Dok uživate na suncu tokom leta sigurno ne razmišljate o posledicama koje sunčanje može da izazove. Ne mislimo ovde na one ozbiljne posledice, jer smo sigurni da ste se adekvatno zaštitili, već na fleke od sunca koje mogu da nam pokvare lep ten. Hiperpigmentacija na licu se često pojavljuje nakon sunčanja, međutim u današnje vreme postoje brojne kreme za fleke na licu, kao i kozmetički tretmani koji vam uspešno mogu pomoći da uklonite ove neprivlačne tamne fleke na kozi.

Nažalost, tamne fleke na kozi mogu da se pojave i iz drugih razloga kao što je upotreba parfema, hormonske promene, neadekvatna nega i sl. Ono što je najbitnije jeste da reagujete na vreme. Pojava hiperpigmentacija na licu i telu ne predstavlja zdravstveni problem, međutim, može da utiče na vaše samopouzdanje jer narušava vaš kompletan izgled. Zato bi trebalo da se dobro upoznate sa metodama koje mogu da vam pomognu kako bi uklanjanje fleka sa lica bilo brzo i uspešno.

Na koji način “izbrisati” fleke od sunca?

Hiperpigmentacija na licu i telu je češća kod žena, ali ni muškarci nisu pošteđeni. Tamne fleke na kozi mogu da se jave u različitim dimenzijama i oblicima kao rezultat prekomerne proizvodnje pigmenata melanina.

Ako razmišljate o tome koja bi bila najbolja metoda za uklanjanje fleka sa lica, treba da znate da postoji duboka i površinska hiperpigmentacija na licu i drugim delovima tela, odnosno da utvrdite da li su tamne fleke na kozi samo na površini ili su zahvaćeni i dublji slojevi.

Neki od tretmana za koje se možete odlučiti jesu: hemijski piling koji je odličan za uklanjanje površinskih hiperpigmentacija na licu i telu, lasersko uklanjanje fleka, mikrodermoabrazije i slične metode. Pored ovih metoda, tu su i razni preparati kao što su serumi, gelovi i kreme za fleke na licu.

Najefikasniji proizvodi za uklanjanje fleka sa lica i tela

Osobe sklone pojavi hiperpigmentacije bi trebale da nanose zaštitu od sunca tokom cele godine kako bi sprečile njenu pojavu. Međutim, ukoliko se tamne fleke na kozi ipak pojave, možete da ih uklonite određenim sredstvima za čišćenje, kao i pilinzima za lice. Jedan od tih proizvoda je i Ultra Brightening Cleanser losion koji služi za čišćenje i posvetljavanje fleka, a u sebi sadrži ekstrakte alpskih biljaka i NeoGlukozamine™.

Sa njim, takođe, možete da skinete šminku i višak masnoće sa kože. Još jedan proizvod kojim možete da uklonite fleke od sunca je Neoretin® Pigment Peel Pads antiaging pigment piling za noćnu negu koji sadrži šest hrapavih tupfera za intenzivnu eksfolijaciju, izbeljivanje kože i ujednačavanje tena. Ovaj proizvod se koristi jednom nedeljno, a za bolje efekte možete da ga kombinujete sa Neoretin® antiaging booster serumom za izbeljivanje i kontrolu pigmenata uz antiaging efekte koji se nanosi ujutru i uveče. 

Najbolje kreme za fleke na licu koje možemo da vam preporučimo

Pored preparata koje smo već pomenuli, u prodavnicama mogu da se nađu i različite kreme za fleke na licu koje ne mogu da uklone baš sve fleke, ali mogu znatno da ih smanje  i da spreče pojavljivanje novih fleka. Kada birate kremu koja vama odgovara, neophodno je da prvo utvrdite vrstu fleka koje vam se pojavljuju na koži. 

Retinol je glavni sastojak koji sadrže kreme za fleke na licu, a pored njega tu su još i razne vrste kiselina, kao i drugi prirodni sastojci koji imaju svojstvo posvetljavanja tena i depigmentaciju. Tu spadaju i gel kreme za fleke na licu, kao što su:

  • Pigment Lightening Gel sa AHA i PHA kiselinama, butil rezorcinolom, kodžik kiselinom, ekstraktom sladića i vitaminom C, koji se nanosi samo na fleke dva puta u toku dana;
  • Pigment Controller čiji je glavni sastojak NeoGlukozamine™, zatim SabiWhite®, retinol, ekstrakt alpskih biljaka i vitamini C i E. ovaj preparat se koristi za posvetljivanje i ublažavanje hiperpigmentacija uz eksfolijaciju površinskog sloja kože;
  • Neoretin® Gelcream koji ima antiaging efekte, služi za posvetljavanje kože i takođe štiti kožu od sunca, jer sadrži UVA, UVB i HEV zaštitu.

Ako pažljivo birate preparat kojim želite da uklonite tamne fleke koji odgovara vašem tipu kože , ubrzo ćete primetiti rezultate, a ukoliko ste podložni uvek koristite neki od preparata za prevenciju pojave hiperpigmentacije.