Kada je u pitanju režim ishrane i količina hrane za vašeg psa, ona zavisi od vrste, starosti, aktivnosti i eventualnih zdravstvenih problema vašeg krznenog člana porodice. Iz tog razloga, svi veterinari skreću pažnju da se poštuju pravila o ishrani, jer iako vam deluje da to nije toliki problem, loš način ishrane može da ima značajne posledice po zdravlje vašeg ljubimca. 

U nastavku možete pročitati o tome kako da poboljšate zdravlje vašeg psa i pružite mu zdraviji i dugovečniji život.

Kako se hrane psi?

Psi se hrane u obrocima. Kada su štenci, dobijaju po nekoliko manjih obroka dnevno i kako odrastaju tako im se smanjuje broj obroka, a ujedno količina obroka se povećava. Odrasli psi, stariji od godinu dana ne bi trebalo da imaju više od dva obroka dnevno. 

Hrana za mlade pse je mnogo intenzivnija i bogatija mineralima, proteinima i vitaminima jer su i njihove potrebe veće zbog rasta i razvoja. Ista je situacija i sa aktivnim psima koji imaju veliku potrebu za snagom i energije. Kako bi se lepo razvijali i održali dobar balans snage, energije i zdravlja potrebno je da obezbedite kvalitetne poslastice za vašeg psa.

U konsultaciji sa veterinarom, ponekad je potrebno dodati ishrani i određene suplemente. A ono što je najbitnije kod pasa, kao i kod mačaka jeste da uvek imaju dostupnu čistu, svežu vodu. Još jedan od saveta mnogih veterinara jeste da se koriste nerđajuće metalne posude za vodu, kako bi se izbeglo stvaranje bakterija koje mogu da se nastane u izgrebotinama plastičnih činija. 

Ishrana vašeg ljubimca

Prekomerna kilaža ili preveliki unos hrane može biti poguban po zdravlje vašeg ljubimca. Psi ne smeju da jedu ono što vlasnici jedu. Hrana koja nije termički obrađena može biti izvor ozbiljnijih  bakterijskih oboljenja, a od sirovog svinjskog mesa, vaš ljubimac može oboleti od takozvanog lažnog besnila koje može da ima smrtni ishod.

 Psi takođe ne smeju da konzumiraju čokoladu, začinjenu hranu, sveži hleb, testo sa kvascem, grašak, pasulj, kupus. A trebalo bi da se izbegavaju i mleko, mlečni proizvodi, živo meso i jaja. 

Svi imaju naviku da ostavljaju višak hrane za pse, da im u toku ručka daju koji zalogaj ukoliko pas sedi pored ukućana i čeka hranu, ali to nikako nije dobro za njih. Koliko god ne možete da odolite takozvanom “puppy eyes” pogledu, moraćete. To je sve za dobrobit vašeg ljubimca. 

Da li su kosti hrana za vašeg psa?

Veliki broj ljudi smatra da su kosti hrana za pse, međutim to nije tačno. Nakon termičke obrade izgube se sve hranjive vrednosti, a prevelika konzumacija kostiju često dovodi do ozbiljnih zatvora. Ukoliko koristite kosti u ishrani vašeg psa, preporučuje se da to bude jednom ili dva puta nedeljno i da kosti ne stoje dugo dostupni vašem psu. Ukoliko vaš ljubimac ne pojede tu kost u roku od tri sata, najbolje bi bilo da je bacite, kako ne bi došlo do stvaranja bakterija. 

Takođe, starijim psima je mnogo teže da ih svare. Koliko god kosti bile dobre za psa, zbog unosa kalcijuma i fosfora, ipak je potrebno da se prethodno posavetujete sa veterinarom ili odgajivačem pasa ukoliko poznajete neke, kako biste napravili najbolji plan ishrane za vašeg psa.

Psi jedu

Fizička aktivnost psa

Vašem ljubimcu je potrebna fizička aktivnost. Postoje rase koje nisu ljubitelji trčanja i ne zahtevaju neku preteranu fizičku aktivnost, nisu ljubitelji dugačkih šetnji i ne zahtevaju od vas mnogo kada je u pitanju njihov trening. Ukoliko volite da trčite, u tom vašem treningu može da vam se pridruži i vaš ljubimac.

Rase za trčanje: Istina je da postoje rase koje su predodređene za trčanje i koje vole duge šetnje van vašeg doma, ali takođe je tačno da se i svaki pas može naučiti treningu, sve je stvar odluke i načina života. Ukoliko tek krećete da trčite sa njima, morate da imate strpljenja, jer vas verovatno neće odmah pratiti u stopu i razumeti šta tačno želite od njih.

Neka pas obavi sve što ima pre trčanja: Pre trčanja, poželjno je da krenete i šetnju i pustite psa da obavi i malu i veliku nuždu, a zatim krenite s povocem u bržu šetnju, to je psu zagrevanje. Ne brinite, ukoliko ne obave veliku nuždu pre trčanja, nekima creva prorade tek nakon fizičke aktivnosti, pa će samim tim da veliku nuždu obave nakon treninga.

Povodac: Poželjno je da se, umesto fleksi povoca, koristi čvršći, kraći povodac zbog veće kontrole nad psom. Moguće je da prvih nekoliko puta pas krene da laje i da skače na vas misleći da se igrate. Veoma je bitno da takvo ponašanje ignorišete i da nastavite sa trčanjem. Vrlo brzo će pas da se navikne i da shvatite da se ne igrate i postaće vam vaš verni saputnik u ovoj fizičkoj aktivnosti koja je zdrava za oboje.

Pravite pauze: U početku pravite pauze i tokom njih brzo hodajte, ne stajte naglo, jer to nije dobro ni za vaše, a ni za pseće mišiće.

Voda: Nosite malu flašicu vode oko struka, jer je vaša hidratacija važna ukoliko trčite duže staze, podjednako kao i vašeg psa.

Ponesite poslastice za psa: Slobodno nagradite vašeg psa u vidu jednog malog slatkiša nakon uspešno odrađenog treninga. Poslastice možete držati u džepu, a ukoliko nemate džepove, postoje i mini torbice namenjene baš za poslastice i trčanje. Raspitajte se u bolje snabdevenim prodavnicama za životinje. 

Takođe, posle svakog završenog treninga pohvalite psa, pomazite ga, da oseti kako je uradio nešto važno i kako bi što pre i što više zavoleo ovu vašu zajedničku aktivnost.

Vi diktirate tempo: Ne smete da zaboravite da ste vi ti koji diktirate tempo i da treba da disciplinujete vašeg psa. Ne sme da juri, da luta zbog raznih mirisa sa ulice i u tim situacijama morate da ga naučite da ste vi glavni i da ide uz vas.

Pratite ljubimca: Iako ste vi ti koji diktirate tempo, takođe trebate i da vodite računa o tome kako vaš paš diše, da li svojevoljno trči ili ga “vučete”, jer nikome nije u interesu da nanese bilo kakvu štetu svom ljubimcu. Ukoliko primetite da ne može da vas isprati, promenite tempo, duže vežbajte brži hod ili češće pravite pauze. Ne postoji univerzalno pravilo za ovu aktivnost, jer sve zavisi od kondicije u kojoj se nalazite vi i vaš ljubimac, kao i od rase vašeg ljubimca i njegovog opšteg zdravlja. 

Vreme trčanja: Kao što ni vama ne bi odgovaralo da trčite po previše toplom vremenu, tako ni vašem ljubimcu to ne bi odgovaralo. Oni svoju toplotnu regulaciju tela regulišu dahtanjem, a ukoliko trčite po velikim temperaturama, oni ne uspevaju da iskontrolišu svoju temperaturu i ne postižu da uzimaju vazduh onoliko koliko im je potrebno. Zbog toga, pažljivo birajte kada ćete da krenete na trening sa vašim ljubimcem.

Ukoliko je vaš pas trom, puniji i mora na dijetu, on ne može da ima istu fizičku spremnost kao mlad, vitalan pas. Obratite pažnju na to. Takođe, rase koje imaju zdravstenih problema sa disanjem, kao što su Buldog, Mopsi, Bokseri, Pekinezeri i ostale rase koje imaju spljoštenu njušku, ne bi smeli da idu sa vama na trčanje. Njihov respiraktorni trakt je u malom prostoru, brzo se pregrejavaju i imaju problema sa disanjem. 

Nadamo se da će vam ovi saveti značiti i pomoći da vaš ljubimac bude zdraviji i srećniji i da ćete uživati u vašim zajedničkim treninzima i aktivnostima.