Talenat, disciplina i vredan rad čine dobitnu kombinaciju za uspešne sportiste (a i dobar izgled). Kako bismo vas inspirisali prikupili smo neke neverovatne činjenice iz raznih sportova koje verovatno niste znali.

Olimpijada

 • Kada bi Majkl Felps odlučio da postane država za sebe (i kada bi to bilo moguće), na rang listi zemalja sa najviše olimpijskih medalja on bi zauzimao 35 mesto, i bio bi ispred 97 zemalja (ali mu nećemo priznati onu zlatnu medalju).
 • Zemlja sa najviše učešča na letnjoj Olimpijadi bez zlatne medalje su Filipini. Zemlja sa najviše učešća na letnjoj Olimpijadi bez ikada osvojene medalje je Lihtenštajn.
 • Možda vam je solo sinhronizovano plivanje čudna olimpijska disciplina, ali ništa ne može da se poredi sa pucanjem živih golubova koje se održalo 1900. godine na letnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Događaj se sastojao od puštanja stotine golubova na otvoreno, dok su ih učesnici skidali iz vazduha jednog po jednog. To je bio prvi i poslednji put da je ovakav događaj bio deo Olimpijade.
 • Možda čudnija (ali svakako humanija) disciplina na Olimpijskim igrama bila je ona koja se održavala od 1900. do 1920. Viđali ste je na vašarima verovatno, ali biste se iznenadili da neko dobije zlatnu medalju za pobebu – reč je o nadvlačenju konopca.

nadvlačenje konopca

 • Ruska gimnastičarka Larisa Latinjina osvojila je 18 olimpijskih medalja i time postavila svetski rekord u ženskoj konkurenciji. Larisa je osvojila 9 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzanih odličja na samo dve olimpijade.
 • Rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči postala je prva gimnastičarka u istoriji olimpijade koja je osvojila savršen rezultat od 10.0, u disciplini dvovisinski razboj.

Tenis

 • Igrač sa najviše titula ikada je Martina Navratilova, koja je osvojila 167 titula u singlu i 177 titula u dublu, što ukupno iznosi 354 titula! U muškoj konkurenciji rekord drži Džon Mekinro sa ukupno 156 titula.
 • Legenda tenisa u invalidskim kolicima Eter Verger penzionisala se nakon pobedničkog niza od 470 pobeda i četiri paraolimpijske medalje!
 • Najduži teniski meč u istoriji odigrao se između Džona Iznera i Nikolasa Mahuta na Vimbldonu. Oni su tokom tri dana odigrali 183 gemova. Pobednik je bio Izner sa finalnim skorom 3:2 u setovima, i 70:68 gemova u poslednjem setu.
 • Najduže finale u Grend slemu tokom Open ere (193 mečeva) je trajalo „samo” 77 gemova. U pitanju je finale Vimbldona 2009, kada je Rodžer Federer pobedio Endija Rodika, sa rezultatom u poslednjem setu od 16:14.
 • Najduži zabeleženi poen u teniskoj istoriji trajao je čak 29 minuta! Loptica je prešla mrežu 643 puta za vreme meča 1984 u ženskoj konkurenciji. Čitavi mečevi su se završvali za kraće vreme od ovoga.

Auto trke i ženska legenda

 • Prva auto trka u ženskoj konkurenciji odigrala se još rane 1909, a bilo je 12 učesnica.
 • F1 vozači u toku trke odlaze na „F1 dijetu”. Slojevi zaštitnih odela, visoke temperature u kabini, fizički napor koji proizvode G sile u krivinama i mentalni fokus potreban da se upravlja bolidom F1 dovodi do gubitka i do 3 kilograma u toku trke!
 • Kako biste bolje razumeli ovu zanimljivost održaćemo kratku lekciju relija. Reli trke se obavljaju neznatno modifikovanim automobilima po pravim putevima kojima se inače obavlja saobraćaj. Postoji više klasa u reliju, a svaka ima svoja ograničenja.
 • Tokom 80-ih nastalo je reli takmičenje pod oznakom Grupa B, ovo takmičenje je imalo najmanje ograničenja do tada, što je dovelo do stvaranja monstruoznih automobila i nezabeleženih brzina. Ako je u pitanju veliki servis delovi su se menjali gotovo posle svake trke. Vozači B grupe su bili smatrani za najbolje među najboljima. Među učesnicima bila je i Mišel Muton, koja je bila nadomak osvajanja titule i završila je druga u šampionatu 1982. Tokom karijere osvojila je jedan od najvećih događaja u motosportu – brdsku trku Pajks Pik 1985, i ostala zabeležena kao jedna od najvećih legendi motosporta.

Još par zanimljivih činjenica

 • Svetski rekord u skoku u dalj u muškoj disciplini je od 1969. pa do danas oboren samo jednom.
 • Penzionisana NBA legenda – Šakil O’Nil će svakako ostati upamćen kao jedan od najuticajnijih igrača na košarkaškom terenu. Međutim, protivnički igrači su često igrali prljavu taktiku protiv gorostasa. Šek je bio jako loš u izvođenju slobodnih udaraca, pa bi protivnici radije faulirali nego pustili da postigne pogodak. Za vreme svoje karijere promašio je 5.317 slobodnih udaraca, što je skoro 50% od ukupnog broja.
 • U ovom trenutku se na mesecu nalaze dve golf loptice koje je posada programa Apolo 14 prokrijumčarila da bi igrala golf na mesecu.
 • Kada su Amerikanci pobedili favorizovane Engleze na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1950, mnoge novinske kuće nisu verovale u rezultat i štampali su priče da je Engleska pobedila 10:1 i da je došlo do greške.

Želite da izgledate kao sportista (možda ne olimpijsk), ali ne možete da nađete vremena i kuburite sa ishranom? Smart Fit program treninga i ishrane može biti prava stvar za vas. Trenirajte pametno, a ne naporno!