U ovom tekstu opisujemo proso, odnosno proso za mršavljenje, njegove kalorije i efekat na zdravlje..

Iako je proso namirnica koja se intenzivnije koristi poslednjih godina, pa zbog toga mnogi njenu upotrebu vezuju sa pomodarstvom, ova žitarica je deo ljudske ishrane još od kamenog doba. Ona se zapravo koristi duže od kukuruza.

Šta je proso?

Proso je jedna od najviše korišćenih žitarica, koje se jedu u zrnu. Zrno prosa je sitno, okruglastog oblika, blago spljošteno i žućkastobele boje. Neophodno je pre jela oljušti Ima orašast ukus, a može se koristiti u pripremi slanih, ali i u pripremi slatkih jela od prosa.

Proso žitarica je široko rasprostranjena, favorizovana zbog svoje produktivnosti i lakog gajenja. U našem narodu poznat je i pod nazivima jagle, muhar, proja, sitna proha i sitna proja. Postoji više vrsta prosa – obično proso, muha, bar proso i svetlo seme.

Nutritivna vrednost prosa

Ova žitarica je izuzetno bogata vlaknima, proteinima, mineralima i vitaminima. U 100 g prosa nalazi se:

  • 8,7 g vode
  • 11 g belančevine sa važnim aminokiselinama – argininom, lizinom, histidinom, tirozinom, čistinom i triptofanom
  • 4,2 g masnoća
  • 72,9 g ugljenih hidrata
  • 8,5 g vlaknaste materije
  • minerali – kalcijum (8,0 mg), fosfor (285 mg), gvožđe (3,0 mg), natrijum (5,0 mg), kalijum (195 mg)
  • vitamini – tiamin (0,42 mg), riboflavin (0,29 mg), nijacin (4,7 mg), vitamin E (0,18 g)

Ukoliko jedete proso kalorije koje su vašem organizmu neophodne možete uneti uz ovu žitaricu. Kalorijska vrednost mu je 378 kcal. Kod žitarica kao što je proso sastav dovoljno govori o tome koliko je koristan za ljudski organizam.

Odakle potiče proso?

Proso žitarica je veoma staro seme koje dolazi iz Afrike i severne Kine, predela sa suvom klimom. Tamo, ali i u Japanu, Koreji i Indiji je izuzetno popularan i danas, gde ga čak jedna trećina stanovništva koristi kao važan deo ishrane.

proso dijeta

Kada je reč o Evropi, proso je dugo važio za hranu za živinu i ptice, i nije se tako često koristio kao deo ljudske ishrane. Razlog delimično leži u tome što je potisnut od strane kukuruza, pirinča i krompira. Čuvena proja koju danas svi jedemo je pre dolaska kukuruza pravljena od prosa.

Ova nepravedno zapostavljena namernica je poslednjih godina ponovo uvedena  u kulinarstvo, i sve je više jela od prosa. Razlog tome je činjenica da je proso izvor mnogih hranljivih materija, pa se upravo zbog toga smatra jednom od najvažnijih žitarica.

Proso kao lek

Ukoliko redovno unosite proso zdravlje je nešto o čemu nećete morati da brinete. Ova žitarica je izuzetno alkalna (bazna) pa pomaže uspostavljanju ravnoteže kod oštećenja crevne flore. Osim creva, pomaže pravilnom radu želudca, pankreasa i slezine.

Proso za zdravlje čini više od mnogih žitarica, ali i lekova. On daje crevnim bakterijama hranljivi supstrat i na taj način sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju truljenje u crevima. Njegova lekovita svojstva utiču i na druge organe i probleme u organizmu.

Proso za bubrege

Kada je u pitanju žitarica proso bubrezi možda imaju najveću korist od unošenja iste. Osim što je dobar za urinarne infekcije, proso veoma efikasno čisti bubrege, eliminiše pesak i nataloženi mulj koji se tu sakuplja godinama.

Proso kao lek je u ovom slučaju veoma efikasan, pa može ukloniti i malo kamenje iz burega, kao i bešike. Čaj koji se pravi od ove žitarice i vode će vam značajno olakšati tegobe, a možete ga piti i preventivno.

Proso za srce

Uz namirnicu kao što je proso zdravlje vašeg srca će biti na zavidnom nivou. Ova žitarica sadrži mnogo magnezijuma, i samo jedna šolja dnevno uticaće na mnoge stvari u organizmu, između ostalog i na redovan rad srca. Za proso se tvrdi da smanjuje rizik od infarkta, a uz to i snižava pritisak i smanjuje učestalost migrena.

Proso za dijabetes

Proso u ishrani često koriste dijabetičari, zbog toga što reguliše nivo šećera u krvi. U ove svrhe koriste se razni recepti sa prosom, od kojih je najučinkovitija kaša od prosa, bundeve i vode. Ukoliko konzumirate proso dijabetes će vam zadavati manje tegoba zahvaljujući karbohidratima koji se u njemu nalaze.

Opšte je poznato i da je žitarica proso bez glutena, što je i jedan od razloga povratka ove namirnice. Bezglutenska hrana i način života često podrazumevaju njegovu upotrebu. Ako svojoj ishrani dodate proso, dijeta ili način ishrane koju trenutno primenjujete imaće još bolji efekat.

proso kaša

Proso kao prevencija raka dojke

Kada je u pitanju proso lekovita svojstva ove žitarice su brojna, a prema nekim studijama ima uticaj i na najteže oblike bolesti. Ova žitarica može ostvariti značajne rezultate u prevenciji raka dojke, pogotovo kod žena koje se nalaze pred menopauzom.

Kako naučnici kažu, oko 30 grama ove namirnice dnevno dovodi do mogućnosti da se rizik od nastanka kancera smanji za čak 52 odsto. Najveći efekat ostvariće celo zrno prosa.

Proso za bebe

Ova žitarica je idealna zdrava hrana za novorođenče. Proso u ishrani beba igra značajnu ulogu zbog visoke energetske vrednosti, pa se od njega može spremiti ukusna kaša sa voćem ili proso sa povrćem. Konzumiranje ove namirnice kod trudnica takođe utiče pomaže sprečavanju pobačaja.

Proso utiče i na nešto stariju decu. Dokazano je da čitava zrna prosa smanjuju rizik od pojave astme kod dece. U velikom broju slučajeva deca koja konzumiraju proso nemaju nikakve simptome niti naznake astme.

Zašto je proso zdrava hrana?

Osim što povoljno utiče na navedene tegobe, proso utiče i na mnoge druge segmente zdravlja. Koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, a ima uticaj i na poboljšanje intelektualnih sposobnosti.

Obnavlja ćelije i oštećena tkiva, a zbog fosfora koji sadrži u sebi ima veliki uticaj i na formiranje kostiju. Takođe štiti od umora, kijavice, bronhitisa, a sprečava i pojavu karijesa.

Kako se sprema proso?

Pre početka pripreme jela od prosa neophodno je očistiti ga od nečistoća i oljuštiti zrno. Kada je u pitanju proso recepti koje možete spremati su brojni, a većina će vam tražiti da ga prethodno prokuvate u vodi.

Možete koristiti proso kao prilog umesto pirinča ili kromira ili ga dodati u omiljeno seckano povrće. Može se koristiti i umesto rezanaca u čorbama, ili kao dodatak pojedinim salatama. Zanimljivo jelo predstavlja i pire od prosa i karfiola, koje odlično ide uz povrće ili ribu.

Često se proso priprema i za doručak, kao kaša u kojoj se kombinuje sa mlekom, medom i cimetom. Kada su slatkiši u pitanju, od prosa kao sastojka za koru se čak može napraviti i torta, obogaćena pomorandžom, kruškama i bademima.

Proseno brašno

Proseno brašno ima lepu žutu boju, pa se proja sa ovom vrstom brašna ne razlikuje fizički od one sa kukuruznim. Brašno od prosa se takođe koristi u pripremi hleba, peciva, kolača i krem supa. Zbog toga što ne sadrži gluten često se kombinuje sa sastojcima kao što su jaja, mleko ili sveži sir koji ga povezuju.

Griz od prosa

Ukoliko ste skloni gojenju, dobra zamena za običan griz jeste griz od prosa. Kuva se u običnom ili kokosovom mleku, i često mu se dodaje kuvano voće, cimet, badem, lešnik ili nešto slično po vašem ukusu. Od njega se mogu praviti zanimljive kaše za decu, što je posebno korisno za majke čija su deca alergična na gluten.

Proso i lepota

Kažu da lepota dolazi iznutra, a unošenjem ove namirnice u organizam uverićete se u to koliko hrana može uticati na vaš izgled. Prosena kaša se preporučuje kao bi se postigao blistav ten i čista koža.

Dobre rezultate primetićete i na svojoj kosi, kao i noktima. Ova žitarica je bogata biotinom, pa će zahvaljujući njemu oporaviti krhke nokte.

Proso za mršavljenje

Ukoliko ste odlučili da svoju liniju dovedete u red, imajte u vidu da biti na dijeti ne znači biti gladan. Poenta režima ishrane je da vaše telo nahrani kvalitetnim namirnicama, a ne da ga isuši. Upravo u ovoj nameri može vam pomoći proso.

Dijete često nisu namenjene baš svim ljudima i prilagođene svakom organizmu. Dijeta koja uključuje proso je dobra za sve, a kao što smo pomenuli pomaže i kod mnogih oboljenja.

Ukoliko konzumirate proso dijeta neće biti mučenje, već ćete imati mnogo više snage i energije, a vaš metabolizam će se značajno poboljšati. Proso nema nikakav specifičan ukus već preuzima ukus ostalih namirnica, takoda ćete ga lako kombinovati.

Za razliku od mnogih dijetetskih proizvoda, kada je u pitanju proso cena je još jedna stavka koja mu ide u korist. Cena za kg proso žitarice u proseku iznosi 150 dinara. Uz upotrebu ove zdrave žitarice i izbalansirani plan ishrane i treniga, sigurno ćete biti zadovoljni kako svojim zdravljem, tako i svojim izgledom.