Istina je da se nijedna kultura ne može podvesti pod jedan arhetip, a naročito ne kada je u pitanju izgled tela ili vitkost. Međutim, svedoci smo sve većeg trenda u kozmetici i fitnesu koji se baziraju na iskustvima i ritualima lepote iz daleke Azije.

Da li zbog globalne popularnosti filmova “Madam Baterflaj” ili “Memoari jedne gejše”, mala i krhka tela Azijatkinja, kao i njihov savršen izgled kože postali su ideal lepote i ženstvenosti. Sada su njhove tajne dostupne i nama, a sve što treba da znate na tu temu nalazi se u daljem tekstu.

Pozitivan pogled na svet obezbeđuje unutrašnji sjaj

Kada su u pitanju putovanja Azija i dalje važi za jednu od najatraktivnijih dalekih destinacija, koja svojom kulturom, hranom i ljubaznim narodom svake godine privuče i obezbedi još više zaljubljenika.

Jedna od “tajni” koje privlače turiste predstavlja i osnovu celokupne filozofije Azijata, a to je da žive svaki dan u životu kao da će im biti poslednji. Azijati, za razliku od ostatka sveta, ne čine to zabavljajući se ili odajući se porocima – već se trude da budu najbolja verzija sebe.

Šta to podrazumeva?  Prvi način da izgledate srećno i lepo, jeste da se tako i osećate. Naravno, u današnje vreme nije lako zarađivati od onoga što volite, ali ljubav prema nekom poslu ili aktivnosti možemo pretvoriti u hobi.

Na taj način novac postaje samo alatka u našim rukama – sredstvo koje nam pomaže da radimo ono što nas čini srećnima. Ako nemamo danas, onda ćemo zaraditi sutra, bitno je da se trudimo da budemo dobri prema sebi i drugima, i da svoja znanja i veštine unapređujemo iz dana u dan.

Čovek sipa zeleni čaj u šolju

Sport kada god su to u mogućnosti

Zanemarivanje svog tela znači i zanemarivanje zdravlja. Kada zanemarujemo zdravlje, nepotrebno uslovljavamo sebe i na potencijalno kraći životni vek. Azijski narod je ovoga postao svestan još pre nekoliko hiljada godina, kada je razvijao i svoju medicinu – koja je jedna od najstarijih na svetu.

Velki procenat Azijata su strastveni pobornici i entuzijasti kada je u pitanju briga o telu – bilo da se radi o dolasku na trening u teretani ili je u pitanju obična šetnja. Veliki deo azijskog kontinenta uživa u odlasku i na plivanje (i u toploj i u hladnoj vodi) više nego u odlasku na neki drugi sport.

Istina je da, pošto su najmnogoljudniji kontinent – oni veoma naporno rade ne bi li održali svoju zemlju optimalnim mestom za život ali ono čega su svi svesni je: jeste da je posao bitan – ali je zdravlje bitnije.

Crna kafa i zeleni čaj su omiljena pića

Ko bi rekao da su pored trenda slatkih, šarenih i u pastelne boje obojenih proizvoda oni odabrali da se osvežavaju tako jednostavnim napicima kao što su kafa (i to crna, bez šećera ili sa vrlo malo smeđeg šećera) i zeleni čaj. Voda se takođe uvek pije mlaka.

Loši i rafinisani šećeri i ulja skoro da ne postoje u azijskim zemljama, ali zato nemojte misliti da kod njih ne postoji brza i loša hrana, jer naročito su popularni prženi ili pohovani specijaliteti u dubokom ulju.

Međutim, svaki stanovnik neke od zemalja u Aziji, pre svakog obroka (makoliko masan ili kaloričan bio) počasti želudac šoljicom zelenog čaja, koja pomaže varenje, pa samim tim su manje šanse da posle obroka dođe do nadimanja.

Azijska dijeta ne podrazumeva prejedanje

Kinezi, na primer, imaju prilično ustaljene navike kada je u pitanju ručavanje, ili stil života uopšte. Iako će ovo nekima, možda, delovati dosadno, jer ne mogu da zamisle obrok bez televizije ili telefona – Kinezi nikada ne praktikuju bilo koji oblik odvlačenja pažnje od tanjira.

Jednostavno objašnjenje se krije u tome da ukoliko dozvolimo spoljašnjim faktorima da onemogućavaju koncentrisano žvakanje, ili koncetraciju na hranu – u mnogo smo većoj mogućnosti da se prejedemo.

Dakle, isključite televizor i ostavite telefon na 20 minuta. Naučićete da slušate svoje telo i da osetite kada je sito i kada nema potrebu za hranom. Ovo je jedan od ključnih faktora pravilne ishrane i dolaska do idealne težine.

Suši na dasci

Med, banane i čokolada – tri glavna sastojka azijske dijete

Tri sastojka koja se najviše koriste u proizvodnji organske, japanske kozmetike su med, banane i čokolada. Osim što Japanke vole da neguju svoju kožu prirodnom kozmetikom, one obožavaju ove namirnice i gotovo svakodnevno jedu neku od njih.

Med se u najvećem broju slučajeva koristi kao prirodni zaslađivač, kako bi se izbeglo trovanje krvnih sudova rafinisanim šećerima. Azijska dijeta preporučuje banane kao izvrstan doručak jer dugo drže sitost i sprečavaju posezanje za “nezdravim” grickalicama.

Dolazimo i do čokolade. Pretpostavićete da se radi o visokokvalitetnoj, crnoj čokoladi koja je i odličan antioksidans i osim što utiče na dobro raspoloženje, kockica crne čokolade na dan ubrzaće metabolizam masti, ali i omogućiti lakšu koncentraciju.

Zdrava ishrana je stil života

Ono što je deo tradicije, kasnije je postalo i stil života naroda na azijskom kontinentu. Rasprostranjena su lagana azijska jela, bogata zdravim mastima kombinovana sa većom količinom povrća i, ponekad, žitaricama. Povrće u Aziji čini oko 70% tanjira tokom jednog obroka.

Među omiljenim povrtnim kulturama su najpre kineski kupus (bok čoj), šagarepa i krastavci sa jogurtom. Testenina se jede ali u ograničenim količinama, i obično je reč o pirinčanoj testenini (azijski rezanci ili kore za japanske rolnice) ili pasti od celog zrna žitarica. 

Zdrava hrana iz Azije najpre podrazumeva povrće i derivate od povrća, ali je donekle zastupljeno i meso – najviše riblje meso koje je prepuno omega 3 masti i kolagena.

Dezerti se rado konzumiraju, ali u specijalnim prilikama. Umesto njih, vitke Azijatkinje će pre posegnuti za tanjirom svežeg voća, dekorisanim listićima nane i semenkama suncokreta ili čije.

Poenta priče je: nemoguće je očekivati idealnu telesnu težinu i “fit” izgled ukoliko u svoju svakodnevnu rutinu ne inkorporiramo zdrave i nutrtivno bogate namirnice sa, barem umereno intenzivnom fizičkom aktivnošću. 

Mali azijski trikovi u ishrani i stilu života, imaju nekoliko hiljada godina staro iskustvo, i idealni su partner od poverenja sa kojim možemo bezbedno ići ka cilju do idealne figure i zdravog tela.