Posle stresnog dana ili tokom odmaranja vikendom, telu je potrebno da se „restartuje“. Smart Fit je istraživao koje su to namirnice koje pozitivno utiču na organizam i opuštaju mišice i nerve.

Lavanda

Lavanda je poznata po umirujućem dejstvu koje pruža organizmu. Nabavite svoje eterično ulje za kupanje ili sveću sa mirisom ove biljke. Ovaj ljubičasti cvet otvara „čakre“ i na taj način vaše telo se opušta i smiruje. Cvet lavande možete ubaciti u vodu  sa narandžom i napraviti aromatičan napitak sa voćem.

 Crna čokolada

Čokolada osim svog fenomenalnog ukusa umanjuje nivo stresa kortizola i katekolamina koji izazuvaju anksioznost kod osobe. Još jedan benefit ove namirnice je to što konzumiranjem oko 50g dolazi do porasta hormona sreće, jer se oslobađa enforfin u mozgu.

Čaj od kamilice

Posle treninga ili drugih fizičkih aktivnosti preporučuje se šolja čaja od kamilice, budući da ova biljka smanjuje napetost u mišičima i poboljšava san.

Borovnice

Ukoliko ste imali stresan dan na poslu, šaka borovnica može pomoći u otklanjanju negativne energije u vašem mozgu. Povećava prokrvavljenost i kognitivne funkcije. Obiluje vitaminom C, koji je zaslužan za otklanjanje stresa iz organizma

Indijski orasi

Iako su jako kalorični pa treba voditi računa o dnevnom unosu ove namirnice, glavni adut joj je količina cinka, koja otklanja osećaj depresije i teškoće. Oprez: Preporučena dnevna doza za žene je oko 7g, dok je za muškarce oko 10g.

Kako možete pravilno kombinovati namirnice u planu ishrane, pogledajte ovde.

Takođe, probajte naš recept za fit, brz i jednostavan doručak:

A video posted by Smart Fit (@smartfit.rs) on