Razlozi za pojavu hiperpigmentacija kože su brojni, a starenje i izlaganje suncu su neki od najčešćih uzroka za tamne fleke na licu i drugim delovima tela poput šaka, ruku, dekoltea,… Ovim promenama podložni su i muškarci i žene, a iako nisu opasne po zdravlje – fleke na kozi mogu da izazovu nedostatak samopouzdanja i time naruše kvalitet života! 

Morate znati da hiperpigmentacija kože neće nestati sama od sebe, te ako vam ovo predstavlja veliki estetski problem – počnite sa korišćenjem krema za hiperpigmentaciju, a tu su i različiti kozmetički tretmani kojima možete uspešno izvršiti uklanjanje hiperpigmentacija!

Sunce, nasledni faktor, starenje, neadekvatna nega, problemi sa aknama i bubuljicama, hormonske promene i mnogi drugi faktori utiču na to da se kod pojedinih osoba pojave tamne fleke na licu i telu. Hiperpigmentacija kože dešava se usled povećane proizvodnje melanina koji koži obezbeđuje pigment, a koji se na određenim mestima gomila usled već pomenutih uzroka. Ovo su bezazlene promene po zdravlje, ali mogu proizvesti nezadovoljstvo u estetskom smislu, pogotovo ako je hiperpigmentacija na licu u pitanju, s obzirom da je ono jedan od najuočljivijih delova tela.

U zavisnosti od uzroka, najčešće fleke na kozi odnosno hiperpigmentacije dele se na:

  • Lentigo – fleke na kozi od sunca i „staračke“ pege nastale kao posledica preteranog izlaganja UV zracima i smanjene sposobnosti regeneracije kože,
  • Postinflamatorna hiperpigmentacija kože – fleke na licu od bubuljica i akni, psorijaze, ožiljaka, posledice upalnih procesa (opekotine i druge povrede kože), 
  • Melazma – posledica hormonskih promena u trudnoći, menopauzi, tokom korišćenja određenih lekova i kontaceptivnih pilula, itd.

Ove fleke na kozi mogu biti različite boje, veličina i oblika, ali sve one su zapravo bezopasne tamne fleke na licu i telu kojih možete da se rešite pomoću krema za hiperpigmentaciju i tretmana za uklanjanje hiperpigmentacija poput laserskog skidanja hiperpigmentacija na licu i telu, hemijskog pilinga i sličnih dermatološko-kozmetičkih tretmana.

Devojka sa pegama na licu

Kako sprečiti pojavu hiperpigmentacija na licu i telu?

Svi mi težimo određenoj estetskoj savršenosti, te nam nije prijatno kada se pojave različite nepravilnosti i promene, pa ni ove bezazlene kao što je hiperpigmentacija na licu i telu. Možda niste razmišljali da će posledice ceđenja biti fleke na licu od bubuljica i akni, ili volite preplanuli ten i kožu preterano izlažete UV zračenju bez adekvatne zaštite, pa se kao posledica toga pojavljuju tamne fleke na licu i telu, možda imate osetljivu kožu ili ste u godinama kada koža ne može samostalno prirodno da se odbrani od spoljašnjih faktora… 

Šta god da je u pitanju, najbolje je preventivno delovati protiv hiperpigmentacija na licu i telu. Ovde ne mislimo samo na tretmane i upotebu krema za hiperpigmentaciju, već i na stil života – izgebavanje sunčanja, redovnu fizičku aktivnosti i ishranu koja podrazumeva namirnice bogate antioksidansima, mineralima i vitaminima koji će koži pružiti adekvatnu unutrašnju zaštitu.

Šta učiniti kada su se fleke na koži već pojavile?

Ukoliko imate fleke na licu od bubuljica, ožiljke, pegice ili druge tamne fleke na licu ili telu znajte da one ne mogu nestati same od sebe, već ih je potrebno tretirati adekvatnim sredstvima za ujednačavanje tena kao što su serumi ili krema za hiperpigmentaciju koji će kontrolisati proizvodnju melanina i posvetliti postojeće fleke. Neostrata Enlighten je linija proizvoda posebno namenjenih za uklanjanje hiperpigmentacija i sprečavanje daljeg nastanka fleka, a čine je:

  • Ultra Brightenin Cleanser losion za čišćenje lica, 
  • Illuminating serum za posletljivanje kože,
  • Pigment controller – gel za kontrolu pigmentacija i
  • Pigment lightening gel za izbeljivanje hiperpigmentacija.

Ovi preparati su namenjeni za kućnu negu i na prirodnoj bazi su, a sadrže kombinacije kiselina i drugih sastojaka za posvetljivanje pigmenacija kao što su butil rezorcinol, peptidi, esktrakt sladića, vitamin E i C, NeoGlukozamin™, retinol, SabiWhite®, ekstrakti alpskih biljaka,…

Osim ovih proizvoda, tu je i Neoretin® linija koju čine preparati za kožu koja je sklona hiperpigmentacijama, a imaju antiaging dejstvo. Ovu liniju čine:

  • Neoretin® gelcream za dnevnu negu uz SPF 50 zaštitni faktor od UVA, UVB i HEV zraka,
  • Neoretin® serum za dnevnu i noćnu negu za izbeljivanje i kontrolu pigmenata i 
  • Neoretin® pigment peel pads za noćnu negu – inovativni hrapavi tupferi za intenzivnu eksfolijaciju, ujednačavanje tena i izbeljivanje kože, koji se koriste jednom u nedelju dana.

Krema za hiperpigmentaciju takođe treba da odgovara vašem tipu kože, te ukoliko imate mešovitu i masnu kožu – birajte laganije formule, dok će suvoj i osetljivoj koži više prijati masnije teksture. Serumi su prilagođeni svim tipovima kože, te ih možete koristiti samostalno ili u kombinaciji su drugim odabranim preparatima za negu lica i tela.