Kantarion je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka i koristi se i sveža i osušena, i  kao čaj, ulje, ekstrakt… Donosi olakšanje brojnih tegoba i priznata je vekovima kao jedna od najkorisnijih biljaka u medicini.

Kantarion (lat. Hypericum perforatum) ima i mnoge druge nazive kakva je: gospina trava, gospino zelje, krvavac… poznat je po žutim cvetovima i listićima koji su kao izbušeni. Raste kao zeljasta biljka visine do 70 cm, cveta od maja do septembra, a lekoviti su cvetovi i listovi koji se koriste za različite svrhe.

Sadrži eterična ulja, tanin, flavonoida, smola i hipericina pa je koristan za tretiranje najrazličitijih stanja.

Kako kantarion deluje na naše telo?

Kantarion ima dokazano antiseptično, protivupalno, antiviiralno i antidepresivno svojstvo pa može da pomogne kod najrazličitijih simptoma, da ih izleči ili značajno ublaži.

Kožne promene se mogu kontrolisati ili lečiti uz pomoć kantariona. Odličan je za sterilisanje povreda, ožiljaka, rana, ali i kože koja je osetljiva i problematična. Pomaže u tretiranju promena kakve su akne i bubuljice pa se kreme i losioni često spravljaju tako da koriste eterična ulja kantariona kao antiupalno sredstvo i pomoć u zarastanju svih oštećenja.

Kantarion ublažava simptome PMS, ali i simptome menopauze kakvi su promene raspoloženja, iznenadni toplotni talasi (valunzi), nesanica…

Ova biljka je odlična i za smirenje pa čaj od kantariona se preporučuje kod depresije, ali svako konzumiranje treba da bude dogovoreno sa lekarom jer se u kombinaciji sa lekovima mogu stvoriti neželjena dejstva.

Kantarionovo ulje pomaže kod ginekoloških problema pa se od njega spravljaju vaginalete koje obezbeđuju prirodnu vaginalnu floru.

Ulje slično dejstvo ima i na crevne parazite i tegobe povezane sa stomačnim problemima koji rezultiraju grčevima, prolivom i povraćanjem jer ih fenol uništava, a odlična je pomoć i kod pojave hemoroida i može se direktno nanositi na njih.

Kantarion doprinosi i da se lakše ostavi pušenje i to tako što se koristi pre i nakon ostavljanja pušenja i sigurno je da će pomoći da nervoza i nagon budu manji. Dobar je i za regulisanje svih drugih promena raspoloženja i aktivno se koristi u tu svrhu.

Pomaže i kod sluzavosti pluća, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, slezina, jetre i mokraćne bešike, dobar je kod astme i kašljanja pa pomaže u različitim situacijama i za različita stanja.

U kojim oblicima se najčešće koristi?

Kantarion se koristi kao čaj, ulje, tinktura ili ekstrakt i svaki put ima jedinstvena svojstva i ulogu.

Čaj od kantariona se priprema od suvih cvetova i listova, najviše dve kašike koje se preliju ključalom vodom i ostave da stoje 10 min. Nakon toga ga treba procediti i piti rashlađenog.

Konzumira se nekoliko puta dnevno i pomoći će kod stomačnih tegoba, kod mentalnih tegoba i simptoma koji su povezani sa reproduktivnim zdravljem žene.

Ulje od kantariona se dobija iz cvetova biljke i može biti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Nanosi se direktno na kožu i odličan je za rane, ožiljke i brži tok zaceljenja kože.

Kada se nanese može izazvati pojačanu osetljivost kože na sunce pa je poseban oprez neophodan za delove koji su izloženi.

Ekstrakt se stavlja u kapsule, tablete, ali i kreme, losione i mogu da se  koriste i za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Velika koncentracija dobrih faktora iz ove biljke je odlična kao biljni tretman depresije i anksioznosti.

Važno je konsultovati lekara i pratiti uputstva za upotrebu da bi upotreba kantariona u svim oblicima bila bezbedna. Kantarion reaguje sa lekovima i sa određenim stanjima u organizmu pa je važno da se kantarion koristi u obliku i dozi koja je odgovarajuća. Tada je ovo jedan fantastičan lek koji se koristi za najrazličitije vidove lečenja.

Kantarion se može i gajiti u sopstvenoj bašti

Osim kupovine u biljnim apotekama i prodavnicama koje su specijalizovane za prodaju bilja, vi možete kantarion gajiti i u sopstvenom dvorištu.

Važno je da područje bude osunčano i dobro drenirano, a za početak vam trebaju sadnice ili da je kantarion gajen iz semena. 

Kada su cvetovi u punom cvatu oni se beru i suše na suvom i tamnom mestu. Od njih se pripremaju različiti čajevi i mešavine, ulje, a i tinktura od svežeg bilja.

Kantarion je jedan od najkorisnijih biljaka koje se koriste još od doba Rimljana. Koriste se kod najrazličitijih stanja i mogu da pomognu u najrazličitim situacijama. 

Nabavite biljne mešavine ili lekovito bilje gajite sami, imaćete odličan lek ili prijatan čaj za svakodnevno korišćenje. Kantarion je jedan od dobrih ideja za tako nešto i samo jedna od mnogih biljaka koje možete koristiti.