Drage devojke, leto je uveliko uzelo maha, sezona je u punom jeku. Period godine stvoren za šorceve, lepršave haljinice, kratke pantalone, kupaće kostime, Sunce, more, plažu, ali verujemo da veliki broj vas nije spreman za letovanje na pravi način. Uz “glavnu brigu” o dobroj liniji za bikini na plaži, tu su i drugi saveti koji će vam pomoći da provedete sjajno fit i zdravo letovanje na moru! Evo kojih 5 saveta smo spremili za vas!

5 saveta za zdravo letovanje

#1 Pazite koje kreme za sunčanje birate

Svi smo dobro upoznati sa značajem krema za sunčanje, kao i da je vrlo bitno da ih svakodnevno koristimo kada se izlažemo Suncu, kako bismo smanjili rizik od raka kože, stvaranja bora i tamnih fleka. Vrlo je bitno da vodite računa na koji način kremu stavljate kao zaštitu.

Veoma važna stvar jeste da kremu morate naneti bar pola sata pre nego se izložite sunčevoj svetlosti, jer na taj način koža će imati dovoljno vremena da upije kremu i bićete zaštićeni od zračenja. Takođe, kremu treba nanositi što češće, po mogućstvu na svaka dva sata.

Kao i ostatak kože, bitno je i da usne adekvatno zaštitite koristeći balzam za usne sa zaštitnim faktorom.

Bez obzira na tip kože koji imate, zaštitne kreme su potrebne svima. Upozorenja stručnjaka su da se na Sunce ne izlazi bez zaštitnog faktora 20.

Da li je skuplje = bolje?

Ne bismo se uvek složile sa ovom tvrdnjom. Kada kupujete kreme za sunčanje veoma su bitne dve oznake koje nemaju veze sa cenom kreme:

  • SPF koja pokazuje zaštitu od UVB (5% sunčevih zraka koji dopiru do zemlje, i prolaze kroz epidermis, a odgovorni su za preplanulost ili gorenje. Iako boljniji od UVA zraka, oni su manje štetni) , ali i
  • PPD koja pokazuje zaštitu od UVA zraka (Ovo su veoma štetni zraci, koji iako jesu bezbolni, prodiru duboko u kožu, sve do ćelija dermisa, čime se može uzrokovati fotostarenje, netolerancija na Sunce (alergije), poremećaj pigmentacije i razvoj raka kože).

Odnos SPF i PPD bi trebalo da bude 3:1 ili 2:1, što implicira da ako je SPF 30, PPD bi trebalo da bzde 20 ili 10. Vrlo bitna je i nega kože nakon sunčanja, jer adekvatnom negom pomažete koži da se brže vrati u prvobitno stanje, pre izlaganja Suncu.

Crvenilo na koži

Štetnost sunčanja

Nažalost, crvena koža je pokazatelj da je prekasno za zaštitu od Sunca. Ovo je signal da ste morale mnogo više da se potrudite za zaštitu od Sunca. Veliki je broj dobrih krema na bazi krema koje hlade kožu (hiper gelovi) i drugih vrsta masti kojima je možete oporaviti. Ako već nemate kod sebe neki ovakav proizvod, sjajan posao će obaviti i staro, dobro kiselo mleko.

Perutanje i ljuštenje kože

Ukoliko ste došli do ovog stadijuma negujte kožu preparatima koji leče opekotine i vraćaju joj vlagu i nemojte se sunčati sve dok se koža ne oporavi.

#2 Pijte puno tečnosti!

Nega kože je veoma značajna kako bi povratila dovoljnu vlažnost, stoga je osnova hidratacije unos vode u dovoljnoj količini, bilo da su to sveže ceđeni sokovi od južnog voća bogati vitaminima, ledeni čajevi, među kojima su i korisni Detox čajevi, kao odličan izbor za izbacivanje toksina iz tela. Započnite svoju detoksikaciju već danas sa specijalnim čajevima od prirodnih sastojaka koji ubrzavaju metabilizam, čiste telo od toksina i povećavaju energiju!

Uz sve to, preporučujemo korišćenje krema za hidriranje kože, pogotovo na moru, gde ste konstantno izložene sunčevoj svetlosti, ali i isušujućem sastavu morske vode. Za izrazito suvu kožu možete koristii i ulja koja su bogata ekstraktima šargarepe i masline, kakao – putera, kososa i slično.

#3 Pametna ishrana i na letovanju

Složićete se da kada dođe trenutak odmora zaboravite na brojanje kalorija, zaboravite na treninge, zdravu ishranu… Jednostavno, ne želite da razmišljate ni o čemu drugom, osim o dobrom opuštanju. To znači da ćete verovatno jesti hranu koja je štetna, i u nepravilnim količinama jer, leto je..

Zaustavimo se na trenutak… Ovo je definitivno najveća greška koju možete napraviti. Devojke, efikasno i brzo mršavljenje pred more je moguće, ali odlazak na more nije razlog da u potpunosti napustite sjajan ritam treninga i ishrane koji ste uhvatile! Smart fit vam može pomoći u tome.

“Tvoje oči neće biti gladne, jer je tvoj stomak sit.”  – zvuči nestvarno, složićete se, zar ne? E, pa, drage devojke, od ovog trenutka možete jesti šta god poželite, a da se osećate odlično i uz to još i mršavite. I to na moru!

Kombinujte namirnice na “smart” način. Zavirite u deo Smart Fit koncepta, trenirajte pametno, a ne naporno. Možete trenirati kod kuće, ili bilo gde, budući da vas samo jedan klik deli od dostupnih treninga, a tu su i brojni proizvodi koji vam mogu pomoći na putu do savršene linije!

#4 Kvašenje i ulazak u vodu odmah nakon jela

sunčanje na plaži

Mame vas na moru nisu uzalud upozoravale. Velika je verovatnoća da ste i same počele svojoj deci da pričate kako ne treba ulaziti u vodu sa punim stomakom, ali zašto je ovo važno? U suštini, ulazak u vodu sa “punim” stomakom može biti nezgodan, da ne kažemo opasan, iz nekoliko razloga:

  • Da bi se hrana pravilno svarila, krvotok mora da bude stimulisan ka želucu, a pri kupanju dešava se upravo suprotno.
  • Ulazak u vodu sa punim stomakom čini da se telo oseća preopterećeno, što vodi bržem zamaranju i nikako nije dobro za one koji vole da plivaju u dubini.
  • Ne dozvolite da vam omiljeni obrok presedne time što ćete sebi izazvati mučninu, plivanjem sa “punim” stomakom.

Pored ovoga, kvašenje pred ulazak u vodu je neophodno kako biste upozorile svoj organizam. Na šta da ga upozorim?

Dugoročno izlaganje Suncu čini da se telo pregreva. Nagli ulazak u vodu, čija temperatura iznosi oko 25 stepeni Celzijusa, može biti pravi šok za organizam. Naglo spuštanje spoljne temperature kojoj je telo izloženo, direktno utiče na ponašanje organizma i ključnih organa ponaosob. Pre svega sada govorimo o srcu, koje počinje ubrzano da pumpa, ne bi li obezbedilo dovoljan protok krvi do svih delova tela koji su iznenada izloženi “hladnoći”. Da, jeste napolju 36 stepeni, ali morska voda je znatno, znatno svežija. Ukoliko niste dovoljno fizički aktivne, ovo može biti veoma opasno.

Plivanje može biti odličan trening i fizička aktivnost, ali isključivo kada ste zaista spremni da u vodu uđete.

#5 Na vreme uplatite putno osiguranje

Prevencija je 90% posla! Svi saveti za čuvanje od Sunca, hidriranje i pravilnu ishranu mogu biti nedovoljni ako ne predupredite sve nezgodne situacije koje vas i voljene mogu zadesiti kada putujete na letovanje u inostranstvo.

Glavni savet koji moramo pružiti, pored korisnih, prirodnih metoda očuvanja zdravlja, jeste da na vreme uplatite putno osiguranje. Izdvojite sat vremena pred samo letovanje, posetite ličnog zastupnika u osiguranju i zaštitite se.

Ukoliko već ne poslušate savete za sunčanje, hidrataciju ili vas jednostavno umor sustigne, bićete sigurni da ćete dobiti sav potreban tretman i negu.