Izgovori za odlazak na trening uvek postoje! Manjak vremena je standardno opravdanje, a sve češće možemo čuti i da su neznanje u pogledu vežbi i sportskih sprava, kao i potrebne opreme, dovoljan razlog za izostanak sa treninga.

Kada su u pitanju vežbe, tu će vam najbolje pomoći trener i konsutacija društvenih mreža i portala na kojima možete pronaći uputstvo za njihovo izvođenje. Ukoliko niste sigurni šta vam je potrebno od opreme za trening, pročitajte naše smernice koje slede u nastavku teksta.

#1 Torba za trening – obavezan aksesoar svakog vežbača

Kada u gradskom prevozu ili na ulici vidite osobu sa sportskom torbom, jasno je kuda se zaputila. Svaki vežbač treba da vodi računa o tome da je u njegovoj torbi sve na svom mestu, da na vreme izbaci stvari za pranje i zameni ih čistom garderobom za trening.

Poželjno je da torba poseduje pregradu za patike, i neki džep u kome uvek možete držati karticu za teretanu, kako se ne bi desilo da je zaboravite kod kuće. Svakako je poželjno da ova torba bude većih dimenzija, kako biste spakovali baš sve što vam je potrebno.

U ove svrhe može služiti i ranac, a čest izbor su i sportske promo torbe raznih firmi ili fakulteta. Mnoge devojke generalno nose glomazne torbe, pa nije retko da im torba za posao ujedno služi i kao torba za teretanu. 

Torba za trening, dakle, ne mora nužno biti torba kupljena u prodavnici sportske opreme. Bitno je da vam sva oprema za vežbanje bude na jednom mestu, da torba u kojoj nosite te stvari bude praktična, i da vas svaki put kada je ugledate podseti da treba da odete na trening!

Elastične trake i lopta za trening

#2 Adekvatna garderoba za trening

Kada je u pitanju outfit koji ćete nositi tokom treninga, važno je samo jedno – da se osećate komforno. Veliki broj vežbača se odlučuje za profi sportsku opremu, koja podrazumeva helanke i majice izrađene od materijala koji se brzo suši, kao i sportski grudnjak za dame. Ipak, podjednako dobar i čest izbor je i šira pamučna majica.

Kvalitetna sportska kolekcija namenjena lagodnijem vežbanju i slobodi pokreta ima za cilj da sam proces treninga učini što prijatnijim. Najbitnije je da vas odabana garderoba ne zateže, da je elastična, i da u njoj sa lakoćom možete da odradite sve vežbe. Od materijala se preporučuju pamuk i poliester, zbog toga što su prijatni za nošenje i sprečavaju pojavu alergija.

Takođe je važno da se obučete u skladu sa vremenskim uslovima, kao i temperaturom teretane u kojoj vežbate. Ne skidajte se previše ako je hladno, a s druge strane izbegavajte zatvorene i deblje komade tokom leta. Dame bi takođe trebalo da izbegavaju prekratke šorceve, jer im u njima sigurno neće biti komforno tokom treninga i korišćenja spravi za vežbanje.

#3 Patike u skladu sa vrstom treninga

Deo opreme koji igra najveću ulogu u izvođenju samih vežbi svakako je obuća. Adekvatan izbor patika će smanjiti rizik od povreda i pomoći vam da postignete bolje efekte prilikom vežbanja. 

Koliko god bile moderne – glomazne, kožne patike ili starke ostavite u svlačionici. Sportske patike su najčešće sa penastim uloškom, mrežastim materijalom sa strane, i savitljivim đonom. Posebno su prilagođene trčanju, aerobnom i kardio treningu.

Ukoliko vaš trening podrazumeva aktivnosti kao što su pilates ili joga, najbolje je da obujete baletanke, ili da pak trenirate u čarapama ili bosi. Za koju god obuću da se odlučite, podrazumeva se da ona mora biti čista.

#4 Osveženje koje morate imati pri ruci

U vašoj torbi za trening se obavezno, a pogotovo tokom toplijih meseci, mora naći flašica za vodu. Hidratacija tokom treninga je izuzetno važna, ali ipak ne preterujte sa istom i ne nalivajte se previše, jer će vam biti teže da odradite neke vežbe.

Takođe, ukoliko vam telo nakon treninga traži dozu šećera, preporučuje da sa sobom imate bananu ili neki energetski bar. Ukoliko pijete proteine i šejkove posle treninga, najbolje je da i njih nosite sa sobom u teretanu, kako biste ih popili odmah nakon vežbanja.

Još jedna stavka koja je izuzetno važna, a koja je zahtevana i od strane teretana, jeste peškir. Kako više ljudi koristi iste sprave, pešir je nužan iz higijenskih razloga, ali i zdravstvenih. Ukoliko se oznojite nakon treninga, obavezno obrišite vrat, glavu i kritične delove peškirom, kako se ne biste ukočili ili prehladili.

Flašica vode za trening

#5 Dodatni rekviziti za trening

Delovi opreme koje morate imati sa sobom navedene su u prethodnim stavkama, ali ozbiljnijim vežbačima se preporučuje i određena dodatna oprema koja omogućava efektnije izvođenje treninga.

Kako bi se zaštitili od žuljeva i kako bi izbegli klizanje tega u rukama, najbolje je da sa sobom nosite rukavice za vežbanje. U ovu svrhu mogu poslužiti i sunđeri. Ovo su rekviziti koji se često nalaze u svakom kvalitetnom studiju za trening, ali se usled gužve može desiti da se zagube, ili da vam nisu dostupni u momentu kada su vam potrebni.

Iz istog razloga možete poneti i svoju vijaču ukoliko preferirate ovaj vid zagrevanja. Poslednjih godina su popularne i elastične trake, odnosno gume za vežbanje, pa i njih možete kupiti po povoljnoj ceni i nositi sa sobom na trening.

Sada kada znate šta vam je potrebno od opreme, nema više izgovora! Uz adekvatno spakovanu torbu za vežbanje, dobar plan ishrane i treninga i malo motivacije, dobra linija i željeni rezultati neće izostati!