Oštećena kosa je ne samo najgora noćna mora svake žene, već nažalost i veoma rasprostranjen i stvaran problem većine pripadnica lepšeg pola. Brz životni tempo koji živimo često nam ne ostavlja vremena da posvetimo dovoljno pažnje kosi i njenoj nezi, što često dovodi do toga da nam kosa postaje suva, iskrzana i neuredna.

Iako već vekovima prisutno u Marokanskoj kulturi, arganovo ulje je tek u nedavnoj prošlosti postalo planetrano popularno zbog svojih izuzetno povoljnih osobina za negu kose. Toliko povoljnih osobina da je čak zaslužno dobilo i nadimak tečno zlato. Arganovo ulje može da hidrira kosu i kožu glave i zaštiti ih od svakodnevnih oštećenja. Smanjenjem lomljenja i ispucanih vrhova i održavanjem zdravog vlasišta, arganovo ulje može pomoći u sprečavanju gubitka kose i doprineti gušćem i zdravijem izgledu kose.

Arganovo ulje se dobija hladnim ceđenjem ploda drveta argana, koje raste u Maroku, a pod direktnom je zaštitom UNESC-a. 

Kako koristiti arganovo ulje u nezi kose?

Postoji više načina na koji možete da koristite arganovo ulje u svakodnevnoj nezi kose.

Arganovo ulje kao glavni sastojak šampona ili regeneratora

Ono najosnovnije i najlakše je da kupite gotov proizvod (šampon ili regenerator) koji u sebi sadrži arganovo ulje. Ovaj način korišćenja arganovog ulja ne zahteva posebne metode, dovoljno je jednostavno oprati kosu šamponom i tretirati je na način na koji to činimo inače. 

Arganovo ulje, je takođe, veoma često, glavni sastojak regeneratora koji se ne ispiraju. Veoma je bitno da se pridržavate načina doziranje, kako kosa ne bi ostala masna i razdvajala se u bičeve. Ukoliko regenerator upotrebite na pravilan način dobićete kosu koja je meka, sjajna i laka za oblikovanje.

Arganovo ulje kao maska za kosu

Arganovo ulje se često koristi i kao maska za suvu kosu, uglavnom pomešano sa nekim drugim uljem (kokosovim, čičkovim…).

Dovoljno je da arganovo ulje pomešate sa nekim drugim uljem za kosu, obilato ga nanesete i ostavite da deluje 20-30 minuta, nakon čega kosu operete šamponom i tretirate je po ustaljenom rasporedu.

A da bi ste izvukli maksimum iz ove maske možete je ostaviti na kosi da deluje celu noć, pri čemu će kosa, na taj način apsorbovati mnogo više hranljivih sastojaka iz ulja. Ujutro je dovoljno da kosu operete šamponom i oblikujete po želji.

Kovrdžava kosa – nikakav problem

Ukoliko ste vlasnica kovrdžave kose, verovatno dobro znate koliko je takva kosa zahtevnija za negu od ravne. Dobra vest je da arganovo ulje pronalazi puteve i načine da čak i kovrdžavu kosu smiri i pruži joj potrebnu negu.

Kovrdžava kosa, je veoma često, zbog same strukture i oblika suva, oštećena i teška za održavanje, međutim zahvaljujući arganovom ulju vaše kovrdže će opet biti sjajne, zdrave i meke na dodir. Sve što treba da uradite jeste da arganovo ulje rastrljate medju dlanovima, a zatim nežno nanesete na kosu.

Oštećena kosa – nikad više

Suvi, ispucali krajevi. Slomljena i beživotna dlaka bez sjaja. Šišanje na svakih dva meseca. Sve ovo će postati stvar vaše prošlosti ukoliko odlučite da svoju kosu negujete arganovim uljem.

Arganovo ulje ima čak 4x više E vitamina od bilo kog drugog ulja za kosu.  Zbog svojih aktivnih hranljivih sastojaka kao što su: polifenol, ferulinska kiselina, karoten, arganovo ulje dovodi do regeneracije oštećene kose , čineći kosu hidriranom, zdravom i lakom za oblikovanje. 

Opadanje kose – stvar prošlosti

Ali, čak ni to nije sve, arganovo ulje uspešno rešava probleme sa opadanjem kose. Ono ne samo da sprečava opadanje kose, već i pospešuje brži rast jake i zdrave kose. Zahvaljujući tome, arganovo ulje je jednako popularno  kod muškaraca, kao i kod žena. 

Ukoliko imate problema sa opadanjem kose sve što treba da uradite jeste da sipate par kapi arganovog ulja na jagodice prstiju i umasirate u teme glave. Tretman bi trebalo da traje 3-5 minuta, a nakon završetka istog kosu samo očešljajte i oblikujte po želji. Ovakav tretman kose bi trebalo ponavljati bar 3x nedeljno. 

Arganovo ulje i koža glave

Ako ste pomislili da smo iscrpeli sve benefite arganovog ulja za kosu i kožu glave, moramo vam reći da se varate. Arganovo ulje se pokazalo kao dobro i u prevenciji svraba i iritacija ukoliko se nosite sa kožom sklonom perutanju, psorijazom ili ekcemima. Iako ono nije lek za navedena stanja kože glave, zahvaljujući umirujućem dejstvu pomaže koži da se regeneriše i smiri.

Nakon što smo pokušali da odgovorimo na sva pitanja i nedoumice vezane za arganovo ulje, jedino što nam sada preostaje jeste da pokušamo da primenimo neke od ovih metoda i da uživamo iz dana u dan u sve lepšoj i zdravijoj kosi. 

I da, možda smo konačno otkrili koja je tajna zdrave kose Megan Markl!!