Ukoliko imate problem sa zategnutom kožom koja je ispucala i gruba na dodir, peruta se, crveni, a uz to je i osetljiva na različite spoljašnje uticaje, znajte da vaša suva koza lica traži pomoć! Jedno od rešenja jeste hidratantna krema za lice odnosno nega prilagođena vašim potrebama. 

Osim kreme za suvu kožu lica, tu su i proizvodi za čišćenje lica, kao i drugi saveti kojih treba da se pridržavate ako želite da vaša suva koža lica vrati svoj balans, blistav izgled i mekoću. Da bi vaša koža obavljala normalno sve svoje funkcije, potrebno je da pratite njeno stanje i ukoliko primetite bilo kakve promene – reagujete na vreme. 

Naizgled ne tako ozbiljan problem kao što je suva koža lica može da vam stvori poteškoće u vidu iritacija, perutanja, crvenila i osetljivosti, osećaj zategnutosti, pa čak i bola ukoliko ne obraćate pažnju na njenu negu i zaštitu. 

Problemi koje izaziva suva koža lica

Suva koža lica javlja se i kod muškaraca i kod žena različitih godina, kako u hladnim tako i u toplim mesecima, a i česte promene temperature utiču na njen izgled. Zato je važno da pripremite svoju kožu za leto ili bilo koje drugo godišnje doba. Takođe, suva koža lica može biti i uzrok starenja, genetike, neadekvatne nege, nezdravih životnih navika i slično.

Ako hidratantna krema za lice ne spada u vašu rutinu nege, a uz to ne unosite ni dovoljno tečnosti, vitamina i minerala kroz ishranu, rizikujete da se na vašoj koži pojave simptomi suvoće i dehidriranosti

Suva koža lica ženama ne ide u korist ni prilikom tretmana za ulepšavanje, s obzirom na to da se posledice suve kože vide i nakon nanošenja šminke i sličnih proizvoda. Sve ovo dovoljno je da hidratantna krema za lice bude deo vaše svakodnevne nege, a ako se već borite sa znacima dehidrirane kože – najbolje kreme za lice za suvu kožu kao i drugi preparati prilagođeni vašim potrebama mogu da pomognu u rešenju problema.

problemi sa suvom kozom lica

Kakve proizvode za čišćenje i kreme za suvu kožu lica treba da koristite?

Najbolja krema za suvu kožu lica je hidratantna krema za lice koja ne sadrži mirise, sapun, paraben, alkohol i slične agresivne sastojke, već naprotiv – kreme za suvu kožu lica i drugi proizvodi koji su namenjeni nezi ovakvog tipa kože treba da budu blagi i na prirodnoj bazi. 

Oni će nežno očistiti lice i pružiti koži negu, zaštitu i hidrataciju. Jedan takav proizvod za čišćenje lica je Neostrata Facial Cleanser koji sadrži glukonolakton – prirodnu kiselinu koja će očistiti lice uz blagu eksfolijaciju. Ovaj hipoalergijski preparat ne isušuje i ne iritira kožu, bez sapuna i parabena je, pa je dobar i za čišćenje osetljive kože i upotrebu nakon laserskih tretmana, hemijskog pilinga ili mikrodermoabrazije. 

Osim na sastojke, obratite pažnju i na temperaturu vode kojom se umivate – suva koža lica zahteva upotrebu mlake vode i brisanje tapkajući kožu.

Nakon toga, najbolja krema za suvu kožu lica pomoći će vam da vratite blistav, svež, mek i gladak ten! A kako da znate koje su najbolje kreme za lice za suvu kožu odnosno koje sastojke treba da sadrže da biste dostigli željene efekte? 

S obzirom da ćelije vaše kože ne luče dovoljno ulja, taj nedostatak treba da nadoknade kreme za suvu kozu lica, pa birajte one koje sadrže prirodne kiseline, biljna ulja i vitamine. Takođe, izbegavajte klimatizovane prostorije, preterano izlaganje suncu, vetru i česte promene temperature, a hidratantna krema za lice sa zaštitnim faktorom neka vam uvek bude pri ruci – nanosite je po potrebi i više puta dnevno.

Najbolja krema za suvu kozu lica – sastojci i dejstva

Na normalan izgled vaše kože utiče dosta faktora, a da bi ona bila baršunasta i meka – treba joj vratiti tonus i vlažnost odnosno obezbediti hidrataciju dovoljnim unosom vode, kao i odgovarajućim sastojcima koje sadrže kreme za suvu kozu lica. 

Ako osim dehidriranosti imate i probleme poput osetljivosti, bora na licu ili pogoršane strukture kože, najbolje kreme za lice trebalo bi da sadrže i sastojke koji će uticati na obljavljanje ćelija, umirenje kože i pružiti anti-aging efekte. Ako se pitate koji su to sastojci i kreme za suvu kozu lica, evo mogućih odgovora.

Najbolja krema za suvu kozu lica koja će obezbediti obnavljanje ćelija, smanjiti znakove starenja, vratiti hidrataciju i umiriti kožu sadrži obavezno vitamin E. Još jedna od PHA kiselina je laktobionska dobijena iz mleka koja se u kozmetici koristi, jer osim hidratacije ima anti-aging, antiaksidativna i umirujuća dejstva. 

Osim vitamina E i glukonolaktona, dodatak biljnih ulja predstavljaju pogodan sastojak najbolje kreme za lice za suvu kožu, jer će ulja nahraniti kožu i održati vlažnost na optimalnom nivou. 

Jedno od kvalitetnijih jeste ulje žutog noćurka odnosno jagorčevine koje sadrži omega-6 masne kiseline, te obezbeđuje antioksidativna i umirujuća dejstva uz hidrataciju i obnavljanje ćelija. 

Najbolja krema za suvu kožu lica je ona koja će rešiti vaše probleme i sprečiti dalje oštećenje kože, te joj vratiti balans i redovne funkcije, ali ni najbolje kreme za lice neće vam pomoći ukoliko ne vodite zdrav život i ne uklonite druge faktore koji podstiču dehidrataciju kože.