Nemojte da dozvolite da vam odmor pokvari planove i utiče na dijetu! Ostanite fit na odmoru uz ovih 7 oprobanih saveta.

fit devojka

#1 Pronađite pijacu

Kada stignete na vašu destinaciju, pronađite lokalni supermarket ili pijacu. Ako odsedate u apartmanu ili hotelu, nemojte da vam restorani budu opcija za svaki obrok. Em što je skupo, em ne možete da kontrolišete način na koji se hrana priprema. Umesto toga krenite u istraživanje i pronađite lokalni supermarket ili pijacu.

Kupite svoju omiljenu hranu koju možete pojesti u hodu. Ako ste smeštaj našli u apartmanu, bilo preko AirBnb-a ili sajtova poput http://klikapartmani.com/, verovatno imate frižider, pa i celu kuhinju, što će vam omogućiti da spremate svoju hranu. Postoje razni recepti za brz i zdrav obrok koje svako može da napravi.

#2 Trenirajte samo onda kada vam je do treninga

Intenzitet treninga će vam verovatno biti znatno smanjen kada ste na odmoru. Nemojte da se jedete zbog toga, ipak ste na odmoru i verovatno vam treba pauza. Međutim, ako osetite potrebu da trenirate, onda trenirajte.

Trenirajte zbog ljubavi prema fizičkoj aktivnosti, nemojte da se terate da trenirate. Ako vam nije do treninga, batalite.

5 saveta za zdravo letovanje

#3 Spavajte dovoljno

Mnogi ljudi imaju očajan ritam sna i osećaju se hronično neispavano. Ovo često dolazi do izražaja tokom odmora, jer pokušavate da uradite milion stvari u isto vreme. Međutim, nemojte nikako da žrtvujete san. Ne želite da se vratite sa odmora osećajući se kao da vam treba još jedan odmor.

Neka vam san bude prioritet. Izbegavajte planiranje jutarnjih aktivnosti, velika je verovatnoća da će vam dan trajati duže nego što ste zamislili, ili ćete konstantno biti u žurbi. Putovanje ne treba da izaziva stres, već da ga otkloni!

Slobodno spavajte duže, ipak ste na odmoru!

#4 Pažljivo birajte alkohol koji pijete

Svaki dan je vikend kada ste na odmoru, zar ne? Nećemo reći kako alkohol nije zdrav i da bi trebalo po svaku cenu da ga izbegavate. Verovatno ćete piti znatno više i češće nego što to činite kod kuće.

Očekujte to i pripremite se na vreme. Alkohol koji bi trebalo da birate na odmoru je onaj sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Najbolji izbor je votka sa sodom ili suvo belo vino. Kokteli definitivno nisu pametna opcija. Ali ako volite šotove, držite se tekile, votke ili viskija.

#5 Ne preskačite obroke

Bilo da juriste sa jedne atrakcije do druge, ili se opuštate ceo dan na plaži, na odmoru je veoma lako izgubiti pojam o vremenu i preskočiti obrok. Ovo vam možda deluje bezazleno, ali jedan preskočen obrok može lako učiniti da unesete previše kalorija u narednom obroku.

Ključna stvar je da držite svoju glad pod kontrolom, zato uvek sa sobom nosite svoje omiljene zdrave užine. Ako zaista želite da držite glad pod kontrolom i izbegnete prejedanje, preporuka je da jedete na svakih 3 – 4 sata.

#6 Ostanite hidrirani

Na odmoru možete lako ostati dehidrirani. Dugo izlaganje suncu i visokim temperaturama ili  konstantno kretanje tokom obilaska atrakcija, može veoma brzo izvući dragoceni H2O iz vaših ćelija. Čak i malo dehidratacije može izazvati osećaj gladi, a zapravo vam samo treba voda.

Ne postoji istinsko pravilo koliko vode treba da unesete u toku dana. Pogotovo kada je povećana potrošnja energije. Najbolje pravilo jeste da se vodite po boji urina, ako je tamno žuta – dehidrirani ste.

Tokom putovanja nije tako jednostavno naći izvor vode. Ako ste na plaži, česme su često udaljene ili je kvalitet vode upitan. Najbolje je da noć pre stavite jednu flašu vode u frižider, a jednu u zamrzivač. Tako ćete tokom većeg dela dana imati svežu vodu.

Ako ne možete da se naterate da pijete običnu vodu, dodajte steviu ili napravite ukusnu limunanu.

#7 Budite aktivni tokom odmora

Odmor jeste najčešće zamišljen kao ispijanje koktela na ležaljci, dok vas sunce oslikava bronzom, ali to ne znači da ćete se tako odmoriti!

Ne morate da trenirate tokom odmora ako ne želite, ali nemojte potpuno zaboraviti na ravnotežu između unosa i potrošnje energije.

Potrudite se da u svakodnevne aktivnosti ubacite neki oblik fizičke aktivnosti. Sunčanje na plaži zamenite odbojkom na pesku, turistički autobus zamenite biciklističkom turom, plivajte, šetajte… Samo nemojte da se izležavate po ceo dan, vratićete se još umorniji.

Slušajte svoje telo. Ako ste umorni, odmarajte se, opustite se i hranite se zdravo. Zapamtite, za zdravo i izvajano telo, dovoljne su kratke vežbe koje možete izvesti bilo gde. To je upravo ideja Smart Fit koncepta, minimalni napor – maksimalni rezultati.

Ako ste u potrazi za programom treninga koji možete obavljati bilo kad i bilo gde, pogledajte Smart Fit plan treninga, koji upotpunjen pravilnim načinom ishrane daje garantovane rezultate.

Pročitaj još: Kako ostati fit tokom perioda slava i novogodišnjih praznika