Našem organizmu je svakodnevno potreban unos omega-3 masnih kiselina, ali ih naš organizam ne proizvodi. Možemo ih jedino uneti putem hrane, a njihova potreba se odlikuje u tome što održavaju zdravlje zglobova,  tonus kože, snižavaju loš holesterol i trigliceride, pružaju podršku kardiovaskularnom sistemu i mentalnim funkcijama.

Namirnice koje sadrže visok sadržaj ovih kiselina su:

1. Maslinovo ulje
Ceđenjem zrelih maslina se dobija ukusno devičansko maslinovo ulje koje je izvanredan izvor mononezasićenih masti,. Predstavlja najbolji izbor od svih vrsta ulja za kuvanje (najviše se koristi u mediteranskim zemljama), a hladno ceđeno ulje je odlično kao preliv za salate. U zavisnosti od područja na kom se masline gaje, ukus, boja i miris raznih vrsta maslinovog ulja se veoma razlikuje.

2. Riba
Ribe koje su stanovnici hladnih mora sadrže najviše omega-3 masne kiseline. Losos predstavlja jednu od njih, a konzumacija ove namirnice podstiče proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača jei sprečava gubitak kose.

3. Semenke lana, bundeve i orasi
Šaka presnih semenki doneće vam životnu energiju pravo sa zrelih polja. Možete ih koristiti kao dodatak salatama ili čorbama, a isto tako spremiti zdrav doručak bogat vitaminima, mineralima i omega-3 kiselinama.

Smart Fit vam iz svoje kuhinje preporučuje da probate ovaj recept koji se sprema za 15 min:

Losos na mediteranski način za jedan obrok:

– 200 gr lososa
– pola limuna
– naprstak soli i bibera
– kašika maslinovog ulja
– jedna veza blitve
– dva manja krompira
– čen belog luka

Priprema: Losos premazati maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i peći 3-4 minuta sa svake strane u zavisnosti koliko su fileti debeli. Po ukusu poprskati limunom. Servirati sa prilogom od krompira i blitve prethodno skuvanih na pari u trajanju od desetak minuta.

Smart Fit- Tvoj stil života.

Više informacija o konceptu kombinovanja namirnica pročitajte ovde: www.smartfit.rs/smart-fit-koncept/