Nutricionisti savetuju da ne treba preterivatu u začinjavanju jela zbog procesa varenja, ali ne mora značiti da je svako začinjeno jelo nezdravo. Ono što treba smanjiti, jeste unos soli u organizam.
Smart Fit vam preporučuje začine će vaše jelo učiniti ukusnijim a uz to podstići topljenje masnoće u vašem organizmu.
Crni biber – Možda niste ni znali, ali ovaj začin koji koristimo u svakodnevnoj ishrani pomaže povećanju količine hidroklorilne kiseline u želucu koja je zaslužna za razgradnju masnoća.
Đumbir – Osobe koje vole jaču i ljutu hranu će zavoleti ovaj začin. Osim sto daje pikantan ukus hrani, odličan je za probavu i preradu hrane, pa samim tim i čuva crevnu floru.
Cimet – Dnevni unos jedne kašičice ovog začina snižava LDL (loš holesterol) do 30 %, a njegova blagotvorna dejstva ubrzavaju metabolizam. Pospite ga po voćnoj salati ili dodajte u voćnu pitu.
Čili začin i aleva paprika – Osim što jelima daju intenzivniji ukus, podstiču znojenje i samim tim bržu potrošnju kalorija, ali i održavaju nivo insulina u krvi nakon obroka.
Već sledeći obrok obogatite nekim od preporučenih začina i uživajte u jelu.
Budi fit, a sit!