Kurkuma je još jedan od mnogih zdravih začina koji se u zadnje vreme obilno koristi u različite svrhe. Saznajte da li je kurkuma zaista „žuto zlato” za naše telo i kako konzumiranje kurkume pomaže zdravlju i dobrom izgledu.

Začin po imenu kurkuma možda je u poslednje vreme popularan kod ljudi koji vole da njihova jela imaju orijentalni šmek, ali i onih koji su u neprestanoj potrazi za prirodnim lekovima i trikovima za mršavljenje.

Šta je kurkuma?

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka iz familije đumbira koja potiče iz Južne Azije.

Najviše se proizvodi u Indiji, Kini i Indoneziji, gde je možete nabaviti svežu. Uobičajeno se koristi u prahu, a treba je čuvati u tamnim staklenim bočicama kako ne bi izgubila boju i aromu prilikom izlaganja svetlu.

Aktivan sastojak kurkume je kurkumin – fitohemikalija kojoj kurkuma duguje svoja zdrava dejstva i karakterističnu boju.

Kako se koristi kurkuma?

Ukus ove biljke je vrlo specifičan; najbolje se može opisati kao ljutkasto – gorak i smolast. Dodaje se u malim količinama jer je jak i opojan, kako ne bi „preuzeo” ukus. Sušeni đumbir razvija citrusnu aromu, više vuče na đumbir i jačeg je ukusa. Preporučuju se kominacije kurkuma i biber, kurkuma i med, sa mlekom, uljima i jogurtom, u zavisnosti od toga za šta je koristite.

Kurkuma i biber – efikasna kombinacija

Uvek se dodaje pri kraju kuvanja kako se ne bi previše termički obrađivao, čime se gubi veliki deo zdravih svojstava i materija. Crni biber mnogostruko pojačava apsorpciju i dejstvo kurkumina, pa ih u jela uvek dodajte zajedno!

Kurkuma i med – za Zlatno mleko

Preporučuje se konzumiranje ovog napitka pre spavanja; pored toga što je zdrav i hranljiv, ukus je dobar i lepše ćete zaspati.

Recept za Zlatno mleko od kurkume

Prvo napravite pastu od kurkume: četvrt šoljice praha od kurkume (začina), pola šoljice vode i pola kašičice mlevenog bibera kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje, dok se ne pretvori u gustu pastu. Kada se ohladi, sipajte je u staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Ovako ćete imati spremnu pastu za svaki put kada vam se pije Zlatno mleko.

Šoljicu mleka (po vašem izboru biljno ili životinjsko), kašičicu kokosovog ulja i paste od kurkume po ukusu zagrejte na srednjoj vatri, ne dopuštajući da prokuva, i dodajte meda po želji. Pijte toplo.

Recept za čaj od kurkume

Za čaj od kurkume biće vam potrebno:

  • šoljica tople vode;
  • četvrt kašičice kurkume;
  • sok pola limuna;
  • malo meda;
  • malo kokosovog ulja;
  • prstohvat cimeta po želji.

Kada zagrejete vodu, dodajte sve sastojke i dobro ih promešajte. Mešajte i dok pijete jer će kurkuma otići na dno šoljice. Možete pustiti da se čaj zagreje do ključanja kako bi se sastojci bolje rastvorili, ali tako možete „ubiti” hranljive sastojke kurkume.

Kurkuma za lice

Mnogi kažu da je kurkuma za lice od kurkume odlična protiv akni, za ujednačavanje tena i nežno čišćenje lica. Postoji nekoliko maski za lice kojima dodajete kurkumu, a ovo su najčešće:

  • uz glinu i ružinu vodicu: upija nečistoće, dezinfikuje, a ružina vodica tonira;
  • med, jogurt i limun: hidratacija, ujednačavanje boje, ožiljci od bubuljica.

Kurkuma kao začin

Kurkuma je neizostavni začin u orijentalnoj kuhinji i daje joj prepoznatljiv, aromatični pečat i žutu boju. Dodaje se u indijska i marokanska jela sa ribom, mesom i povrćem, i neizostavni je sastojak karija: to je mešavina 20 različitih biljnih začina, gde dominira upravo kurkuma. U Japanu se pije čaj od kurkume.

Koristi se kao zamena za šafran, najskuplji začin na svetu, pa otuda i drugi naziv za kurkumu – indijski šafran.

Kurkuma recepti

Klasičan recept za đuveč, supu ili pilav poboljšajte uz pomoć pola kašičice kurkume: jela će imati bogatiji ukus.

Možete napraviti i kuskus, tradicionalno jelo sa severa Afrike; trebaće vam vaše omiljeno meso, začini i povrće. Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata za kuskus, a u originalni ide i više vrsta mesa, leblebije i suvo grožđe!

U svakom slučaju, kada je u pitanju kurkuma recepti uglavnom dozvoljavaju malenu intervenciju ovog zlatnog začina.

Boja kurkume

Karakteristična, zagasita boja kurkumina koristi se za bojenje kako tekstila (sada slabije zbog savremenih industrijskih tehnika), tako i namirnica.

Kada na deklaracijama vidite da se kao dodatak koristi E100, ne brinite – to je prirodna žuta boja kurkumina! Ima je u kolačima, sirevima i drugim namirnicama i jelima.

Kod nas, kurkuma se koristi i za farbanje Uskršnjih jaja.

Kurkuma – farbanje jaja na prirodan način

  • 7 kašika kurkume
  • 1 l vode
  • 2 kašike sirćeta

Sipajte sve u šerpu i kuvajte do ključanja uz neprestano mešanje; potopite ranije skuvana jaja (što svetlija to bolje) i izvadite kada dostignu željenu nijansu.

Kurkuma kao lek

Lekovitost ove biljke prepoznata je još odavno: kurkuma kao lek i začin koristi se preko 5000 godina. Njen aktivni sastojak kurkumin i u vrlo malim dozama ima lekovito delovanje:

  • Antioksidans – sprečava delovanje slobodnih radikala iz vazduha, između ostalog i oksidaciju holesterola, i tako sprečava stvaranje ugrušaka i štiti od moždanih udara i infarkta;
  • Protivupalno dejstvo – navodi se da se po ovome kurkuma može meriti sa najjačim lekovima, ali bez štetnih nuspojava! Ovo je naročito važno za tretiranje Kronove bolesti i ulceroznog kolititsa;
  • Antikancerogeno dejstvo – povoljno dejstvo na nuspojave raka debelog creva, pluća, dojke i prostate: fitohemikalije inhibiraju rast ćeija kancera;
  • Prirodni antiseptik, antibakterijska svojstva – sastojak melema za rane i opekotine;
  • Probavne smetnje – dobra protiv nadutosti i gasova, za bolje varenje masti (podstiče proizvodnju i izlučivanje žuči);
  • Lekovit za kožu – ubrzava njeno zaceljivanje, pomaže kod ekcema, psorijaze i akni, i često je sastojak domaćih maski za lice;
  • Za zdrave kosti – ublažava bolove u zglobovima koji nastaju kao simptomi reumatoidnog artritisa, smanjuje jutarnju ukočenost, otoke na zglobovima, preventiva za osteoporozu.

Kurkuma se, ipak, najviše koristi u alternativnoj medicini, ili kao zdrav dodatak propisanom lečenju.

Kako kurkuma pomaže u mršavljenju?

Samim tim što poboljšava varenje hrane, naročito masne i teške, kurkuma je dobra u borbi protiv viška kilograma i svih bolesti i opasnosti koje gojaznost izaziva (srčani udari, povišen holesterol).

Kurkumin iz ovog začina poboljšava rad jetre, koja igra veliku ulogu u sagorevanju masti, ubrzava metabolizam i poboljšava efekte dijeta i vežbanja.

Možete je uzimati sa suplementima i kurkuma kapsule, sa pažljivo propisanom dnevnom dozom, ili kao tinkturu; kroz ishranu kao začin, kurkuma i med u limunadi navodno pomažu mršavljenju, a pije se i čaj od kurkume ili se doda u mleko.

Do sada nije utvrđeno da je konzumiranje kurkume ili suplemenata sa kurkuminom dovelo do mršavljenja, da uz to nije bilo i dodatnog vežabanja i dijete.

Iskustva sa kurkumom

Do sada smo na forumima pronašli informacije o tome kako se koristi kurkuma za zube, farbanje jaja, negu lica i jer je zdrav začin koji ubrzava metabolizam.

„Da li je zdravo da se kurkuma pije na prazan zeludac sa mlakom vodom?”

“Moja ujna to pije svako jutro. Probaj. Meni kurkuma odgovara, dok moju majku boli stomak od nje”

“Moze.
Za bolji metabolizam, dve kasikice kurkume razmutiti u solju toplog mleka.
ZA bele zube – istljati zube kurkumom
Protiv fleka na licu – pomesati kurkumu i maslinovo ulje
ZA izbeljivanje lica- kurkuma i soda bikarbona
Ja je cesto koristim i stavljam gotovo u sva jela”

„ Ja bih ti pre savetovala da kurkumu stavljas u jelo. Jelo ce ti biti ukusnije, a ovako moze lako da ti se smuci i pitanje je da li je bas zdravo da se koristi u tolikoj kolicini. Ipak u svemu treba biti umeren”

„odlicna je za dezinfekciju grla (za ispiranje grla rastopi se 1/2 zlicice u toploj vodi ili se popije s vrucim mlijekom). ja uvijek napominjem za one koji nemaju iskustva s kurkumom – indijci su vrlo pazljivi s dodavanjem kurkume u jela (najcesce cete u receptima vidjeti 1/4 do 1/2 zlicice). naime, kurkuma nema posebno intenzivnu aromu, ali ako je se stavi previse – pokvarit ce okus jelu. za svoga zivota u indiji nikada nisam pokvarila stomak ma gdje jela, a indijci kazu da zapravo kurkuma, koja se nalazi u gotovo svim jelima, stiti od trovanja”

Konkretne informacije i iskustva o tome može li se koristiti kurkuma za mršavljenje – nismo pronašli.

Kontraindikacije – može li se preterati?

Kao začin, potpuno je bezbedna (osim ako imate alergiju) , ali ako se uzima kao suplement, treba voditi računa. Pre upotrebe se svakako konsultujte sa lekarom. Kurkuma kao lek samostalno ne može proći, osim kao deo preventive.

Korišćenje kurkume se ne savetuje ljudima koji imaju problem sa kamenom u žuči i želudačnom kiselinom. Trudnice i dojilje treba da izbegavaju kurkumu, kao i dijabetičari – kurkuma utiče na nivoe insulina i šećera u krvi.

Kurkuma takođe razređuje krv, pa treba biti na oprezu ako se uzima sa drugim lekovima koji usporavaju koagulaciju krvi. Treba prestati sa upotrebom bilo kakvih suplemenata na bazi kurkume najmanje dve nedelje pre operacije.

Da li je moguće ozdraviti i smršati samo uz pomoć začina?

Ukratko – ne. Koliko god kurkume da uzmete, ništa ne može da zameni lekara, a kurkuma za mršavljenje nije efikasna ako se ne naprave druge promene u životu. Jedini pravilan način za skidanje viška kilograma, ali i očuvanje dobrog zdravlja, jeste odmerena količina svih zdravih sastojaka koje konzumirate kroz hranu i redovna fizička aktivnost.

Biti zdrav, fit i sit nije teško, i nisu potrebne gomile novca! Upoznajte se sa Smart Fit konceptom i dodajte zaista neophodne začine vašem životu: zdravlje, dobar izgled i vedar duh!