Kapi divljeg origana su prirodni lek koji poslednjih godina postaje sve popularniji zbog svoje potencijalne sposobnosti da spreči alergije.

Ove kapi se prave od ulja biljke divljeg origana, koja je poznata po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima.

U ovom tekstu ćemo istražiti kako se kapi divljeg origana mogu koristiti za sprečavanje alergija i za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. .

Šta su kapi divljeg origana?

Kapi divljeg origana prave se od esencijalnog ulja biljke divljeg origana, poznatog i kao Origanum vulgare.

Ova biljka je poreklom iz mediteranskog regiona i vekovima se koristila kao prirodni lek za niz zdravstvenih stanja.

Eterično ulje biljke sadrži jedinjenje karvakrol, za koje se veruje da ima moćna antimikrobna i antiinflamatorna svojstva.

Kako kapi divljeg origana sprečavaju alergije?

Alergije se javljaju kada imuni sistem preterano reaguje na bezopasnu supstancu, kao što su polen ili prašina.

Ova prekomerna reakcija izaziva upalu i niz simptoma, kao što su kijanje, kašalj i svrab. Kapi divljeg origana mogu da pomognu u prevenciji alergija jer smanju zapaljenske procese u telu i jačaju imuni sistem.

Kapi divljeg origana mogu se uzimati oralno ili lokalno da bi se sprečile alergije. Kada se uzimaju oralno, treba ih razblažiti u vodi ili drugoj tečnosti pre konzumiranja.

Preporučena doza je obično jedna do dve kapi, dva do tri puta dnevno.

Kada se primenjuju lokalno, kapi divljeg origana treba pomešati sa osnovnim uljem, kao što je kokosovo ili maslinovo ulje, pre nanošenja na kožu. Mešavina se može utrljati na grudi, leđa ili druge delove tela kako bi se sprečile alergijske reakcije.

Ostale zdravstvene prednosti upotrebe kapi

Pored njihove potencijalne sposobnosti da spreče alergije, kapi divljeg origana imaju niz drugih zdravstvenih prednosti. Neke od ovih prednosti uključuju:

  • smanjenje upale i zapaljenskih procesa u telu
  • borba protiv štetnih bakterija i virusa
  • jačanje imunološkog sistema
  • poboljšanje varenja i zdravlja creva
  • pružanje olakšanja od respiratornih infekcija i prehlade

Istraživanja

Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistri otkrila je da ulje divljeg origana, primarni sastojak kapi divljeg origana, ima moćne antioksidativne i antiinflamatorne efekte.

Studija je takođe otkrila da ulje ima antimikrobnu aktivnost protiv niza štetnih bakterija i gljivica. Druga studija objavljena u Journal of Ethnopharmacologi otkrila je da ulje divljeg origana ima snažan inhibitorni efekat na alergijsku upalu kod miševa.

Ove studije sugerišu da kapi divljeg origana mogu biti efikasne u prevenciji alergija i drugih zdravstvenih stanja tako što smanjuju upale, jačaju imuni sistem i bore se protiv štetnih patogena.

Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumele potencijalne koristi i rizici upotrebe kapi divljeg origana kao prirodnog leka za alergije.

Zaključak

Kapi divljeg origana su prirodni lek koji može pomoći u sprečavanju alergija i poboljšanju opšteg zdravlja.

Ove kapi se prave od esencijalnog ulja biljke divljeg origana, koja je poznata po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima.

Smanjenjem upale u telu i jačanjem imunološkog sistema, kapi divljeg origana mogu pomoći u sprečavanju alergijskih reakcija. Mogu se uzimati oralno ili lokalno i nude niz drugih zdravstvenih prednosti, što ih čini atraktivnom opcijom za one koji traže prirodne i efikasne lekove za niz zdravstvenih stanja.