Organska ishrana podrazumeva unos namirnica bez štetnih materija. Ono što mnoge buni je činjenica da se termini prirodno i organsko mešaju, ali treba imati na umu da organsko nije isto što i prirodno. Sam termin “organsko” se odnosi na način na koji se poljoprivredni proizvodi zapravo uzgajaju i obrađuju.

Za organske proizvode postoji oznaka koja garantuje da su svi standardi proizvodnje u potpunosti ispunjeni, jer postoje posebni uslovi koji se moraju ispoštovati kako bi proizvod bio organski.

Ono što se nikada neće naći u organskim proizvodima su:

  • toksični i sintetički pesticidi ili đubrivo
  • antibiotici ili sintetički hormoni rasta
  • GMO sastojci
  • veštačke arome, konzervansi i boje
  • talog

Mnogo je prednosti organske ishrane, jer je ona ne samo zdrava za ljude koji je konzumiraju, već je i korisna za samu okolinu, a o kojim prednostima je reč, saznajte u nastavku teksta.

Manjak pesticida koji povećavaju rizik od brojnih bolesti

Urađeno je mnogo studija kako bi se utvrdilo da li je organska hrana zdravija za ljude koji je konzumiraju, i bez sumnje, odgovor je potvrdan. Dokazano je da organska hrana sadrži 69 odsto veći nivo antioksidanata u voću i povrću, 50 odsto veći nivo omega 3 masnih kiselina i 48 odsto niži nivo kadmijuma toksičnog metala.

Takođe, studije su dokazale da GMO voće i povrće tretirano pesticidima proizvodi dodatne pesticide unutar njih. To znači da je genetski modifikovana hrana, koja je glavna hrana mnogih, prepuna pesticida, dok organska hrana sadrži mnogo manji procenat pesticida, te je nesumnjivo bolja za ljudski organizam.

Pesticidi mogu uzrokovati komplikacije i pretnje ljudskom telu, izazivajući različite bolesti, koje mogu biti ozbiljnijeg tipa. Pored organske ishrane, za zdrav život se preporučuje i kozmetika od prirodnih sastojaka koja je nesumnjivo mnogo zdravija i bolje deluje na kožu ljudi jer se takođe pravi na zdraviji način bez upotrebe štetnih materija.

Svežija i ukusnija hrana bez konzervansa

Iako ne postoji nijedna formalna studija koja dokazuje da je organska hrana ukusnija, mnogi stručnjaci veruju da organske namirnice imaju bolji ukus, jer imaju hranljivije tlo, pa je ukus jači, odnosno aromatičniji. Kako nije genetski modifikovana, organska hrana je i lepša na oko i ima bogatiji opšti ukus, pa je vrlo lako prepoznati vezanih očiju organski paradajz i onaj koji to nije na primer.

Hrana koja je proizvedena na organski način ne sadrži pojačivače ukusa i aditive, pa je mnogo prijatnijeg i prirodnijeg ukusa, te ne čudi što se roditelji sve više opredeljuju za organske namirnice za svoje mališane kako bi im spremili zdrav, a ukusan obrok.

Takođe, zbog svog sastava, organske namirnice su izuzetno svežije i duže traju, a prodavnica organske hrane je najbolje mesto gde se može pronaći ne samo 100% organsko, već i gde je nesumnjivo najveći izbor organskih namirnica.

Ekološka poljoprivreda – zdravija životna sredina

Organska ishrana pored toga što je boljeg ukusa i što je zdravija po ljudski organizam, organske poljoprivredne prakse smanjuju zagađenje, čuvaju vodu, smanjuju eroziju tla, povećavaju plodnost tla i koriste manje energije, pa je ovaj način uzgajanja hrane mnogo pogodniji i za samu okolinu. Ali, iako je organska hrana sve popularnija, proizvodnja je sve teža.

Gajenje bez pesticida je bolje i za životinje i za njive, jer se obližnje ptice i životinje koje žive u blizini farmi bolje i zdravije hrane, ali nije nimalo lako. Upotreba prirodnih tehnika kao što je zeleno stajsko gnojivo za đubrenje zemlje i rotacija useva u suzbijanju štetočina i bolesti apsolutno deluje u proizvodnji sigurnijih, zdravijih i mirisnijih finalnih prehrambenih proizvoda ali zahteva i vreme i znanje.

Ispaša životinja na prirodnoj travi povećava količine konjugovane linkolne kiseline koje se nalaze u životinjskim proizvodima, a koja je srčano zdrava masna kiselina koja ima potencijal da pojača kardiovaskularnu zaštitu kod ljudi. Ova kiselina se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima životinja koje su hranjenje na zdravijem tlu.

Tegle sa džemom

Organska hrana nije GMO!

Genetski modifikovane organizme ili genetski modifikovanu hranu predstavljaju biljke čija je DNK izmenjena na način koji se ne može pojaviti u prirodi ili tradicionalnom okruženju. Ona se stvara najčešće u cilju otpornosti na pesticide i kako bi proizvela insekticide koji ubijaju bube.

Organska hrana nije genetski modifikovana, već sadrži veću količinu vitamina C, gvožđa, kalcijuma, antioksidanata i magnezijuma – koji su ne samo dobri za ljudski organizam, nego su i nužni za ljudski opstanak i razvoj.

Velika prednost organske hrane je u tome što njihovi prozvodni procesi ne uključuju upotrebu antibiotika, hormona rasta, vakcina ili životinjskih nusprodukta, koji nepogodno deluju na ljudsko zdravlje. Stoga je upotreba organskih proizvoda u kulinarstvu vrlo značajna za život i zdravlje.

Veći sadržaj antioksidanata i bolja otpornost na antibiotike

Najnovije studije su pokazale da konzumiranje organske hrane može doprineti većem unosu nutritivno povoljnih antioksidanata. Pozitivni efekti antioksidanata na opšte zdravlje ljudi utvđeni su u mnogim naučnim istraživanjima, posebno onim koji se tiču organske ishrane.

Pozitivan uticaj antioksidanata dobijenih iz organske hrane uključuju prevenciju srčanih bolesti, raka, problema sa vidom, prerano starenje i kognitivne smetnje. Kako su ljudi skloni raznim zdravstvenim problemima i bolestima, a većinu vremena moraju da preduzmu mere predostrožnosti, kao što su vakcinacije i konzumiranje lekova kako bi osigurali da ostanu zdravi, organska hrana im u tome može pomoći.

Naime, kada ljudi konzumiraju neorganske prehrambene proizvode, oni posredno konzumiraju antibiotike, hormone rasta i vakcine koje ujedno slabe imuni sistem na račun predoziranja antibioticima, hormonima i životinjskim nusproduktima kojima su neorganski izvori hrane, odnosno stoka i hrana za životinje puni. To je samo još jedan od razloga i dokaza da je konzumiranje organske hrane umnogome zdravije od hrane koja to nije.

Kupovina organskih proizvoda, posebno sa tržišta poljoprivrednik, podržava ekonomiju lokalne zajednice, stvara radna mesta i održava poljoprivrednike u napretku, što je svakako dodatna prednost organske ishrane.

Pored toga što čuva zdravlje, organske farme koriste i zdravlju i dobrobiti čitave nacije i sveta, stoga razmislite dva puta sledeći put u kupovini namirnica, pažljivo pročitajte deklaracije na proizvodima i opredelite se za ono što je bolje kako za vas, tako i za okolinu u kojoj živite.