Postoje proizvodi koje volimo da kupujemo, ali kada bi se malo više zagledali u deklaraciju ili se zapitali koje su to njihovi hranjivi nutrijenti, sledeći put bi razmislili da li bismo ih staviti u korpu ili pojeli u većim količinama. Ovo su činjenice:

  1. Suvo voće – Možda niste ni znali da šaka ovih slatkih voćkica sadrži u sebi skoro pola šolje šećera.
  2. Pavlaka – 3 kašike pavlake sadrži polovinu vašeg dozvoljenog dnevnog unosa zasićenih masti.
  3. Pržena piletina nije nutritivno ista kao i grilovana. Prženi batak će imati istu dozu masti kao i kugla sladoleda.
  4. Protein čokoladice – Iako imaju dosta proteina, obavezno pogledajte i količinu ugljenih hidrata, tu je začkoljica.
  5. Slatkiši od žitarica – Ako birate između dva zla, izaberite picu, jer ima manje kalorija i šećera od 100 grama bilo kog keksa ili štanglica.
  6. Med je večan – tako da ne morate pojesti pola tegle za mesec dana. Ne zaboravite da med ima više kalorija od šećera, ali je daleko zdravija opcija. Mala kašika je ono što vam treba najviše u toku dana.
  7. Prašak za pecivo – Osim belog brašna ili bele smrti kako ga nazivaju i koji se stavlja u peciva, drugi nezaobilazni sastojak je prašak za pecivo, sa količinom natrijuma koji podiže krvni pritisak nakon nekoliko minuta posle ovog obroka.
  8. Dva jaja mogu da zamene parče pilećeg mesa od 150g, a unećete isto proteina.

Birajte namirnice pametno. Kombinujte jednostavno. Četiri osnovne grupe namirnica u vašoj ishrani možete rasporediti u toku dana u onoj meri koja je potrebna vašem bazalnom metabolizmu. Pravilna ishrana ne znači odricanje i gladovanje.

U kupovinu treba ići sit i sa spiskom namirnica za naredne dane, u suprotnom ćete kupiti više namirnica kako bi nahranili svoje oči, a ne telo.

Budi fit, a sit!