Hrono dijeta je predstavljena kao revolucionarna dijeta za mršavljenje prema kojoj možemo da jedemo koliko hoćemo, šta hoćemo, a da usput mršavimo. Zvuči previše idealno da bi bilo realno, pa ste nas zato pitali kakva su hrono dijeta iskustva i da li hrono ishrana ima efekta, a mi ćemo vam ovde predstaviti sve prednosti i mane hrono dijete.

Šta je hrono dijeta – Hrono ishrana za početnike

Filozofiju i srž koju propagira hrono ishrana napisala je Ana Gifing, koja tvrdi da hrono ishrana nije dijeta, već stil života. Hrono ishrana je knjiga zdravog života, kako tvrdi dr Gifing.

Najvažniji uslovi koje morate da ispunite dok držite hrono dijetu:

 • da jedete ispravnu zdravu hranu 
 • da jedete u pravom trenutku
 • da jedete u optimalnim količinama (optimalna količina se računa na osnovu vaše visine)

Ono čime se hrono dijeta ponosi je da možete da jedete šta god poželite, ali važno je da vodite računa kada jedete, tako da kada je u pitanju hrono dijeta recepti sigurno neće biti problem. Prva iluzija koju ćemo morati da vam razbijemo je da nećete moći da jedete koliko hoćete, već je veoma važno voditi računa o količini hrane koju unosite u organizam.

Kako funkcioniše hrono dijeta – Hrono ishrana tabela

Najvažnija stvar koju sadrži hrono ishrana je tabela, odnsono satnica i kombinacija namirnica. Suština je da unosite prave namirnice u pravo vreme, odnosno onda kada vaš organizam luči određene hormone i enzime koji će tu hranu moći da svare.

Dakle, ako organizam ujutru luči insulin, ujutru ne treba da se jede ništa slatko, jer organizam neće biti sposoban da svari i razgradi šećer, i on će se pretvoriti u naslage sala.

Vrste hrono dijete

Jelovnik hrono dijete nudi dve vrste, odnosno dva načina na koji možete doći do mršavog tela:

 1. Hrono dijeta za početnike – dijeta koja se odnosi na svakidašnju ishranu, i nema ograničavajućeg perioda za koji vam je određeno da smršate. Predviđeno je gubljenje 2-3 kilograma na mesec dana, i preporučuje se početnicima u gubljenju kilograma.
 2. Hrono ishrana Restrikcija – traje 4 nedelje, i planirano je da izgubite 4-8 kilograma u okviru ovog programa. Hrono ishrana restrikcija za početnike nije preporučljiva, jer ima dosta stroži režim, već se savetuje hrono ishrana za početnike.

Za vašu visinu možete sami izračunati tačne količine hrane koje treba da uneste na dnevnom nivou, ali postoji opšti princip koji hrono dijeta zahteva.

Doručak tokom hrono dijete treba da bude jak i obilan, da sadrži životinjske masti i ugljene hidrate. Prema istraživanjim naš organizam je sposoban da razlaže ugljene hidrate kada se probudi. Ukoliko budemo imali jak doručak, bićemo manje gladni u toku dana.

Hrono ručak treba da se sastoji od proteina, i priloga u vidu pirinča i paste, ali obavezno bez povrća.

Sa druge strane, hrono ishrana i večera nisu drugarice. Večeru možete i da preskočite ukoliko ste siti, a ukoliko ste gladni možete jesti zeleno povrće i ribu.

Hrono dijeta za početnike

Dijeta u kojoj vam je dozvoljena malo opušteniji režim ishrane. Hrono dijeta jelovnik je rađen za prosečnu visinu, oko 175 cm.

Hrono dijeta doručak:

 • 2 parčeta hleba
 • 10 gr putera, ili jedna supena kašika maslinovog ulja
 • oko 100 gr sira
 • Kafa ili čaj BEZ ŠEĆERA

Hrono dijeta ručak:

 • 200 grama crvenog mesa ILI 250 gr belog mesa ILI 215 gr delikatesnog mesa ILI 3-4 jaja (ono što je važno za jaja u hrono dijeti je da možete da ih koristite samo jednom nedeljno)
 • Prilog: pirinač, testenine (količina je 4 supene kašike)

Hrono ishrana večera:

 • 280 gr ribe
 • Povrće (maksimalna mera je 4 supene kašike)

Slatkiši koje hrono ishrana dozvoljava su crna čokolada, bilo koja vrsta orašastih plodova, voće, sušeno voće, ili čisti sok pomorandže.

Hrono dijeta – rezultati i šta je alternativa?

Ipak, hrono ishrana ima negativna iskustva, pored svih dobrih stvari koje nam pruža. Hrono ishrana za početnike zahteva određeni ritam i zahteva dosta slobodnog vremena, koje biste morali da potrošite na spremanje hrane za sutrašnji dan.

Ono što je važno znati je da hrono ishrana za početnike ne može da skine mnogo kilograma, odnosno da se preporučuje samo osobama koji nemaju veliki problem sa kilogramima.

Hrono dijeta restrikcija zahteva mnogo više odricanja, odnosno zabranjeno je unošenje svih vrsta šećera (i prerađenog industrijskog šećera, i prostog šećera iz voća). Hleb ne sme da bude od pšeničnog i kukuruznog brašna, poželjno je da sami pravite beskvasne hlebove.

Iskustva sa hrono dijetom

Hrono dijeta je proizvela različita iskustva korisnika. Nekim ljudima je veoma odgovarala, dok su drugima pravila koje hrono dijeta propisuje pravila probleme.

Prednosti hrono dijete:

 • Možete imati obilan i jak doručak, koji ne zahteva skoro nikakve zabrane. Nema gladovanja, dakle, nema jo-jo efekta;
 • U toku nedelje jednom možete da se opustite i da jedete nezdravu hranu koju, nažalost, svi toliko volimo;
 • Hrono dijeta vas uvodi u sistem zdravog života, i biće vam lakše da nastavite sa zdravom ishranom.

Mane hrono dijete:

 • Osnovna mana je što se sve ove prednosti obuhvata samo hrono ishrana za početnike. U restriktivnoj hrono dijeti sve ove prednosti ne postoje, morate veoma da pazite i šta jedete i koliko jedete, ne samo kada jedete;
 • Druga velika mana dijete je upravo taj tajming uzimanja obroka. Obroci treba da se uzimaju po tačno utvrđenoj satnici, sa većim restrikcijama kada su u pitanju ručak i večera. Za doručak imamo mnogo opcija, i dozvoljeno je mešanje proteina i složenih ugljenih hidrata;
 • Problem nastaje sa ručkom, jer većina ljudi na radnom mestu nema moućnost da sprema hranu koju mora da pojede.
 • Ukoliko se odlučite na spremanje dan pre posla, moraćete da odvojite mnogo slobodnog vremena kog svakako imate malo.
 • Mnogo je bolje iskoristiti slobodno vreme za fizičku aktivnost i zdrav režim ishrane koji nema toliko restrikcija i uslova.
 • Zabranjeno je unošenje mlečnih proizvoda, nisu dozvoljene grickalice, gazirana i zaslađena pića.
 • Najstrože je zabranjeno unošenje kravljeg mleka, jer se smatra da organizam teško vrai mleko. Ostali mlečni proizodi su dozvoljeni. Međutim, ovo je velika debata među nutricionistima, jer mnogi smatraju da je unos kalcijuma iz mleka važan, posebno za dečji organizam.
 • Hrono dijeta preporučuje smanjenje fizičke aktivnosti, i potpuno izbacivanje teških vežbi. Ukoliko želite da vežbate, hrono dijeta preporučuje trening isključivo u jutarnjim satima, na prazan želudac, nikako uveče.

Postoji i drugi, potpuno nov način ishrane!

Za gubljenje kilograma, ali i za zdravlje organizma iznutra važna je fizička aktivnost, koju hrono dijeta izbegava. Nažalost, ne postoji potpuno zdrava dijeta, iako se hrono dijeta pokazala kao dobra za dijeta za mršavljenje za one koji nemaju veliki porblem sa kilogramima, ili za one koji su želeli da pređu na zdraviju ishranu.

Smart fit koncept podrazumeva treninge sa zdravom ishranom. Treninge možete da radite gde god želite, što je posebno povoljno za zaposlene osobe koje nemaju vremena na odlaske do teretane i vraćanje do kuće.

Potrebno je samo da u svoj život unesete plan ishrane i treninga koji je najoptimalniji za vaš način života. Ukoliko želite da počnete zdrav način života možete da krenete već sada!