Znamo koliko je zdrava, izbalansirana i redovna ishrana važna za organizam i čitavo zdravstveno stanje, a znamo i koliko utiče na izgled. Ono o čemu se manje govori jeste hranjenje, odnosno negovanje najvećeg ljudskog organa – kože.

Iako je teško to shvatiti, činjenica je da je ljudska koža jednako važna i osetljiva kao i svaki drugi organ našeg organizma. Koža je konstantno izložena eksternim uticajima, trenju, suncu, vetru i svim spoljašnjim faktorima, te zahteva dodatnu brigu i negu. U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta i činjenica o nezi kože, pa sami donesite sud o važnosti ovog procesa.

Zdrava, negovana koža znači zdrav organizam

Koža je štit koji stoji u prvom frontu u borbi protiv virusa i bakterija. Ona ih sprečava da spoljnim putem prodru u naš organizam, te zaista obavlja funkciju prirodnog štita od bolesti i infekcija.

Zbog ovoga prvenstveno važno je održavati kožu zdravom i paziti na nju. Svaka ogrebotina, poderotina, opekotina ili bilo koja nepravilnost obezbeđuje spoljnim faktorima lak ulaz u sam organizam. Zato treba biti posebno pažljiv i ne izlagati kožu opasnostima. Ovo se posebno odnosi na sunce i vetar koji mogu da izazovu najrazličitija kožna stanja.

Kako se čuva koža od spoljnih faktora

Kožu od spoljnjih faktora čuvamo prvenstveno garderobom. Preporučuju se prirodni materijali, kao što su pamuk, vuna ili svila. Ovi materijali najviše prijaju vašoj koži i ne smetaju joj kao veštački.

Od vetra i hladnoće, izložene delove kože kao što su lice i ruke treba izolovati kremama. Postoje kreme kojima je upravo ovo namena – zaštita od spoljnjih faktora, ali ništa manje dobar posao neće uraditi ni obična hidratantna, negujuća krema za lice, kao i ona za ruke.

Kada se radi o zaštiti od sunca, leti je obavezno mazanje kreme sa visokim zaštitnim faktorom, a sunčanje se ne preporučuje. Svakako, sve delove tela izložene sunčevim zracima treba zaštiti odgovarajućim kremama sa faktorima i na taj način sprečiti ubrzano starenje kože, kao i potencijalne opekotine od sunčevih zraka.

Prirodni proizvodi najbolja su hrana za kožu

Postoji veliki broj prirodnih proizvoda koji mogu da prijaju našoj koži, a mnogo njih može i da zameni veštačke proizvode koje koristimo i na ovaj način blagotvorno utiče na našu kožu, kao i celokupni organizam.

Veštački sapuni koje koristimo s ciljem čišćenja kože, u poslednje vreme često su osporavani od dermatologa s obzirom na to da isušuju kožu i štete njenoj PH prirodnoj vrednosti. Sapun možemo da zamenimo domaćim, prirodnim, a ako se pitate kako napraviti domaći sapun, nije teško!

Prirodni sapun

Kokosovo ulje takođe je, na primer, potpuno prirodna namirnica koja ima izuzetno hranljivo dejstvo na kožu, a blogerke i dermatolozi širom sveta kunu se u njega. Kokosovo ulje možete da primenjujete na 101 način, a ono što je sigurno je da će vam vaša koža biti zahvalna na tome.

Najvažnija nega je dobra hidratacija

Najvažnija stvar kada se radi o negovanoj koži jeste njena hidratacija i održavanje vlažnosti. Poznato je da je ogromna količina ljudskog organizma sačinjena od vode, a glavni sastojak kože, kao najvećeg organa, takođe je voda – oko 65% kože čini voda.

Ovo se ne odnosi samo na neophodni dnevni unos dovoljne količine vode (minimum 2l), već i na spoljnu hidrataciju koja se obavlja redovnom negom hidratantnim kremama, ali i drugim proizvodima.

Kako se koža održava hidriranom?

Kao što smo napomenuli, hidratacija kože, kao i celokupnog organizma, pre svega podrazumeva dnevni unos dovoljne količine vode – 2l je minimum. Ovo posebno naglašavamo zbog ogromne važnosti koju hidratacija ima za celokupno zdravlje.

Sem toga, kreme i drugi proizvodi takođe su bitan faktor kada se radi o hidrataciji. Ono što je neophodno i obezbediće hidrataciju vaše kože jesu: hidratantna krema za lice, hidratantno mleko/losion za telo, kao i hidratantna krema za ruke. Svaki od ovih delova tela zahteva posebne specifikacije, pa su iz tog razloga potrebne i različite kreme.

Nema sumnje da je nega, hidratacija i čuvanje kože od štetnih spoljnih faktora izuzetno bitna stavka kako za nju, tako i za ceo organizam! Pravilna i izbalansirana ishrana takođe ima mnogo efekata na zdravlje, a i na stanje kože, te je mrtva trka koji vid brige o sebi je bitniji, ali sigurno je da oba treba da primenjujemo najbolje što možemo, a svakako dodamo i redovnu fizičku aktivnost i na taj način postanemo najbolja, najzdravija verzija sebe!