Trening je najzdravija aktivnost koju možete priuštiti sebi, jer nijedan plan ishrane ili preparat za mršavljenje neće učiniti da se osećate zdravo ukoliko svoju svakodnevicu ne obogatite redovnim treniranjem. Pored same odluke da se redovno fizički aktivirate, važan je i izbor mesta na kome ćete trenirati.

Dobar trening je smislen samo ukoliko vežbe izvodite na pravi način, i to u ambijentu koji prija svim vašim čulima i podstiče vas na bolje i produktivnije rezultate. Zbog toga zagušljive teretane nisu baš najbolji izbor, kao ni opcije koje podrazumevaju mnogo ljudi pored kojih ne možete da se krećete potpuno slobodno u prostoru. 

Srećom, postoje sjajne alternative za treniranje koje će vas dodatno motivisati, a u nastavku pišemo o onim koje defitinitivno zaslužuju vašu pažnju. 

“Eco-friendly” teretane kao najinspirativnije okruženje

Znamo da ekološki koncept nije zaživeo u teretanama na našim prostorima, ali to nas ne sprečava da se nadamo skorom dolasku ove inovacije i na naše prostore. Šta to ustvari podrazumeva?

Eko teretane i njihov dizajn promovišu prirodno vežbanje uz oslanjanje na sopstvenu težinu, a ono podrazumeva značajnu uštedu energije kroz korišćenje stepera umesto traka za trčanje, i slične alternative koje obezbeđuju jednako dobre rezultate na ekološki prihvatljiv način. 

Osim što su materijali i sprave ekološki dizajnirani uz upotrebu odgovarajućih materijala, ovakvi ambijenti su uglavnom opremljeni u duhu prirode, pa ćete u njima biti okruženi zelenilom, drvenim rekvizitima i brojnim izvorima prirodne svetlosti koji značajno utiču na produktivnost tokom vežbanja. 

Cilj ovakvog uređenja teretane je da vežbačima pruži ugođaj koji bi im dala i sama priroda,a da se uz to ispoštuju svi principi ekologije koje je moguće implementirati u ovakvo okruženje. Iako na našim prostorima ovakav koncept još nije zaživeo, eco gym u svetu nije strani pojam. 

To znači da sve prednosti ovog koncepta možete iskoristiti na poslovnom ili nekom drugom putovanju, a u Srbiji se osloniti na alternative što bliže prirodi i njenim elementima. 

devojka pliva u bazenu

Trening na bazenu kao zdrava i zabavna rekreacija

Trening ne mora uvek da uključuje sprave i tegove koji vam možda i nisu najdraža stvar na svetu. Umesto da se forsirate na odlaske u okruženje koje vam ne prija, radije se odlučite za nekoliko sati nedeljno provedenih na bazenu, gde ćete plivanjem i rekreacijom u vodi obezbediti telu neophodnu aktivaciju mišića. 

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, a poznato je da sjajno utiče na pravilno držanje i zatezanje tela, zbog čega se često preporučuje kao najefikasniji vid treniranja. Plivanje u zatvorenim bazenima je jedna od najboljih opcija za koju se možete odlučiti, pogotovo ukoliko birate termine kada nema gužve. 

Trim staze – teretana na otvorenom

Opet naglašavamo prirodno, pa napominjemo da su trim staze odlična alternativa teretanama. Krećete se u prirodi, udišete čist vazduh, a ujedno imate na raspolaganju većinu sprava koje su vam potrebne. 

Beograd poseduje nekoliko trim staza koje pružaju sve što vam je potrebno za dobar trening. Pre svega, na raspolaganju je trim staza na Košutnjaku koja se proteže uz ulicu Kneza Višeslava dužinom od 1200 metara. Sprave su raspoređene na svakih 100 metara, a čitava staza je osvetljena i noću, pa vas padanje mraka neće ograničavati u pogledu kasne poslepodnevne satnice za treniranje. 

Atletska staza na Olimpu je takođe pogodna za trčanje i vežbanje, jer poseduje dvadesetak sprava za vežbanje, osvetljenje u svako doba, kao i predivan ambijent kojim obiluju sportski tereni i zelenilo. 

Na Adi Ciganliji se nalazi možda i najpopularnija beogradska staza za trčanje, a to je čuvena Holmerova staza duga oko 1 km. Staza najvećim delom prolazi kroz šumu, počinje teretanom na otvorenom, a duž staze su raspoređene i prepreke za preskakanje, pa Ada uvek nudi mogućnost za kvalitetan i dinamičan trening. 

Džoging u parkovima i šumama

Lagan džoging je opcija čak i kada staza nije opremljena spravama poput prethodno navedenih trim staza u Beogradu. Zato se uvek možete odlučiti i na trening u šumi ili parku, iz koga ćete izaći rasterećeni i sveži, upravo zbog potpuno prirodnog okruženja i svežeg vazduha koji je ovde na raspolaganju u ogromnim količinama. 

Naravno, preporuka je da se raspitate da li su šumske staze osvetljene i u tom smislu bezbedne za večernje trčanje, kako bi trening zaista bio prijatan i opuštajući. Beogradske šume su idealne za ovaj tip treninga, pa u zavisnosti od toga gde živite i koje lokacije vam više odgovaraju, možete se uputiti u Banjičku, Miljakovačku ili Zvezdarsku šumu. 

Ukoliko vam odgovara nešto bliže centru grada, možete da se uputite na prelep Tašmajdan koji važi za jedan od najlepših i najposećenijih beogradskih parkova. 

Navedene opcije bi trebalo da iskoristite kad god vam vremenski uslovi to dozvoljavaju, jer baš ništa ne prija tako kao vežbanje na svežem vazduhu u prirodi. Naravno, zatvoreni bazeni su zimski favorit većine vežbača, a i teretane su dobra opcija ukoliko se odlučite na one koje su dobro opremljene, prostrane, prozračne i uvek uredne.