Korijander biljka se koristi na mnoge načine, u vidu začina, dodatka ishrani i svi njeni delovi su jestivi. U korijanderu možete pronaći veliku količinu hranljivih vlakana, ali i minerala, gvožđa i magnezijuma, koji su veoma važni za zdravlje čitavog organizma. Pročitajte šta je korijander, kako se uzgaja i kakve sve benefite donosi vašem zdravlju.

Šta je korijander?

Korijander je biljka koja potiče iz Južne Evrope, a postala je svetski popularna jer njeni listovi i miris imaju specifičnu aromu, koja svakom jelu daju posebnu notu. Osim u Južnoj Evropi, korijander je prvobitno pronađen i na Srednjem Istoku, tako da se širio iz dva pravca, velikom brzinom.

sveža biljka korijander

Korijander začin je fenomenalan. On će vašem jelu dati specifičnu aromu, a njegovi benefiti za zdravlje su mnogobrojni. List korijandera se u mnogim svetskim kuhinjama koristi u svežem obliku, ali i kao suvi začin, kada je u pitanju kuća kuhinja.

Kada je u pitanju korijander slike nisu od prevelike pomoći da saznate nešto o ovoj biljci, jer njegov list izgleda kao list peršuna. Zbog toga je korijander u narodu poznat kao kineski peršun, a ukus plodova je mešavina peršuna, žalfije i citrusa.

Sa druge strane, iako listovi liče na peršun, oni imaju potpuno drugačiji ukus od plodova. On je veoma jak i intenzivno gorak i uglavnom se koristi za aranžiranje.

Korijander – zdravlje u zrnu

Mnogi korijander posmatraju samo kao kuliranski začin, zbog njegove veoma prijatne arome. Ipak, mnogi ne znaju da on ima razne benefite za zdravlje i da je odličan prirdoni antiseptik. Mnogi veruju da je korijander jedna od najstarijih začinskih biljaka jer se pominje još u Bibliji. Starogrčki lekar, čuveni Hipokrat ga je među prvima preporučivao kao lek, odnosno, naglašavao njegova lekovita svojstva.

Cela biljka korijander ima lekovista svojstva. Zrno je okruglo, braon boje, dok stabiljka sa listovima korijandera je zelene boje i može da naraste od 30 do 90 cm.

Ulje od korijandera

Korijander u zrnu je najzdraviji deo ove biljke i od njega se pravi eterično lekovito ulje. Osim eteričnog ulja, korijander u velikim količinama sadrži i masno ulje, ali i veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, kalijuma i kalcijuma, koji su veoma bitni za očuvanje zdravlja i snage kostiju.

Korijander kao lek je otkriven veoma davno, jer se zbog njegovog veoma jakog i opojnog mirisa odmah pretpostavljalo da ima jaka lekovita dejstva. Ulje korijandera je antiseptik i antioksidant, ali i prirodni diuretik i afrodizijak.

Lekovita svojstva ove neverovatno biljke su mnogobrojna, i poželjno je imati ga u kući u bilo svežem, sušenom, ili uljanom obliku.

Korijander – lekovita svojstva

  1. Korijander je izuzetno zdrava biljka, koja pomaže u mnogim čestim zdravstvenim problemima današnjice. Korijander smanjuje nivo šećera u krvi, a najdelotovorniji je u obliku ulja od korijandera. Ukoliko želite na prirodan način da se borite sa dijabetesom, onda je korijander pravi način za to.
  2. Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom, korijander može biti od velike pomoći, jer on prirodno snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans. Odlična je preventiva protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji se danas često pojavljuju potpuno neočekivano.
  3. Ukoliko se otrujete hranom, konzumiranje korijandera će biti odličan protivotrov koji će vašem organizmu povratiti snagu, kako bi se izborio sa lošim namirnicama koje ste uneli u njega. Ovo je jedna visoko antibakterijska biljka, koja se uspešno borila čak i protiv salmonele.
  4. Kada su u pitanju urinarne infekcije, čaj od korijandera je nezaobilazan, jer odmah utiče na simptome upale mokraćnih puteva i rešava vas ovog problema. Osim toga, odličan je i tokom menstrualnih bolova. Utiče na balans hormona, i na redovnost menstruacije, a usput vas rešava i velikih problema sa jakim bolovima tokom menstruacije.

Korijander – uzgoj kod kuće

Ukoliko želite da korijander gajite kod kuće to možete uraditi u saksiji, a najbitnije je da biljci obezbedite veliku količinu Sunca i svetlosnih zraka. Zemljište u kom se uzgaja korijander treba da bude navlaženo, ali i dobro drenirano.

Kada stavljate seme u zemlju, vodite računa da bude oko 20 cm razmaka između semena. Kada posejete seme, nakon tri do četiri nedelje procvetaće listovi korijandera, a seme će potpuno roditi za oko 45 dana od dana setve. Kada korijander uzgajate kod kuće, on će biti veoma opojnog mirisa i ukusa i biće kvalitetniji, nego kada ga kupite kao korijander u prahu.

Korijander recepti

Korijander svako jelo čini interesantnijim, jer ima veoma specifičnu aromu. Bilo koja čorba dobija potpuno novu dimenziju ukusa kada se u nju doda korijander začin.

Humus je jedan od omiljenih umaka mnogih obožavaoca istočnjačke kuhinje. Kada u ovaj popularni umak dodate malo korijandera i limuna, on dobija potpuno novu dimenziju ukusa, i odličan je način da započnete svoju zdravu ishranu i mršavljenje.

Korijander začin za vrhunska jela

Korijander začin ide odlično uz ribu, jagnjetinu i ćuretinu. Takođe, veoma je ukusan kada se dodaje u sos za punjenje, uz sočivo ili paradajz. Ukoliko sami kod kuće meljete papriku, možete je pomešati sa korijanderom pre nego što je samljete. Rezultat će biti mešani začin koji je potpuno novog ukusa i uvek ćete ga obožavati u svojoj kuhinji.

začin korijander za vrhunska jela

Korijander začin je fenomenalan kada ga stavite na sveže meso, pre pečenja. Ostavite ga malo da odstoji u začinu, pa ga ubacite u rernu. Ukus će biti mnogo jedinstveniji i aromatičniji, nego da ste začin stavili nakon pečenja.

Korijander za ove namirnice je najbolje koristiti u obliku celog zrna, a ne kao korijander u prahu, jer u prvom slučaju ima lepši, kvalitetniji i opjniji miris i ukus. Dresing za salatu sa ovim začinom će biti znatno bolje, a možete ga koristiti i u tegli sa krastavcima, raznima marinadama i čuvenim kaserolama.

Korijander čaj

Čaj od korijandera je visoko antibakterijski napitak, koji ima ogromno lekovito dejstvo. Već smo napomenuli da se može koristiti za probleme sa mokraćnim putevima i menstrualnim tegobama, a ovo su ostali zdravstveni problemi od kojih je čaj od korijandera pravi spas:

  • Problemi sa hroničnim kašljem
  • Nadimanje i gasovi u stomaku
  • Ukoliko imate problema sa digestivnim traktom i lenja creva
  • Razne virusne infekcije
  • Anemija
  • Glavobolja i velike migrene

Kako se pravi čaj od korijandera?

Iako mnogi misle da se čaj od korijandera priprema od sušenog lista ove biljke, zapravo se priprema od semena. Potrebno je da u šolju za čaj prvo sipate jednu kafenu kašiku korijander semena, pa prlijete sa 2 dl ključale vode.

Malom tacnom preklopite šolju za čaj i ostavite da stoji oko 15 minuta, kako bi se seme lepo rastvorilo u vodi, a čaj taman dovoljno ohladio da možete da ga pijete. Kada prođe 15 min, procedite čaj i popijte ga.

Dnevna doza unosa ovog čaja je dve šolje i potrebno je da ga pijete između doručka i ručka, pa između ručka i večere. Nemojte da preterate sa unošenjem ovog čaja u organizam, jer preterane količine niakda nisu dobre. Veoma je važno da u čaj ne stavljate šećer. Ukoliko vam je ukus previše neprijatan, dodajte malo meda umesto šećera.

Korijander – gde kupiti?

Korijander seme ili korijander u prahu se mogu kupiti u mnogim običnim marketima, koji su malo bolje snadbeveni začinima. Skoro svaka zdrava hrana skoro sigurno ima i korijander u ponudi, jer on nije redak začin na našim prostorima.

Korijander list se, takođe, mogu kupiti, ali na mnogo manjem broju lokacija. Najsvežiji list korijandera dobićete ako budete sami uzgajali ovu biljku. Seme korijandera možete nabiviti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.

Korijander – cena

Cena korijandera je veoma pristupačna i može se naći veoma povoljno, gde god da ga kupujete. Korijander u zrnu od 10gr košta oko 30 dinara, dok začin kao korijander u prahu od 50 gr košta oko 100 dinara.

Ukoliko želite da ajite korijander, dovoljno je da semena posadite u saksiju. Najbolje je da u zdravoj hrani kupiti semena, a 200 komada možete dobiti po ceni od oko 150 dinara.

Da li je korijander dobar za mršavljenje?

Kratak odgovor je – da! Korijander je odličan za mršavljenje, jer je veoma nisko kaloričan, a i prirodni je diuretik, pa doprinosi izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Ipak, kako biste svoje telo zategli i doveli do savršenstva, potrebno je da imati izbalansiran plan treninga i ishrane, kako biste postilgli željene rezultate.

Smartfit koncept je za vas osmislio siguran i najzdraviji način da svoje telo dovedete u top formu!