Kumkvat voće ili japanska pomorandža je ukusan citrus, koji mnogo doprinosi zdravlju. Pročitajte šta je kumkvat, gde možete naći njegove sadnice, kakva benefite za zdravlje donosi, i kako se na razne načine može koristiti u ishrani.

Kumkvat sadnice se mogu napraviti i na našim prostorima, bilo u vrtu, bilo u kući, jer nije zahtevno za održavanje. Kumkvat je veličine čeri paradajza, što ga čini još slađim i primamljivijim za jelo, što je veoma važno kada se radi o hrani.

Šta je kumkvat voće?

Kumkvat biljka je poznata i kao japansko voće, odnosno, japanska pomorandža, koje je u Evropu došlo relativno skoro, pre manje od dva veka. Međutim, kumkvat je brzo napredovao, pa je ubrzo počeo da se sadi i u kućama kao kućna biljka, koja daje veoma zdrave plodove.

Ovo voće liči na mini pomorandže, a od njih se razlikuje jer ima slađi ukus, i jede se zajedno sa korom koja je dovoljno mekana. Ukusom najviše podseća na mandarinu.

plod biljke kumkvat

Najveći benefiti za zdravlje se ostvaruju upravo zbog drugačijeg načina konzumiranja u odnosu na druge citruse. Kora sadrži brojne vitamine i antioksidante, koji regenerišu vaše telo i čuvaju imunitet.

Kumkvat zdravlje čuva

Voće kumkvat je veoma ukusno i neverovatno zdravo. Veoma su niskokalorična namirnica, i sadrže veliki broj antioksidanata, kao i vitamina C. Mnogi minerali se nalaze u ovoj zdravoj voćki, poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Kumkvat mnogo doprinosi digestivnom sistemu, jer sadrži vlakna, koja često zaboravimo da unesemo. S obzirom na to da su mali i slatki, možete ih lako pojesti i uživati u podizanju zdravstvenog stanja. Vlakna su veoma važna za digestivni sistem, i mnogo utiču na to kako varite drugu vrstu hrane.

Kumkvat vitamini su mnogobrojni

Voće kumkvat doprinosi jakom imunom sistemu, jer sadrže veliku količinu vitamina C. On je prirodni antioksidant koji podiže vaš imunitet i sprečava bakterije da preuzmu kontrolu. Vitamin C je veoma važan, jer osim odbrane od raznih bacila, pomaže i bržem zarastanju rana i oporavljanju.

Ako budete redovno jeli kumkvat voće, vaša koža će biti sjajnija i zdravija, ali što je najvažnije – mlađa. Antioksidanti iz kumkvata nas brane od slobodnih radikala i oštećenja ćelija kože.

Osim što ima pozitivan uticaj na kožu, hrani vašu kosu i održava savršen vid. Beta-karoten iz kumkvata je antioksidant uz pomoć kog vaše oči vide jasnije, a boje čini mnogo čistijim. Kalcijum koji se nalazi u ovoj biljci doprinosi očuvanju zdravlja kostiju i zuba, što ovu voćku čini svemogućom i obaveznom u našoj kuhinji. Nemojte oklevati, već prvu sadnicu zasadite već danas.

Kumkvat sadnice možete napraviti i kod kuće

Kumkvat voće je sposobno da preživi mnoge uslove, i ne zahteva specifično i posebno zemljište, već je sposbno da raste u mnogim vrstama zemljišta i vremenskim uslovima. Lako održavanje i sadnja je velika prednost ovog voća, pa iskoristite tu pogodnost i pokušajte da ga uzgajate u saksiji, za početak.

Kumkvat uzgoj – lako i bez preteranih obaveza

Kumkvat voće može da izdrži prilično niske temperature, koje idu i ispod nultog podeoka. Kumkvat ne može da podnese veliki mraz, ali temperatura do -8 stepeni je potpuno optimalna i izdržljiva za ovu biljku.

Mnogi pomisle da kumkvat treba da izlažu visokim temperaturama, kao i svo drugo citrusno voće, ali istina je da kumkvat ne podnosi ni prevelike vrućine. Njemu je potrebna optimalna količina Sunca, svetlosti i hladovine. Tokom zime posebno vodite računa da kumkvat ima dovoljno svetlosti. Najbolje bi bilo da ga držite kod balkonskih vrata ili prozora.

Tokom leta, nemojte ga izlagati prevelikoj količini Sunca i toplote, već ga povremeno sklanjate u hladovinu, kako bi lepo napredovao. Plodovi kumkvata će sazreti do početka jeseni ili rane zime, pod uslovom da je temperatura oko nultog podeoka, ili malo ispod.

Kumkvat – uzgoj u posudi

Poželjno je na svaka dva, do dva i po meseca odraditi đubrenje, kako bi kumkvat dao dobre i zrele plodove i rastao zdravo. Ono o čemu posebno treba povesti računa je obezbeđivanje dovoljne širine i visine prostora za ovu biljku, jer kumkvat drvo može da naraste čak do tri metra.

Ovo ćete regulisati tako što ćete ga u manjoj količini izlagati Suncu. Tako će dostići oko dva metra, što je optimalna visina za mnoge stanove.

Kumkvat održavanje – biljka koja ne traži pažnju

Zemljište u kom se gaji voće kumkvat treba da bude blago natopljeno, nikako nije poželjno da ga previše zalivate. Ukoliko to uradite, koren će se oštetiti i imaće veliki uticaj na krajnji rezultat. U saksiji morate napravite prostor za odlivanje viška vode, kako koren ne bi bio pretopljen.

Kako posaditi kumkvat?

Kumkvat voće možete posaditi u saksiji uz pomoć semena, koje mora da stoji najmanje dve nedelje. Kada prođe to vreme, seme treba premestiti u peskovit supstrat, jer je veoma važno da kumkvat održava optimalnu količinu vlažnosti.

Najbolja temperatura za kumkvat seme je oko 20 stepeni, i dovoljno je da ga stavite plitko u zemlji, odnosno, maksimalno do 1 cm. Svetlost i toplota na početku sadnje mnogo znače, i doprinose kvalitetnom uzgoju. Ako su uslovi dobri, seme će proklijati u roku od mesec dana, ali moguće je da se to dogodi i ranije i kasnije.

Kumkvat recepti – obavezni u svakoj kuhinji

Agrumi kumkvat se mogu koristiti presni, kao obična voćka, ali i za pravljenje mnogih ukusnih namirnica. Kod nas najpoznatija dva recepta koji mnogi obožavaju su liker od kumkvata i marmelada od kumkvata.

Kumkvat recept

Džem je omiljena namirnica među decom, ali i među odraslim sladokuscima. Obavezno probajte ova dva recepta, jer će vas potpuno oduševiti.

Kumkvat liker

Liker od kumkvata je veoma popularan u Grčkoj, pa ako ove godine odlučite da posetite Krf, možete ga tamo probati i okusiti kakva je originalna verzija. Ako vam nedostaje more i želite da se podsetite te atmosfere, možete ga spremiti i sami kod kuće.

Potrebno je:

  • Pola kilograma kumkvata
  • 450 gr šećera
  • 6 dl brendija

Kako se priprema:

Prvo dobro operite kumkvat, pa ga izbockajte iglicom na više mesta. Pronađite jednu veću teglu u koju mogu da stanu sve voćke i prekrijte ga šećerom. Nakon toga sipajte brendi, pa zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu.

Sačekajte da se šećer u tegli potpuno otopi, pa procedite svu tečnost u posude. U teglu možete dodati i štapić cimeta, ukoliko volite njegov ukus, kako bi liker poprimio njegov ukus i miris.

Voćke koje su ostale možete koristiti za kolače ili za sladoled.

Kumkvat marmelada

Marmelada od kumkvata je omiljeni džem među decom jer je slatkastog ukusa, sa opojnom aromom.

slatko i marmelada od biljke kumkvat

Potrebno je:

  • Kilogram kumkvat voća
  • 60 dekagrama šećera

Kako se priprema:

Operite voćke, presecite ih na pola, i izvadite sve semenke, jer us one veoma gorke. Kako biste dobili kašu, najpraktičnije je da ih stavite u secko i da ih sitnite dok ne postanu relativno glatka smesa.

Spremite malo veći lonac i u njega sipajte kašu koju ste dobili i šećer, pa to kuvajte. Potrebno je oko sat vremena na laganoj vatri da bi se napravila staklasta slatka smesa. Vodite računa da sve vreme budete kraj šporeta, kako bi ste džem mešali sve vreme.

Postavite na rvnu površinu mokru krpu i poređajte tegle, koje ste prethodno sterilisali. Sipajte džem u njih, odmah ih zatvorite i ostavite da se ohlade.

Kumkvat – gde kupiti?

Kumkvat možete kupiti u nekoliko oblika. Možete ga kupiti kao seme na pijaci, možete ga kupiti kao sadnicu, preko mnogih oglasa ljugi koji ih uzgajaju, ili preko rasadnika čiji je fokus prodaja sadnica.

Voće kumkvat možete kupiti i kao plod, ali tada je njegova cena najviša. Ipak, mnogi ne žele da gaje biljku, pa im je najlakše da kupe njen gotov plod.

Kumkvat – cena zavisi od toga šta kupujete

Cena ove voćke će zavisiti od toga gde kupujete, od koga, i šta kupujete. Ono što pravi najveću razliku je da li je u pitanju sadnica, plod ili seme. Pre nego što odlučite da kupite nešto od ovoga, pozovite brojeve sa oglasa i raspitajte se oko cena, jer ćete tako stvoriti utisak o prosečnoj ceni na tržištu.

Kumkvat sadnice – cena

Najoptimalnije je kupiti sadnice, jer tako nećete morati da prolazite kroz najteži proces, odnosno, proklijavanje semena. Prosečna cena sadnice na našem tržištu, koju smo mi pronašli je oko 1.500 dinara.

Kumkvat voće – cena

Ukoliko se, ipak, odlučite za najbržu varijantu i želite samo gotov proizvod, moraćete da izdovjite više novca. Prosečna cena za kilogram kumkvata je oko 700 dinara, što i nije previše kada uzmete u obzir da je ovo voće veličine veće masline.

Cena nije jeftina, ali nije ni previsoka za naše standarde, pa ukoliko niste raspoloženi da eksperimentišete sa uzgajanjem, ovo je sasvim dobar izbor.

Da li je kumkvat za mršavljenje?

Kratak odgovor je – da. Ovo je namirnica je južno voće koje je veoma niskokalorično, prepuno vitamina, minerala i antioksidanata koji doprinose očuvanju zdravlja vašeg tela, i regulisanju težine i količine masti u organizmu.

Ukoliko želite da smršate, i da započnete zdraviji način ishrane, ovo je odličan početak, jer je ova namirnica veoma ukusna, što je čini slatkim početkom mršavljenja. Svakako ne bi trebalo da pravite džem od kumkvata ukoliko želite da smršate, jer u njega ide velika količina šećera. Najbolje je da ga jedete svežeg, u raznim oblicima i salatama, ili kao užinu.

Ipak, ukoliko želite da vaše telo potpuno bude zdravo, morate imati izbalansiranu ishranu i voditi računa o zdravom telu. Vežbanje je obavezno u toku regulisanja ishrane, a kako ne biste gubili vreme na traženje šta treba da jedete i koje vežbe treba da radite, Smart Fit koncpet, je za vas osmislio optimalan plan ishrane i treninga, koji će vam pomoći da zategnete telo i budete zadovoljni njime.