Decembar i januar nam donose mnogo proslava praznika i slava, ali i neprospavanih noći i mamurnih jutra. Svima nama se desilo da zažalimo sutradan ujutru zbog loših odluka koje smo doneli veče pre toga.

Iako nutricionisti savetuju maksimalno konzumiranje jedne čaše vina (i to ponekad) kao i minimum 8 sati sna zbog normalnog funkcionisanja organizma, teško je odoleti iskušenjima.

Smart Fit vam daje dnevni plan ishrane koje će vam pomoći da ublažite simptome i prevaziđete glavobolju  i malaksalost zbog prethodne noći.

Doručak

Kafa je neprijatelj. Iako ćemo svi prvo uhvatiti šolju sa kafom umesto doručak, ovo je loša ideja. Kafa će dodatno iziritirati želudac i neće vas razbuditi, a ukoliko je pijete sa mlekom, može prouzrokovati mučnine. Bolje rešenje je čaj od nane, a uz to napravite smoothie od banane, kivija I spanaća, ove namirnice su izuzetno bogate elektolitima koje ste izgubili zbog alkohola. Alternativa: Prepečen tost sa medom, jer je med snažan oksidant bogat fruktozom i glukozom

Ručak

Obavezna supa iz kesice. So i tečnost će pomoći dehidriranom telu. Ručak može biti malo jači, jer masnija hrana će pomoći da obloži zidove vašeg stomaka i tako spreči dalju apsorciju alkohola.

Večera

Jaja. Osim što ćete uneti u svoj organizam dovoljno proteina kako bi vaše telo imalo snage i za kraj dana, jaja u sebi sadrže amino kiseline koje razbijaju acetaldehid koji nastaje kao nusprodukt alkohola i izaziva mučninu. Ukoliko postite, možete pojesti ovsenu kašu koja je takođe odličan izbor jer ovac neutrališe kiselinu a sadrži neophodne nutrijente kao što su  vitamin B , kalcijum, magnezijum i gvožđe.

SAVET PLUS: Đumbir. Izrendajte đumbir u flašu vode i hidrirajte telo tokom celog dana, jer će ovaj začin pomoći da u kratkom periodu izbacite sve toksine iz organizma a i pomaže u otklanjanju vrtoglavice.