Bolovi u želucu je stanje poznato gotovo svakom čoveku i izuzev u retkim slučajevima kada je uzrokovan unošenjem previše hrane ili pića ne treba ga zanemariti. Želudac je vrlo osetljiv organ koji zna da reaguje i na stres, pa u dobrom delu slučajeva se ovakvi bolovi opravdavaju stresnim situacijima.

Hormon stresa, istina, podstiče kontrakcije želuca i debelog creva, i ako je prolaznog karaktera onda su čajevi i čajne mešavine odličan izbor za normalizaciju rada.

Žvakaće gume, takođe su čest uzrok bola, budući da se žvakanjem prirodno luči želudačna kiselina zadužena za varenje, a ne unosi se hrana, već se guta vazduh što dovodi do nadutosti i bola. Previše hrane ili jaka, začinjena, masna hrana, hladna gazirana pića, previše sladoleda, hladno voće u preteranim količinama, sveže povrće koje izaziva nadutost takođe mogu biti  uzroci bola.

Osetljivost na laktozu i gluten takođe su krivci za ovo neugodno stanje. Prateći efekti bola često su nadutost, dijareja, otežano varenje, mučnina, povraćanje… Prisutan u dužem vremenskom periodu bol u želucu može biti simptom ili posledica nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema te se preporučuje odlazak kod lekara.

Bol lakšeg intenziteta i sa poznatim uzročnicima navedenim na početku može se ublažiti čajevima koji, pored toga što ublažavaju tegobe, deluju i relaksirajuće.

Čaj od nane je odličan za želudac

Nana ili menta je jedan od onih čajeva koji se mogu konzumirati svakodnevno budući da blagotvorno deluju na opšte zdravstveno stanje organizima. Nana podstiče stvaranje serotonina i time aktivira organizam na borbu sa stresom.

Opušta želudac, podstiče varenje i olakšava probavu, smanjuje grčeve i mučninu i višak vazduha u želucu. Najbolji efekti se postižu ako se pije nakon jela, a može se konzumirati više puta u toku dana.

Za spravljanje čaja potrebna je kašika usitnjene nane i 2, 5 dl vode. Ovaj čaj se ne kuva, već se bilje prelije ključalom vodom, i nakon što odstoji 5-10 minuta, procedi se, a po želji, u prohlađen čaj se može dodati i med.

Čaj od koprive umiruje želudac

Može se konzumirati samostalno ili u kombinaciji sa nanom. Ima blago gorak ukus, a može se piti topao ili hladan, do 3 šolje u toku dana. Poznata po svojoj lekovitosti kopriva je vrlo cenjena biljka za veliki broj bolesti, prirodni je diuretik, pomaže kod grčeva , umiruje želudac, stimuliše rad organa za varenje. Koristi se i za čišćenje creva, jetre, i kao dodatak terapiji za kardiovaskularne bolesti.

Čaj od koprive se spravlja tako što se 3 kašike usitnjenog lista koprive prelije sa 2 litre hladne vode, najbolje filtrirane. Sve to stoji 10-12 sati, a onda se, poklopljeno, kuva pola sata. Čaju od koprive ne treba dodavati nikakve zaslađivače, čak ni med.

Čaj od kantariona smanjuje nadutost i nervozu želuca

Pored toga što, nakon nekoliko šoljica umiruje osećaj nervoze i smanjuje nadutost želuca, čaj od kantariona se koristi i za izbacivanje crevnih parazita, za smirenje predmenstrualnih tegoba, i u menopauzi. Prijatnog je ukusa i mirisa i deluje relaksirajuće na organizam.

U dužem vremenskom periodu čaj od biljne mešavine sa kantrarionom koristan je kao dodatna terapija za lečenje čira na želucu. U ovakvom tretmanu pije se nedelju dana, po dve šolje a potom se pravi pauza od mesec dana.

Za čajnu mešavinu, pored 20 g kantariona , dodaje se i koren crnog gaveza, hajdučke trave, sladića i lanenog semena u istoj količini. Biljke se promešaju i preliju sa litrom vrele vode. Nakon 6 sati stajanja, procedi se, i konzumira u toku dana, umesto vode.

Čajna mešavina sa hajdučkom travom i matičnjakom

Pomešati jednake delove hajdučke trave, lista matičnjaka, ploda mirođije, cveta kamilice, nane, i ploda morača i odvojiti jednu supenu kašiku. Preliti šoljom ključale vode i ostaviti najduže pola sata da stoji. Procedi se i konzimira 3 puta dnevno po jedna šolja toplog napitka.

Ovaj čaj je vrlo delotvoran u smanjenu osećaja nervoze želuca, ublažava bolove i probleme sa varenjem. Koristi se i u eliminisanju gasova, ublažavanje nadutosti, grčeva, tegoba sa varenjem, ali i za stimulisanje apetita.

Čaj od bosiljka protiv čira na želucu

Pored toga što umirujuće deluje na osećaj nervoze i napetosti, čaj od bosiljka je odličan dodatak terapiji u lečenju čira na želucu. Za bolove uzrokovane trenutnim tegobama usled prejedanja ili gasova i nadutosti daje odlične rezultate već nakon par šoljica.

Odličan je i  borbi protiv heliko bakterije, i pomaže obnavljanju slukože želuca. Za smanjenje želudačne kiseline preporučuje se konzumacija najmanje tri šolje dnevno, pre obroka.

Spravlja se tako što se u 250 ml vrele vode doda najviše do 5 g sušenog bosiljka, po ukusu u manje. Nakon 15 minuta se procedi, a po želji se može zasladiti medom.