Cikorija je jedan od najzdravijih cvetova naših livada, puna vitamina, inulina i odlična za ishranu dijabetičara. Saznajte kako se prave čaj i kafa od cikorije, sa kojim salatama dobro ide i kakvi su efekti konzumiranja ove biljke.
Cikoriju ste do sada sigurno videli u prirodi – to su oni lepi cvetovi specifične, plave boje koji rastu po livadama kao korov. Ima je svuda okolo, ali za njena blagotvorna svojstva možda niste još uvek čuli – saznajte zašto treba zakititi svoju prolećnu salatu ovom biljkom!
Šta je cikorija?
Plavičasta cikorija biljka je poreklom iz Evrope, ali već odavno je raširena u svetu. Kod nas se još naziva vodopija, plava vodopija, modrica vodoplav i konjska trava – to je višegodišnja zeljasta biljka koja obilno raste u divljini kao korov.
Raste do metar i po, ali najčešće ne prelazi tridesetak centimetara na našim livadama i pašnjacima. Dugačko i čvrsto stablo se ka vrhu sve više grana, a kod duguljastih listova izbijaju svetloplavi cvetovi – ima ih i na vrhovima grana, a dešava se da cvet bude i bele ili roze boje.
Koren cikorije je vretenast i beličaste boje – on je najbogatiji zdravim materijama.
Cikorija je veoma dugo poznata kao lekovita biljka i zbog toga su je posebno uzgajali u antičkom svetu. Njena svojstva sjajno utiču na organizam, jačaju imunitet i varenje, a od nje se pravi i kafa!
Koji delovi cikorije se koriste?
Cela biljka se koristi, ali koren je najkorisniji: on se posle branja dobro očisti, raseče uzduž i niže da bi se sušio na promaji u hladu, ili u rerni (način smo opisali nešto niže u tekstu). Na isti način se suše i ostali delovi biljke – u vrlo tankom sloju i na otvorenom.
Cikorija za zdravlje
Kada je u pitanju cikorija lekovitost je prepoznata odavno i svuda. Ona ima široku upotrebu u alternativnoj medicini i deo je narodnih lekova od Nemačke do američkih Čiroki plemena, starih Grka i Rimljana!
Stoka se podstiče da je pase jer je puna toksina koji napadaju i eliminišu crve iz sistema organa za varenje kod životinja. Za čoveka, cikorija kafa ili konzumiranje u jelima doprinosi na mnogo načina – sadrži mnoštvo ovih vitamina i minerala:
- Vitamin K
- Vitamin B5
- Vitamin A
- Vitamin C
- Folati
- Mangan
- Kalcijum
Inulin u cikoriji
Inulin je jedna od najvažnijih materija koje cikorija sadrži: ljudsko telo samo delimično vari inulin pa on dospeva nesvaren u debelo crevo – zato je odličan izvor nutrijenata za dijabetičare. Inulina najviše ima u korenu biljke: u svežem čini 20, a u osušenom i do 50% sadržaja.
Upravo se iz cikorije najviše industrijski izdvaja inulin, i u proizvodnji hrane se koristi da odmeni šećer, masti ili brašno.
Navedeni zdravi sastojci u cikoriji na ovaj način jačaju imuni sistem kod ljudi:
- poboljšava apsorpciju vitamina i minerala – naročito kalcijuma, i tako je deo prevencije osteoartritisa;
- eliminiše crevne parazite;
- cikorija protiv proliva i konstipacije – ima visok sadržaj inulina sa probiotskim dejstvom, koji pospešuje rad creva, a takođe može pomoći kod gubitka kilograma i dobar je za ishranu dijabetičara;
- protivupalna svojstva zahvaljujući polifenolima;
- detoksikacija jetre.
Cikorija za mršavljenje – da li radi?
Cikorija snižava nivo lošeg holesterola u krvi, koji se često javlja kao posledica nezdrave ishrane i gojaznosti. Dobra je zamena za šećer, ali se dodaje u hranu i zbog toga što je kremaste teksture i zdrava je alternativa masti koja se stavlja u razne dresinge, namaze, sladolede i slatkiše.
Ukoliko je koristite kao zamenu u izbalansiranoj ishrani, dodaće i vlakna, a zahvaljujući probiotskim dejstvima bolje ćete variti hranu; mada cikorija nije nekakva čudotvorna prirodna tableta za mršavljenje, njeno celokupno pozitivno dejstvo doprineće zdravom funkcionisanju tela, a time i gubitku telesne mase.
Cikorija čaj za mršavljenje prodaje se u brojnim prodavnicama i apotekama – ali nije dokazano da ima efekte u topljenju masnih naslaga, iako je vrlo zdrava.
Recepti sa cikorijom
Cikorija se može jesti sveža u salatama, kao varivo, u raznim jelima ili od nje možete skuvati kafu ili čaj.. Pošto se koriste svi delovi biljke kada se cikorija priprema recepti su kreativni i raznovrsni – ovde su samo neki od njih.
Salate sa cikorijom
Gorkasti listovi cikorije mogu se koristiti u uobičajenim salatama, ili možete napraviti prave, delikatesne obrok salate sa kombinacijom neobičnih sastojaka.
Evo nekih provereno dobrih recepata za salate od cikorije.
Cikorija salata sa đumbirom i pomorandžom
Operite i osušite listove cikorije i zelene salate, dodajte sitne kockice pomorandže, pospite pinjolama ili drugim seckanim orašastim plodovima; za dresing, pomešajte sitno narendani đumbir, med, dižon senf, limunov sok, malo maslinovog ulja i soli.
Cikorija salata sa krompirom
Nekoliko krompira obarite i isecite na kolutove; dodajte iseckane listove cikorije, maslinovo ulje i malo bibera i soli. Salata je lepa i hladna i topla.
Kada se služi kao varivo, cikorija se sprema slično drugom lisnatom povrću, poput spanaća i blitve: propržite je na malo ulja sa usitnjenim belim lukom i posolite.
Cikorija kafa
Kafa od cikorije je odlična zamena za regularnu: ukus je veoma sličan, a nema kofeina, što može pomoći onima koji imaju probleme sa stresom, anksioznošću ili nesanicom, a ne vole da se odriču svoje jutarnje šoljice kafe. Za pravljenje kafe koristi se koren cikorije: vadi se u jesen, a pre toga ga dobro operite, očistite i osušite.
Sušenje cikorije
Koren cikorije rasecite uzdužno na pola i sušite ga u otvorenoj rerni oko pola sata na 50 – 60 stepeni. Ponavljajte postupak nekoliko puta dok koren nije skroz suv, a zatim ga sameljite u prah.
Priprema kafe od cikorije
3 dl vode pristavite i ubacite jednu kašičicu mlevenog korena; kada provri, kuvajte još dva – tri minuta na laganoj vatri, a zatim je sklonite sa ringle i sačekajte da se talog slegne. Onda procedite dobijen napitak kroz sito – i kafa je gotova!
Kafu od cikorije možete zasladiti sa malo meda ili smeđeg šećera, a ako volite možete dodati neko biljno mleko, cimet ili đumbir.
Čaj od cikorije
Čaj od cikorije koristi se za bolje varenje, san i opuštanje, a obloga sa čajem od cikorije koristi se u saniranju kožnih problema poput ekcema.
Čaj se pravi od svih delova biljke, i u zavisnosti od toga će se i ukus menjati.
Više načina pripreme čaja od cikorije:
- prelijte osušene cvetove sa 2 dl ključale vode, ostavite da odstoji dva sata pa procedite;
- pola kašičice sušenog korena kuvajte na laganoj vatri između 5 i 8 minuta, u 2 dl vode – procedite i pijte posle 15 minuta;
- suvu i usitnjenu mepavinu korena i listova (1 kašika) prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga ga procedite.
Ko sme da koristi cikoriju – cikorija u trudnoći, tokom lečenja
Cikorija u trudnoći nije preporučljiva za konzumaciju, jer može izazvati prevremene kontrakcije i komplikacije, a treba da je izbegavaju i dojilje.
Ljudi sa sindromom iritabilnih creva treba da vode računa da ne preteraju sa unosom cikorije, jer povećana količina inulina može izazvati tegobe poput gasova i nadimanja. Ovo se odnosi i na ljude koji boluju od gastritisa.
Sastojci cikorije ne idu u kombinaciji sa lekovima na bazi beta blokatora i lekovima za smanjenje krvog pritiska.
Gde kupiti cikoriju?
Kada je u pitanju kafa cikorija nije skupa – cena kafe od cikorije iznosi između 150 i 250 dinara za 200 grama. 50 grama sušenog korena za čaj košta oko 150 dinara, a može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili na internetu.
Zdrava ishrana, vrhunski ukusi i mršavljenje?
Zdrava hrana poput cikorije nalazi se na meniju svake osobe koja drži do sebe i svog zdravlja i izgleda, a ne želi da se odriče ukusnih zalogaja.
To je način razmišljanja koji negujemo kada kreiramo obroke u Smart Fit konceptu: pametno, a ne naporno.
Budite fit i sit – kontaktirajte Lili za personalizovani plan ishrane i treninga i okrenite novi list!