ravnomerno osušilo.

Korak 3

Prokuvati voće i brzo izvaditi da se ne bi raspadalo i previše omekšalo. Ovo skraćuje proces sušenja a takođe i rizik da se pokvari je daleko manji.

Korak 4

Sušiti voće na temperaturi od 30-60 stepeni, nikako ne sme da pređe 80 stepeni, jer će se uhvatiti kora. Takođe je bitno odškrinuti vrata od rerne kako bi cirkulisao vazduh. Sušiti dok ne bude vidljivo da nema više vode  u voću.

suseno-vocOvo možete raditi i sa povrćem, sad je popularno kupovati šušeno začinjeno povće u vidu čipsa, a voće u kesicama u svim prodavnicama. Bitno je samo da na pravilan način pripremite sušeno ili kandirano voće, jer se može brzo pokvariti ako ne ispoštujete korake.

Iako je sveže voće najukusnije, ovo može biti alternativa ako volite da spremate recepte od voća. Voće spada u jednu od osnovnih grupa namirnica, a u kombinaciji sa ostalim nutrijentima napraviće balans u vašem planu ishrane i unosu kalorija.

Budi fit, a sit.