Naša koža mora da istrpi sve, a mi je neumorno izlažemo negativnim uticajima na koje ni sami ne možemo uticati. Bilo da je mraz, sneg, kiša ili vetar, koža se nosi sa svakom vremenskom prilikom, a svako vreme nosi svoje breme.  

U skladu sa godišnjim dobom i osetljivošću lica i tela, menja se i nega za koju se opredeljujemo. Jedan od najizazovnijih perioda za našu kožu je letnja sezona. Pojačano znojenje u kombinaciji sa štetnim sunčevim zracima, može rezultirati ozbiljnim promenama, naročito u regiji lica.

Gde god da se uputite ove godine, neka vam priroritet pre odlaska na more bude priprema kože za sve što je čeka na tom putovanju. Turisti se sve više odlučuju za Alanju, ali koji god da vam je izbor ovogodišnje destinacije, nega je uvek neophodna. U nastavku pročitajte savete zbog kojih će vam koža biti zahvalna.

Devojke u bikiniju na moru

Njeno veličanstvo – voda, voda, voda

Tokom letnjih meseci, velikih vrućina i sparine, ubedljivo najbitnija stavka je hidratacija. To je opšti savet, koji je svima već dobro poznat, ali nikako se ne sme izostaviti sa početka liste. Naša, sveta, prva linija odbrane od spoljnih faktora je najsrećnija kada je dobro hidrirana.

Uvek, ali naročito u toplim mesecima je neophodno gasiti žeđ, pre nego do nje i dođe s obzirom da kad osetite potrebu za vodom – dehidratacija je već nastupila. Sa vodom ne možete preterati, a svaka čaša je put ka mekšoj i blistavijoj koži.

Zdrava ishrana je ključ svega

Svako ko je imao u životu imao probleme sa bubuljicama i aknama, vrlo je dobro upoznat sa preporukom dermatologa o dijetama i ishrani koje pozitivno utiču na kožu. Uvek je postojala hrana, koja je apsolutni no-no ukoliko želite da održite čist ten. Čokolada, proizvodi puni šećera, mlečni produkti i mesne prerađevine su u letnjem periodu posebno zabranjeni.

Pre odlaska na more, obavezno uvrsite u svoju ishranu mnogo namirnica narandžaste i crvene boje. To znači da navalite na lubenice, nektarine, šargarepe i breskve. Svaka od ovih namirnica je bogata beta karotenom, a odlikuje ih i osobina antioksidansa. Zasitićete svoj organizam, a biće nahranjena i vaša koža ovim blagotvornim mineralima.

Beta karoten je provitamin koji se nakon ulaska u organizam pretvara u A vitamin koji je odličan u odbrani epitela kože i sluznice. Minimum mesec dana pre nego se uputite na svoju letnju destinaciju, krenite sa pravilnom ishranom koja će vam umnogome pomoći, ne samo za ten već i za dobrobit opšteg stanja metabolizma

Obavezno adekvatno štitite svoju kožu

Ako mislite da je za pravilnu zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja dovoljno naneti kremu sa zaštitnim faktorom samo dok se direktno izlažete suncu – varate se. Kako biste na najbolji mogući način sačuvali svoju kožu i pripremili je za dugotrajna izlaganja suncu, potrebno je da se sa korišćenjem zaštitnog faktora počne dosta ranije i to na svakodnevnoj bazi.

Čim sunce uputi ka nama vrele zrake i temperature skoče trebalo bi početi sa korišćenjem ovakvih preparata i to u početku sa što većim zaštitnim faktorom, koji se onda može vremenom postepeno smanjivati. Na taj način ćete tokom čitavog leta imati preplanuo ten, ali i zdravu i blistavu kožu koja će vam biti itekako zahvalna.

Priuštite svom telu, ali i svojoj koži prijatnu masažu

Kako bi nega kože bila potpuna, a priprema za leto protekla što uspešnije važno je da svojoj koži podarite i opuštajuću masažu biljnim uljem. Za ovo vam nisu potrebni skupi tretmani kod profesionalnih masera, već ovakvu masažu možete obaviti i samostalno u svom domu.

Sve što vam je potrebno jeste malo bademovog ili maslinovog ulja, koji su itekako blagotvorni za kožu, kojima je potrebno nežno izmasirati telo i lice. Na taj način stimulisaćete brži rad metabolizma, poboljšati cirkulaciju, ali i eliminaciju toksina. Celokupni vaš organizam, a ne samo koža, biće spremniji za sve izazove koje vremenski uslovi stavljaju pred vas.

Potrudite se da pre pakovanja kofera ispoštujete ove savete jer koža to zaslužuje. Pomozite joj da se odbrani od štetnih UV zraka, peska i prašine, a ona će vas zauvrat još dugi niz godina činiti lepim i zdravim!