Semenke bundeve poznate i kao golica važe za izuzetno zdrave grickalice, s brojnim korisnim materijama. Saznajte šta semenke bundeve kriju i jesu li zaista lekovite koliko se priča.

Seme bundeve golice često se kupuje u zdravoj hrani, i rado se gricka kada želite nečime da „zanimate” ruke i usta – na primer, umesto cigareta.

Ova grickalica puna je zdravih sastojaka koji pospešuju zdravlje i leče mnoga stanja: bundevino seme kao lek se koristilo veoma dugo, a i danas se preporučuje kao dodatak zdravoj ishrani.

seme biljke golica

Upoznaćemo vas sa semenkama bundeve i njihovom nutritivnom vrednošću, vitaminima i uljima, i otkriti kako se može koristiti golica za zdravlje i u ishrani. Da li su semenke bundeve lek u meri u kojoj se priča na forumima i raznim sajtovima – procenićemo u ovom tekstu.

Šta je golica?

Golica je vrsta bundeve, tikva iz koje dobijamo ove hranljive semenke, i koja se često uzgaja samo radi semenki. Okrugla je, narandžasto – zelena i vrlo zahvalna za uzgoj, a njeno seme nema ljusku.

Seme tikve golice je krupno, ovalno i tamne zelenkaste boje, sa špicastim vrhom. Jede se pečeno ili probareno i osušeno, a od njega se pravi i dobro domaće ulje koje se koristi za salate i kuvanje, mada se ono danas sve ređe koristi u ishrani.

Golica u ishrani

Kada je u pitanju seme bundeve kalorije su svakako prisutne, ali to ne znači da ih u dijeti treba otpisati! One jesu visokokalorične jer su bogate uljima, ali morate znati da golica ne sadrži loš holesterol!

U pitanju su zdrave omega 3 masne kiseline koje:

 • smanjuju nivo triglicerida;
 • ublažavaju bolove kod reumatoidnog artritisa;
 • olakšavaju simptome anksioznosti i depresije;
 • omogućavaju očno zdravlje;
 • doprinose zdravlju ploda u trudnoći;
 • smanjuju insulinsku rezistenciju i rizik od dijabetesa.

Zbog većeg broja kalorija ne treba preterivati s njima, jer u dijeti predstavljaju način da vam se višak kalorija „prikrade”, ali svakako ih treba konzumirati umereno jer su izuzetno zdrave i hranljive.

Semenke bundeve nutritivna vrednost

Golica je poznata kao dobar izvor proteina, minerala i dijetetskih vlakana. U 100 grama pečenog i malo posoljenog bundevinog semena nalazi se:

 • 6,5 grama dijetetskih vlakana;
 • 49 grama masti;
 • 29,84 grama proteina;
 • 4,43 miligrama niacina (vitamin B3);
 • 35,10 miligrama vitamina E – duplo više nego što vam je potrebno za jedan dan!

Velika količina minerala u semenu golice je ono zbog čega se najčešće preporučuje grickanje ovih semenki – u 100 grama bundevinog semena, nalazi se spakovana potrebna dnevna količina:

 • bakra
 • gvođža
 • magnezijuma
 • mangana
 • fosfora
 • cinka

Sve ove hranljive materije imaju različite pozitivne efekte na ljudski organizam.

Velike količine vitamina E imaju antioksidativno dejstvo, koje se bori protiv dejstva slobodnih radikala na ćelije i sanira štetu koju pravi oksidativni stres.

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala za ljudsko telo i ono bez njega ne može dobro funkcionisati – samo neke od važnih stvari su kontrola krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, smanjenje rizika od srčanih oboljenja, a takođe ojačava kosti i pije se prilikom mišićnog zamora i stresnih perioda.

Antizapaljensko dejstvo semenki golice dobro će doći svakome ko ne praktikuje dovoljno zdrav način života, što uključuje stres, gojaznost i lošu ishranu; zato je jedna od zdravih namirnica koja se koristi kao preventiva i saveznik u borbi protiv dijabetesa, raka, masne jetre i srčanih oboljenja.

Semenke bundeve i dijeta – da li idu zajedno?

Ako je vaš finalni cilj zdravlje, neophodno je da konzumirate kvalitetne, hranljive i korisne namirnice, a semenke golice svakako spadaju u tu grupu.

Kada držite dijetu (poput Atkinsonove, gde se preporučuje i golica), uobičajeno je da ćete brojati kalorije i voditi računa o tome da ih ne unosite više nego što vam je potrebno, a takođe ih i sagorevati na treninzima.

Imajte u vidu i kalorije iz golice, jer su ova semenca prave male kalorijske bombe. Ipak, već smo pomenuli – u pitanju su zdrave masti i količina vitamina, minerala i korisnih sastojaka od kojih na kraju svakako imate mnogo više koristi nego štete.

Preporučujemo vam unos ovih masti na račun onih koje dobijate iz masne, pržene hrane, čipseva, peciva i druge brze i nezdrave hrane. Masti treba da budu sastavni deo zdrave ishrane: vašem telu i mozgu je neophodno gorivo da bi pravilno funkcionisali i da vam imunitet ne bi bio u padu, naročito ako se izlažete naporima.

Semenke bundeve nisu čudotvorni sagorevači kalorija niti imaju efekat tableta za mršavljenje, ali će zdravo i snažno telo svakako ostvarivati bolje rezultate, pa prema tome i mršaviti – pa ih zato grickajte slobodno!

Tikva golica recepti – sa semenom bundeve

Bundevine semenke i bundeva korišćeni su u ishrani još od davnina – za Asteke, bundevino seme kao lek i bundeva u ishrani bili su sastavni deo menija, a popularne su i danas, širom sveta.

Zdrave grickalice

Bundevino seme možete konzumirati sirovo ili pečeno; praksa je jesti ih pečene i dobro posoljene, ali je zdravije da ih prvo kratko prokuvate u posoljenoj vodi pa pečete u rerni na 140 stepeni, oko 45 minuta, začinjene po želji. Ako uzimate kupovne, vodite računa o unosu soli, ili potražite nesoljene.

Pašteta od golice

Sameljite sirovu golicu sa duplo manjom količinom semenki sirovog suncokreta i dodajte malo maslinovog ulja i morske soli. Ukus ćete značajno poboljšati ako nacedite limun, limetu ili dodate kašičicu senfa ili rena, ako želite pikantan namaz. Možete ga koristiti u sendvičima umesto margarina, butera i sličnih namaza, ako izbegavate mlečne proizvode ili nezdravu hranu; na sličan način možete napraviti i humus sa golicom.

Semenke bundeve dodajte u krem čorbe, kao ukras i radi zanimljive krckave teksture koja poboljšava ukus. Isto tako ih možete dodati u šejkove i smoothie – je, ali i hlebove i peciva.

Semenke bundeve cena

Kao i za ostale zdrave semenke koje grickate, i za semenke bundeve golice cena varira od prodavnice do prodavnice. Najskuplje su kada se kupuju na malo u marketima, a tada su često i unapred presoljene, što nije najzdravija opcija.

Najbolje ćete proći ako obiđete lokalne prodavnice zdrave hrane (ili odeljke u supermarketima sa semenkama i koštunjavim voćem), uporedite cene i kupite ih na meru.

Cena kilograma sirove golice kreće se oko 800 dinara (cena u Biošpajzu i Maslina MM maloprodaji).

Golica za zdravlje

Seme bundeve golice izuzetno je hranljivo i bogato raznim nutrijentima; svega šaka ovih semenki dnevno može vam nadoknaditi dnevne potrebe za zdravim mastima, određenim vitaminima i naročito mineralima.

slika semenke bundeve

Seme bundeve za prostatu, jajnike i bešiku

Bundevino seme ili ulje semena bundeve često se konzumira kao deo terapije kada su u pitanju problemi sa urinarnim traktom i prostatom – a ovo su proučavala i uspešno dokazala određena istraživanja. Hemijska jedinjenja koja golica sadrži takođe imaju antikancerogeno dejstvo kada su u pitanju jajnici i prostata.

Semenke bundeve u trudnoći

Semenke bundeve su izuzetno poželjne u trudnoći! One doprinose zdravlju majke, ali i ploda – utiču na njegov pravilan rast i razvoj.

Konzumirajte ih uz vitamin C kako bi se gvožđe bolje apsorbovalo, a tu je i izuzetno važan cink. Omega 3 masne kiseline su takođe prisutne u velikim količinama, a semenke golice su mnogo bolji izvor ovih masnih kiselina od ribe, jer ona može sadržati i štetnu živu.

Kako semenke bundeve utiču na mršavljenje?

Sve u svemu – u pitanju su male vitaminske i kalorijske bombe, pune minerala i zdravih masti koje su neophodan deo zdrave ishrane.

Tokom perioda kada ne vodimo računa o ishrani, unosimo kalorije preko nezdravih namirnica – a pri tome ne vodimo računa o tome koliko nam je potrebno, a koliko pojedemo. Kada je u pitanju seme bundeve kalorije su dobre – golica zahvaljujući zdravim mastima brzo zasićuje i dobar je izvor energije, pa je možete uključiti u dijetu da obogatite hlebove, salate i druge recepte – za snagu, zdravlje i dobar ten. Uz to, neophodno je i da trenirate: makar pola sata dnevno doneće velike benefite.

Koja je tajna dobrog izgleda uz raznovrsnu ishranu, bez odricanja?

Ni sa čim ne treba preterivati, ali ništa ne treba ni isključivati; ovo je geslo kojim se vodi svako ko zaista želi da vidi pozitivne promene u svom izgledu i zdravlju, i to je princip iza kojeg je zasnovan Smart fit plan treninga i ishrane.

Možete jesti sve što želite, vežbati u skladu sa svojim mogućnostima, a pri tome gubiti kilograme – nije teško, niti je maštarija!

Smart fit uzima u obzir vaše želje i potrebe i samo za vas kreiramo plan treninga i ishrane, da se osećate zdravo i snažno i mršavite pametno, ne naporno!

Saznajte više i okrenite novi list koliko danas – Lily vas očekuje na konsultacijama.