Naučno je dokazana činjenica da sport igra veoma važnu ulogu u poboljšanju ljudskog zdravlja. Njegovi pozitivni učinci na telo su mnogobrojni, a od svih sportova se često izdvaja trčanje, što je ujedno i fizička aktivnost za koju se pojedinci najčešće odlučuju kada požele da nešto treniraju.

Čovek uz pomoć trčanja može na mnogo načina da utiče na svoje psihofizičko zdravlje. Povećanje mišićne mase, gubitak viška kilograma, poboljšanje kardiovaskularnog sistema, smanjenje rizika od pojave raka… samo su neke od pozitivnih posledica koje prate ovu aktivnost. Osim toga, nakon dužeg perioda trčanja, u organizmu prilikom aktivnosti počinje da se luči endorfin (hormon sreće).

Naravno, trčanje nema isključivo pozitivne strane. Međutim, one negativne se ispoljavaju krajnje retko i to u situacijama kada dolazi do grešaka koje ne moraju nužno da imaju veze sa osobom koja se trčanjem bavi. Tako na primer, dobre ulične svetiljke takođe utiču na bezbednost ukoliko se trči noću ili pri slabom osvetljenju.

Prednosti noćnog trčanja

Može biti mnogo razloga zbog kojih neko trči noću. Obično se radi o nedostatku vremena u toku dana (najčešće zbog posla). Osim toga, trčanje noću je mnogo češće tokom zime, kada je dan kraći. To što ste “primorani” da trčite uveče, ne znači da treba da odustanete od ove aktivnosti, jer čak i tada ona ima veoma mnogo prednosti koje treba maksimalno da iskoristite.

Vaše telo je spremnije za trčanje noću

Iako možda ne izgleda tako, ljudsko telo je mnogo spremnije za trčanje uveče, nego u bilo koje drugo doba. Na kraju dana, mišići su u dobrom stanju (a može se reći i da su zagrejaniji usled celodnevnih aktivnosti), a vaše telo će na mnogo bolji način izvršiti apsorpciju kiseonika. Osim toga, ovo će dovesti i do poboljšanja kvaliteta sna, s obzirom na to da ljudi koji vežbaju uveče imaju znatno čvršći san.

Večernje trčanje vas oslobađa od stresa

Tokom dana se u ljudskom organizmu nagomilava stres: na poslu, u porodici, na ulici… Neprestano se događa nešto što u pojedincu izaziva mnogobrojne emocije koje utiču na raspoloženje i celokupno psihofizičko stanje.

Ovakva vrsta treninga pomaže kod oslobađanja energije i smanjenja nagomilanog stresa, a pored toga, imaćete i priliku da razmislite o svojim postupcima i dešavanjima u toku dana, te da u potpunosti rasterećeno započnete novi.

U večernjim časovima je manje buke i saobraćaja

U slučaju da ste ljubitelj mira i tišine, trčanje noću može biti idealna opcija za vas. U večernjim časovima gužva u saobraćaju je manja, a automobili se lakše uočavaju. Osim toga, vazduh obično postaje čistiji usled smanjene emisije štetnih gasova iz automobila. Jedina preporuka je ukoliko nameravate da trčite putem umesto trotoarom, da izbegavate slušanje muzike i da nosite reflektujuću odeću.

Devojka koja trči u sumraku

Nedostaci noćnog trčanja

Iako noćno trčanje ima mnogo prednosti, ipak, postoji i nekoliko nedostataka. Oni se prvenstveno tiču vaše pažnje, te nekih tehničkih detalja, mnogo više nego svega ostalog. 

Budite spremni na slabiju vidljivost

U večernjim časovima, vidljivost postaje slabija. To znači da svoju pažnju treba da usmerite ne samo na sopstveno kretanje i disanje, već i na sve druge učesnike u saobraćaju (pešake i automobile). Usled toga, vaše kretanje postaje ograničeno, i to isključivo na osvetljeni prostor.

Rizik od povređivanja je takođe veoma izražen. Zbog slabe vidljivosti, povećava se verovatnoća da će doći do neke povrede, kao što je na primer uganuće noge.

Obratite pažnju na sopstvenu bezbednost

Iako je trčanje noću umirujuće, ne zaboravite da vaša bezbednost mora biti na prvom mestu (naročito ukoliko ste osoba ženskog pola). Stoga, nije preporučljivo da trčite sami u potpunom mraku. Međutim, ukoliko ste baš rešili da to učinite, ne zaboravite da obučete posebnu opremu za trčanje po mraku, te da na taj način stvorite sebi idealne uslove za trčanje po noći.

Neka vam trčanje postane jedna od zdravih navika koju ćete redovno praktikovati. Ne dozvolite da vas savlada umor, jer kada prvi rezultati postanu vidljivi, sigurno ćete poželeti da nastavite sa ovom rutinom koja će vam doneti više pozitivnih nego negativnih stvari. Pronađite svoj idealni tempo i krenite u ovu uzbudljivu avanturu koja se zove zdrav život!