Koliko god da vodili računa o vitkoj liniji, kosi, noktima i garderobi, sve to pada u vodu ukoliko nemamo – dobro držanje. Ako vam estetika nije dovoljan motiv da ga ispravite, imajte u vidu i to da je loše držanje pre svega zdravstveni problem na kome se mora raditi.

Ukoliko niste slušali savete roditelja koji su vas podsećali da se ispravite, a potom i učiteljica u školi, ne brinite, još uvek nije prekasno. Uz nekoliko saveta u nastavku teksta, možete popraviti svoje držanje.

 

#1 Postanite svesni svog problema

Pre svega bi trebalo da budete svesni toga u kom stanju se nalazi vaše držanje. Najbolje je da zamolite nekoga da vas fotografiše od napred, od pozadi i sa bočne strane, kako biste mogli da sagledate realno kako izgledate.

Ne opterećujte se poziranjem, stanite prirodno kako inače stojite. Kada budete pregledali slike, obratite pažnju na položaj stopala i kolena. Stopala bi trebalo da budu usmerena ravno napred, a prilikom posmatranja kolena treba obratiti pažnju na to postoji li hiperekstenzija ili OX noge.

Kada se posmatra karlica treba uzeti u obzir to da li su stomačni mišići previše istegnuti, što je posledica preteranog uvijanja kičme. Ramena su često spuštena napred što za posledicu ima preteranu zakrivljenost torakalnog dela kičme. Ovo dalje povlači pomicanje glave napred, što opterećuje vrat.

Treba voditi računa i o visini ramena, kada je jedno više od drugog verovatno se radi o skraćenim mišićima između vrata i ramena, a postoji mogućnost i da se radi o skoliozi ili skoliotičnom lošem držanju. Bitno je da u startu utvrdite da li vam je držanje loše i da li možda imate neki problem koji zahteva posebne vežbe ili čak medicinsku intervenciju.

#2 Vodite računa o sedenju

Problemu sa držanjem su sklonije osobe koje veliki deo dana provode sedeći. Ukoliko se bavite kancelarijskim poslom, ovo je verovatno vaš problem, pa je tu tom slučaju bitna stolica na kojoj sedite. Kada su u pitanju kvalitetne kancelarijske stolice Beograd nudi veliki izbor istih, od kojih se posebno preporučuju ergonomske.

Ergonomske stolice drže vaša leđa u pravilnom položaju, poseduju nasone ta leđa i glavu koji su podesivi, i značajno olakšavaju višesatno sedenje. Ukoliko veliki deo dana provodite sedeći, dobro bi bilo da povremeno napravite pauzu i ustanete, pa makar to bila kratka šetnja po kancelariji.

Ne sedimo samo u kancelariji, već i u automobilu. Način na koji sedite i držite volan takođe utiče na vaše držanje. Podignite sedište tako da nemate potrebu da napinjete vrat kako biste videli šta se dešava na putu. Najoptimalniji položaj glave je oko 10 cm razmaka u odnosu na naslon, dok su leđa prislonjena naslonu sedišta.

Ako volan držite u nepravilnom položaju (stegnute ruke visoko na volanu) ramena su vam u podignutom položaju koji opterećuje mišiće gornjeg dela. Ukoliko ruke držite na sredini volana, ramena su vam u prirodnijem položaju.

#3 Držite telefon ispred sebe

Mobilni telefoni i tableti su postali objekti od kojih se ne odvajamo, i sa kojima smo praktično srasli. Posledica ovoga je pogrbljeno i nepravilno držanje tela prilikom gledanja u telefon.

Pomenuti položaj stvara pritisak na vratni deo kičme, što sigurno nije dobro za vaše držanje. Ukoliko pri upotrebi teledona podignete ruke, i na taj način ga držite ravno ispred sebe, nećete naginjati vrat napred i postići ćete bolji položaj. Smanjena upotreba telefona je takođe preporuka.

#4 Koristite steznik

Steznici neće rešiti problem kifoze ili skolioze, ali mogu vam poslužiti u olakšavanju vizualizacije ispravnog položaja donjeg dela leđa. Koristite steznik, ali ne preterujte. Steznik će istegnuti mišiće s prednje strane tela, ali će duže nošenje dovesti do toga da mišići leđa zbog slabosti neće moći da drže telo u ispravnom položaju.

#5 Uvlačite stomak

Mnogi ljudi, pre svega žene, uvlače stomak zbog estetike, prilikom hoda, stajanja ili sedenja. Ova navika može biti veoma korisna i u prevenciji bolnih stanja. Držanje stalnog tonusa trbušnih mišića će štiti vašu kičmu i držati je u povoljnijem položaju.

Imajte u vidu da lagani tonus mišića ne podrazumeva zadržavanje daha, već uvlačenje trbuha pomoću trbušnih mišića. Neka uvlačenje stomaka bude metod održavanja boljeg držanja, a željenu liniju postignite uz odgovarajući trening i plan ishrane.

Ukoliko primenite ove savete, imaćete konstantno svest o dobrom držanju i više ćete se truditi da se “ispravite”. U kombinaciji sa vežbama za leđa, redovnom fizičkom aktivnošću, a možda i nekim masažama, sigurno ćete postići željeno držanje.