Novi trend u ishrani je „kokosovo ulje“. Da li je neko izmislio „rupu u saksiji“ i napravio marketinški trik ili tek smo kao populacija tek sada otkrili blagodeti kokosove palme, Smart Fit istražuje.

Legenda kaže da kokosova palma vodi poreklo iz Polinezije, a danas se primenjuje kao hrana, piće, odeća a verovali ili ne i kao građevinski materijal. U tropskim mestima ovaj plod drveta se koristi decenijama unazad, ali dugo se smatralo da ima negativan uticaj na ljudsko zdravlje, ali je ta sumnja otklonjena pre nekoliko godina kada je tehnologija napredovala, a probleme sa zaraznim parazitima koji su pretili palmama 80 godina 20. veka, rešeni.

Plod ovog tropskog drveta je „kokos“, a priliku da probate ovu namirnicu sigurno ste imali u nekom kolaču koji je napravila vaša mama.

Izuzetno bogat kalijumom i mineralnim sastojcima, mesnati beli deo ovog ploda ima ulogu da održi sve ove sastojke. Nedavno u našim prodavnicama imate priliku da kupite i komercijalno pakovanje kokosovog ulja, a prednosti koje ovaj proizvod nudi su sledeće:

  1. U ishrani kao zamena za ulje –  Aromatični miris prilikom pečenja doprinosi jelu bolji ukus, a tačka dimljenja rafinisanog kokosovog ulja je oko 170 stepeni, dok je suncokretova ili sojina tačka u kojoj se ispušta glicerol i slobodne masne kiseline skoro 270 stepeni. Zbog čega je to bitno –  Kokosovo ulje je stabilnije, manje sklono oksidaciji i ne ispušta slobodne radikale koji su štetni po naše zdravlje.
  2. U kozmetici – kao nega za upravo zbog masnih kiselina i njihovih antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. U tropskim krajevima deca se odmalena uče da koriste prirodne sastojke i koriste namirnice iz prirode.
  3. U higijeni kao piling za telo – Brzi recept za sledeće tuširanje – Kokosovo ulje, pomorandžina kora, smeđi, žuti ili beli šećer. Pomoranžu dobro operite i izrendajte pa joj dodajte ostale sastojke. Uživajte u prirodnom preparatu.
  4. Kao nega noktiju – Pred spavanje utrljajte ulje u području zanoktica i ploče noktiju i zavite u najlon foliju. Ujutru ćete biti iznenađeni koliko će vam biti mekana koža oko noktiju a nokti će vremenom biti sve jači.

Mi smo probali kokosovo ulje i u našoj kuhinji, a verovali ili ne stavili smo ga i u detox smoothie:

  • 1 zelena jabuke (plava posuda)
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 manji celer (zelena posuda)
  •  Suncokret semenke (1 poklopac)
  •  2 dl vode

https://www.instagram.com/p/BKXmw9dD-1E/?taken-by=smartfit.rs

A kokosov plod može da posluži kao čaša za ukusan Smoothie:

https://www.instagram.com/p/BHg-e7CDk79/?taken-by=smartfit.rs

Dakle, sve je u pravilnom kombinovanju namirnica u onoj meri koja je potrebna našem organizmu. Balans je ono što naše telo drži zdravim, sitim i pravim.

Budi fit, a sit, uz SmartFit.