Cikorija je jedan od najzdravijih cvetova naših livada, puna vitamina, inulina i odlična za ishranu dijabetičara. Saznajte kako se prave čaj i kafa od cikorije, sa kojim salatama dobro ide i kakvi su efekti konzumiranja ove biljke.

Cikoriju ste do sada sigurno videli u prirodi – to su oni lepi cvetovi specifične, plave boje koji rastu po livadama kao korov. Ima je svuda okolo, ali za njena blagotvorna svojstva možda niste još uvek čuli – saznajte zašto treba zakititi svoju prolećnu salatu ovom biljkom!

Šta je cikorija?

Plavičasta cikorija biljka je poreklom iz Evrope, ali već odavno je raširena u svetu. Kod nas se još naziva vodopija, plava vodopija, modrica vodoplav i konjska trava – to je višegodišnja zeljasta biljka koja obilno raste u divljini kao korov.

Raste do metar i po, ali najčešće ne prelazi tridesetak centimetara na našim livadama i pašnjacima. Dugačko i čvrsto stablo se ka vrhu sve više grana, a kod duguljastih listova izbijaju svetloplavi cvetovi – ima ih i na vrhovima grana, a dešava se da cvet bude i bele ili roze boje.

Koren cikorije je vretenast i beličaste boje – on je najbogatiji zdravim materijama.

Cikorija je veoma dugo poznata kao lekovita biljka i zbog toga su je posebno uzgajali u antičkom svetu. Njena svojstva sjajno utiču na organizam, jačaju imunitet i varenje, a od nje se pravi i kafa!

Koji delovi cikorije se koriste?

Cela biljka se koristi, ali koren je najkorisniji: on se posle branja dobro očisti, raseče uzduž i niže da bi se sušio na promaji u hladu, ili u rerni (način smo opisali nešto niže u tekstu). Na isti način se suše i ostali delovi biljke – u vrlo tankom sloju i na otvorenom.

Cikorija za zdravlje

Kada je u pitanju cikorija lekovitost je prepoznata odavno i svuda. Ona ima široku upotrebu u alternativnoj medicini i deo je narodnih lekova od Nemačke do američkih Čiroki plemena, starih Grka i Rimljana!

Stoka se podstiče da je pase jer je puna toksina koji napadaju i eliminišu crve iz sistema organa za varenje kod životinja. Za čoveka, cikorija kafa ili konzumiranje u jelima doprinosi na mnogo načina – sadrži mnoštvo ovih vitamina i minerala:

  • Vitamin K
  • Vitamin B5
  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Folati
  • Mangan
  • Kalcijum

Inulin u cikoriji

Inulin je jedna od najvažnijih materija koje cikorija sadrži: ljudsko telo samo delimično vari inulin pa on dospeva nesvaren u debelo crevo – zato je odličan izvor nutrijenata za dijabetičare. Inulina najviše ima u korenu biljke: u svežem čini 20, a u osušenom i do 50% sadržaja.

Upravo se iz cikorije najviše industrijski izdvaja inulin, i u proizvodnji hrane se koristi da odmeni šećer, masti ili brašno.

Navedeni zdravi sastojci u cikoriji na ovaj način jačaju imuni sistem kod ljudi:

  • poboljšava apsorpciju vitamina i minerala – naročito kalcijuma, i tako je deo prevencije osteoartritisa;
  • eliminiše crevne parazite;
  • cikorija protiv proliva i konstipacije – ima visok sadržaj inulina sa probiotskim dejstvom, koji pospešuje rad creva, a takođe može pomoći kod gubitka kilograma i dobar je za ishranu dijabetičara;
  • protivupalna svojstva zahvaljujući polifenolima;
  • detoksikacija jetre.

Cikorija za mršavljenje – da li radi?

Cikorija snižava nivo lošeg holesterola u krvi, koji se često javlja kao posledica nezdrave ishrane i gojaznosti. Dobra je zamena za šećer, ali se dodaje u hranu i zbog toga što je kremaste teksture i zdrava je alternativa masti koja se stavlja u razne dresinge, namaze, sladolede i slatkiše.

Ukoliko je koristite kao zamenu u izbalansiranoj ishrani, dodaće i vlakna, a zahvaljujući probiotskim dejstvima bolje ćete variti hranu; mada cikorija nije nekakva čudotvorna prirodna tableta za mršavljenje, njeno celokupno pozitivno dejstvo doprineće zdravom funkcionisanju tela, a time i gubitku telesne mase.

Cikorija čaj za mršavljenje prodaje se u brojnim prodavnicama i apotekama – ali nije dokazano da ima efekte u topljenju masnih naslaga, iako je vrlo zdrava.

Recepti sa cikorijom

Cikorija se može jesti sveža u salatama, kao varivo, u raznim jelima ili od nje možete skuvati kafu ili čaj.. Pošto se koriste svi delovi biljke kada se cikorija priprema recepti su kreativni i raznovrsni – ovde su samo neki od njih.

Salate sa cikorijom

Gorkasti listovi cikorije mogu se koristiti u uobičajenim salatama, ili možete napraviti prave, delikatesne obrok salate sa kombinacijom neobičnih sastojaka.

Evo nekih provereno dobrih recepata za salate od cikorije.

Cikorija salata sa đumbirom i pomorandžom

Operite i osušite listove cikorije i zelene salate, dodajte sitne kockice pomorandže, pospite pinjolama ili drugim seckanim orašastim plodovima; za dresing, pomešajte sitno narendani đumbir, med, dižon senf, limunov sok, malo maslinovog ulja i soli.

Cikorija salata sa krompirom

Nekoliko krompira obarite i isecite na kolutove; dodajte iseckane listove cikorije, maslinovo ulje i malo bibera i soli. Salata je lepa i hladna i topla.

Kada se služi kao varivo, cikorija se sprema slično drugom lisnatom povrću, poput spanaća i blitve: propržite je na malo ulja sa usitnjenim belim lukom i posolite.

Cikorija kafa

Kafa od cikorije je odlična zamena za regularnu: ukus je veoma sličan, a nema kofeina, što može pomoći onima koji imaju probleme sa stresom, anksioznošću ili nesanicom, a ne vole da se odriču svoje jutarnje šoljice kafe. Za pravljenje kafe koristi se koren cikorije: vadi se u jesen, a pre toga ga dobro operite, očistite i osušite.

Sušenje cikorije

Koren cikorije rasecite uzdužno na pola i sušite ga u otvorenoj rerni oko pola sata na 50 – 60 stepeni. Ponavljajte postupak nekoliko puta dok koren nije skroz suv, a zatim ga sameljite u prah.

Priprema kafe od cikorije

3 dl vode pristavite i ubacite jednu kašičicu mlevenog korena; kada provri, kuvajte još dva – tri minuta na laganoj vatri, a zatim je sklonite sa ringle i sačekajte da se talog slegne. Onda procedite dobijen napitak kroz sito – i kafa je gotova!

Kafu od cikorije možete zasladiti sa malo meda ili smeđeg šećera, a ako volite možete dodati neko biljno mleko, cimet ili đumbir.

Čaj od cikorije

Čaj od cikorije koristi se za bolje varenje, san i opuštanje, a obloga sa čajem od cikorije koristi se u saniranju kožnih problema poput ekcema.

Čaj se pravi od svih delova biljke, i u zavisnosti od toga će se i ukus menjati.

Više načina pripreme čaja od cikorije:

  • prelijte osušene cvetove sa 2 dl ključale vode, ostavite da odstoji dva sata pa procedite;
  • pola kašičice sušenog korena kuvajte na laganoj vatri između 5 i 8 minuta, u 2 dl vode – procedite i pijte posle 15 minuta;
  • suvu i usitnjenu mepavinu korena i listova (1 kašika) prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga ga procedite.

Ko sme da koristi cikoriju – cikorija u trudnoći, tokom lečenja

Cikorija u trudnoći nije preporučljiva za konzumaciju, jer može izazvati prevremene kontrakcije i komplikacije, a treba da je izbegavaju i dojilje.

Ljudi sa sindromom iritabilnih creva treba da vode računa da ne preteraju sa unosom cikorije, jer povećana količina inulina može izazvati tegobe poput gasova i nadimanja. Ovo se odnosi i na ljude koji boluju od gastritisa.

Sastojci cikorije ne idu u kombinaciji sa lekovima na bazi beta blokatora i lekovima za smanjenje krvog pritiska.

Gde kupiti cikoriju?

Kada je u pitanju kafa cikorija nije skupa – cena kafe od cikorije iznosi između 150 i 250 dinara za 200 grama. 50 grama sušenog korena za čaj košta oko 150 dinara, a može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili na internetu.

Zdrava ishrana, vrhunski ukusi i mršavljenje?

Zdrava hrana poput cikorije nalazi se na meniju svake osobe koja drži do sebe i svog zdravlja i izgleda, a ne želi da se odriče ukusnih zalogaja.

To je način razmišljanja koji negujemo kada kreiramo obroke u Smart Fit konceptu: pametno, a ne naporno.

Budite fit i sit – kontaktirajte Lili za personalizovani plan ishrane i treninga i okrenite novi list!