Gubljenje težine nikada nije lako. Svako bar u nekom trenutku svog života nije zadovoljan svojim izgledom. Vreme praznika najteže pada našoj telesnoj težini, jer se tada svi opustimo, i uživamo u praznicima. Nebalansirana ishrana, velike količine hrane i neaktivnost definitivno jesu odlika ovog perioda godine, ali nažalost i brojnih ljudi tokom cele godine. Rešenje kome mnogi pribegavaju često budu brze dijete, koje su neefikasne. Saznajte zašto brza dijeta nije dobar izbor ukoliko želite da smršate, i kako da svoje telo vratite u formu.

ravan stomak dijeta vezbanje

Svaka dijeta vam zabranjuje da unosite određenu namirnicu u vašu ishranu. Međutim, osnova zdrave ishrane je napravite optimalnu količinu svih hranljivih sastojaka za vaš organizam. Nikako ne bi trebalo da izbacite meso, ili da jedete samo povrće, ili samo voće.

S obzirom na to da se bliži Nova godina, a period slava je već uveliko u toku, pročitajte kako da prebrodite ovaj period, i ostanete fit.

Oduprite se nagonima za lošom hranom

Ukoliko želite dobro da se hranite, ne možete da jedete apsolutno sve. Kako biste svoje telo zategli i doveli do savršenstva, potrebno je da imate plan ishrane, u kom neće biti čips, koka kola i ogromne količine industrijskih slatkiša.

Kada želimo da smršamo za neki bitniji događaj, onda izbor obično bude dijeta 7 dana. Često ne počnemo na vreme da treniramo i ispravljamo našu ishranu, već želimo brze rezultate u poslednji čas.

Problem sa brzim rezultatima je što su nepostojani, pa čak iako smršate to za vaše telo neće biti zdravo. Kilogrami će se najverovatnije vratiti istom brzinom kako su i otišli, čim počnete da jedete.

Dijeta 7 dana najčešći izbor među brzim dijetama

Često se desi da izgladnjujete sebe u dijeti 7 dana, a rezlutata nema. Onda postanete frustrirani jer niste smršali, a gladni ste, i vrlo verovatno je da ćete se dodatno ugojiti kada počnete da jedete hranu. Brza dijeta definitvno nije dobar izbor na putu ka savršenom telu i vašem zadovoljstvu.  

brza dijeta vezbanje merenje

Brza dijeta 7 dana podrazumeva da se vaša ishrana uglavnom bazira na povrću. Koliko god povrće bilo zdravo, nije zdravo kada se ishrana u potpunosti fokusira na njega.

Dijeta od 7 dana preporučuje i kuvano meso, međutim, dijeta nigde ne naglašava koja količina mesa je u pitanu za čitav dan. Mnogima ova dijeta ne uspe jer misle da mogu da jedu mesa koliko god žele, što će biti potpuni šok za vaš organizam.

Osim ove dijete, veoma su popularne i dijeta 9 dana, kao i dijeta 10 dana. Praktično, ne postoje neke veće razlike među ovim dijetama.

Dijeta devet dana je neefikasna

Dijeta od 9 dana je izgladnjivanje. U vaše telo unosite tri dana samo kuvani pirinač, tri dana kuvano povrće, tri dana kuvanu piletinu. Ovaj jelovnik je potpuno besmislen. Ukoliko jedete beli pirinač, nećete postići željene rezultate, a pogotovo ne za 9 dana.

Ako stvarno želite da smršate, potrebno je da promenite celokupnu ishranu, i da bele ugljene hidrate lagano zamenjujete njegovim zdravijim srodnicima. Umesto belog pirinča, uvek koristite integralni. Kada se naviknete na njega, nikada više nećete pomisliti na beli pirinač.

Takođe, nejasno je šta znači kuvano povrće. Postoji povrće koje ima skrob u sebi, kao što je krompir. Ukoliko želite da smanjite količinu insulina u telu, potrebno je da krompir jedete u što manjoj količini. Dijeta za devet dana vas neće dovesti do željenih rezultata. Možda ćete brzo smršati, ali skidanje kilograma koji će se ubrzo vratiti, biće još teže. Stvar je u kontinuitetu i gubljenju masti, a ne vode iz organizma koji su najčešći razlog gubitka na telesnoj tužini u okviru brze dijete devet dana.

Ni dijeta deset dana vas neće dovesti do cilja

Brza dijeta 10 dana podrazumeva veoma malu količinu kalorija na dnevnom nivou. Ukoliko unosite manje od 1000 kalorija dnevno, ne možete da funkcionišete normalno, osećate se malaksalo i umorno konstantno.

Ova dijeta podrazumeva unos samo voća i povrća. Ne smete unositi meso, sir, testenine, mlečne prerađevine. Odmah nam je jasno da ovo nije zdrav način ishrane. Osim toga, preporučuje se voće i povrće do kog mi veoma teško možemo da dođemo. Savetuje se česta konzumacija avokada, nara, papaje, manga.

Te namirnice se ne pronalaze lako na našim prostorima, a osim toga nisu ni jeftine. Od voća vam je zabranjeno ono najhranjivije, a to su banane.

Osim toga, unos tako male količine kalorija smanjuje vaš metabolizam, pa dolazi do jo-jo efekta kada se vratitie na normalnu ishranu. Zato dijeta za 10 dana nije dobar izbor za vaš organizam, metabolizam i telo.

Kako pobediti u borbi sa kilogramima?

Ukoliko imate veliki problem sa kilogramima, najbolje je da se posavetujete sa nutricionistom. Možete i sami početi da menjate način ishrane, i polako izbacivati svu hranu za koju znate da je apsolutno loša. Krenite od najvećih štetočina, slatkiša i grickalica.

Pročitajte kako da napravite obrok brzo i lako, a što je navažnije možete ga jesti svakodnevno i biti fit.

Naravno, niko ne kaže da nikada ne treba da jedete slatko ili čips. Svi volimo uz film da grickamo kokice, smoki ili čips. ali potrudite se da unos ovih namirnica smanjite na minimum. Zamenite beli pirinač integralnim pirinčem, koristite heljdino brašno, i integralnu pastu.

brza dijeta hrana

Jedite više puta dnevno u manjim količinama, a ovde saznajte koje užine su zdrave i osvežavajuće.

Ukoliko imate veliki višak kilograma, brza dijeta će samo još više uzburkati vaše telo, i gurnuće ga dalje od ostvarivanja ravnoteže i zadatog cilja.

Ukoliko imate mali višak kilograma, onda je najvažnije da uvedete u svoj život Smart Fit plan ishrane i treninga. Kako se ne biste mučili sa brojanjem, matematikom, i ostalim stvarima koje oduzimaju vreme, mi smo pripremili mere za vas. Takođe, Smart Fit jeste koncept brzog mršavljenja, ali napravljen na naučno zasnovanim činjenicama i jasnim rezultatima koji kombinuju sve najvažnije aspekte kontinualno zdrave ishrane i treninga.

Osim toga, veoma je važno da održavate fizičku aktivnost. Telo kada je aktivno postaje čvršće, puni ste energije, i možete više da jedete, jer više trošite. Vaše telo ćete dovesto do savršenstva uz naše treninga jer ćete postići ono što ste oduvek želeli – ravan stomak i trbušnjake.