Imunitet predstavlja prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa negativnim spoljnim uticajima. Prelaz od hladnog ka toplom vremenu posebno donosi niz tegoba, počev od toga da se brzo umarate i da osećate pospanost više nego obično. U takvim situacijama niste sigurni da li je u pitanju stres ili je došlo do pada imunološkog sistema. 

Ključne stvari za očuvanje i jačanje imuniteta su izbegavanje stresnih situacija, dovoljno sna, redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, kao i dovoljan unos tečnosti u organizam. U nastavku teksta vam donosimo neke smernice koje će vam biti od koristi ako želite da ojačate svoj imunitet.

Pad imuniteta – posledica loših životnih navika

Za pad imuniteta karakteristične su česte infekcije, kao i prehlada koja je praćena izostankom temperature. Neretko dolazi do curenja nosa, ali i izuzetno suv nos može biti pokazatelj da organizam nije u stanju da se brani svim raspoloživim mehanizmima.

Kada je u pitanju imunitet odraslih osoba, prvenstveno treba obratiti pažnju na stil života, jer pad imuniteta je posledica loših životnih navika. Glavni preduslov za dobar imunitet je svakako zdrava i kvalitetna ishrana. Razna istraživanja su dokazala da je izbalansirana ishrana veoma bitna za dobro zdravlje. Zato vodite računa da na vašoj trpezi budu podjednako zastupljeni voće, povrće i žitarice. 

Stres dovodi do pada imuniteta 

Verovatno i sami znate da je stres okidač za mnoge bolesti i da dovodi do pada imuniteta. Stres dovodi i do oslobađanja histamina, a histamin prouzrokuje razne alergije.

Kako ne biste dozvolili da stres uništi vaš imuni sistem, važno je da ga eliminišete. To ćete najbolje postići ukoliko se fokusirate na pravilno disanje kao i na vežbe opuštanja.

Fizička aktivnost i jačanje imuniteta 

Sigurni smo da i sami znate koja je prednost aktivnog života kada je u pitanju jačanje imuniteta. Kako biste postigli najbolji efekat, preporučljivo je da budete svakodnevno fizički aktivni.

Dovoljno je da to bude šetnja, kojoj ćete se svakodnevno posvetiti bar 30 minuta.  Naravno, ukoliko imate mogućnosti i afiniteta, možete se oprobati i u nekom kolektivnom ili individualnom sportu. 

Ne dozvolite sebi da stalno iznalazite različita opravdanja i izgovore, recimo u vidu nedostatka vremena za odlazak u teretanu ili na aerobik. Ukoliko postoji volja, način se uvek nađe. Sigurni smo da možete izdvojiti 30 minuta svakog dana i odraditi nekoliko fizičkih vežbi u svom domu.

devojka koja trči po stazi

Značaj ishrane za jačanje imuniteta

Neretko se dešava da svi pribegavamo raznim suplementima kako bismo poboljšali imunitet. Međutim, to je često nedovoljno, jer instant rešenja ne daju dugoročne rezultate. Umesto toga, bolje bi bilo da u svakodnevnu ishranu uvrstite namirnice koje će vam dugoročno obezbediti dobar imunitet. 

Kao što je potvrđeno da prirodni antibiotici mogu  poboljšati zdravstveno stanje organizma, tako je veoma važno ojačati imunitet na prirodan način. Neke od ključnih namirnica u ishrani za jačanje imuniteta mogu da budu: beli luk, limun, cvekla i med.

Beli luk sadrži alicin i sumpor, koji u kombinaciji imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. U svakom slučaju, bolje je koristiti svež beli luk, nego onaj koji je termički obrađen.

Cvekla je veoma bogata kalcijumom, gvožđem, i vitaminom A, što je svrstava u izuzetno zdravo prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Osim toga, cvekla je prirodni izvor gvožđa i folne kiseline.  Sadrži nitrate, betain, magnezijum, kao i druge antioksidante. Uzevši sve ovo u obzir, sasvim je razumljivo što se cvekla smatra sjajnim prirodnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Limun je bogat antioksidantima i vitaminom C, što ga svrstava u izuzetnu namirnicu za podizanje imuniteta.

Med je veoma bitan za jačanje imuniteta, ali ključna stvar je da znate njegovo poreklo. S obzirom na veliku potražnju, na tržištu se često može naći veštački med, koji se pravi dodavanjem šećera. Takav med nema neka lekovita svojstva. Zato je jako bitno da znate kako da prepoznate pravi med, koji je nesumnjivo moćno sredstvo za jačanje imuniteta. 

Ovo su samo neke od namirnica koje su ključne za jačanje imuniteta, a ima ih mnogo više. Takođe, nije zanemarljiv ni unos tečnosti. Da biste obezbedili pravilan rad bubrega i hidrirali svoj organizam, neophodno je da svakodnevno unosite što više tečnosti. Prvenstveno se misli na vodu, mada u obzir dolaze i razne vrste čajeva.

Dovoljno sna jača imunitet 

Brojne naučne studije dokazale su da postoji tesna veza između sna i dobrog imuniteta. Kada ste odmorni i naspavani funkcija belih krvnih zrnaca se poboljšava, a samim tim se smanjuje mogućnost da dobijete neku respiratornu infekciju. 

Važno je da imate ustaljen ritam, kako biste svoj organizam navikli na rutinu. Trebalo bi da uvek odlazite na spavanje u isto vreme, ali i da se uvek u isto vreme i budite.

Preporučljivo je da imate večernje opuštajuće rituale pre spavanja. To može biti topla kupka, šolja čaja, opuštajuća muzika ili film Vudi Alena. Ne zaboravite da i vreme koje provedete u pasivnom stanju  doprinosi jačanju imuniteta.

nasmejana devojka u prirodi

Da li pozitivan stav prema životu utiče na poboljšanje imuniteta?

Pozitivan stav svakako doprinosi jačanju imuniteta kao i poboljšanju opšteg stanja organizma. Zato se trudite da osvestite sve svoje blagoslove i da budete zahvalni na njima. Izbegavajte društvo negativnih ljudi i ne pokušavajte da rešavate ono što nije u vašoj moći. Ukoliko budete primenjivali barem deo ovih saveta, nesumnjivo ćete poboljšati svoj imuni sistem. Samim tim uspećete hrabro da se suprotstavite prolećnom umoru, prehladi, kao i nekim ozbiljnijim zdravstvenim tegobama.