Stres predstavlja skup nespecifičnih reakcija ljudskog organizma na negativne faktore iz okruženja i kao takav može veoma negativno da utiče na um i telo. Za uspostavljanje normalnog životnog balansa veoma je važno rešiti se stresa i u tome vam može pomoći jedna jednostavna aktivnost tj. zanimacija ili hobi. Bavljenje hobijima ne samo da smanjuje  loš uticaj stresa i na kraju ga eliminiše, već može i da obogati vaš  život.

Hobiji su izuzetno efikasno oružje u borbi protiv stresa, a tajna je u izboru onog hobija koji je ne samo interesantan, već vam predstavlja i određeni izazov. Upražnjavanje hobija je pozitivan i zdrav način da pobegnete od stresa i svakodnevnih problema, makar to bilo na samo nekoliko sati dnevno. 

Hobi koji uspe da vas animira i inspiriše vas može učiniti smirenijom i zadovoljnijom osobom, a i dati vam priliku da istražite i produbite svoje umne, fizičke ili kreativne sposobnosti. Zato je BAH kreativni hobi centar pravo mesto na kojem možete da iskažete sve svoje potencijale. To vam može doneti i nova poznanstava sa zanimljivim osobama sličnih interesovanja, a druženja sa njima vam takođe može pomoći da zaboravite na stres i brige.

Kako odabrati pravi hobi za sebe

Ukoliko ste u dosadašnjem toku života bili previše zauzeti i niste imali vremena za bavljanje hobijima ili ako vas trenutni hobi više ne zanima i ne ispunjava, već želite neki novi, onda je važno da znate kako da odaberete pravi hobi. Osnovni cilj bavljenja hobijem jeste da budete zadovoljni, da se relaksirate i da se nakon toga osećate ispunjeni i smireniji, puni motivacije za nove životne borbe i pobede.

Žena slika na platnu

Pronađite nešto što zaista volite

Nemojte počinjati bavljenje nekim hobijem samo zato što vam je to neko preporučio i zato što nekome drugom odgovara i pomaže. Ako vam to bude jedini razlog za izbor hobija vrlo je verovatno da se nećete pronaći u tome i da će vam taj hobi uskoro dosaditi. Zato slušajte sebe i odaberite samo ono što vas zaista zanima, što vas ispunjava i čini srećnim.

Dobro istražite sve dostupne mogućnosti

Ako niste sigurni šta je prava stvar za vas i šta je ono što može da bude vaš novi hobi, onda je najbolje da dobro istražite sve raspoložive opcije. Internet je odlično mesto gde možete da sakupite brojne informacije o hobijima, a samim tim možda vam se nešto od toga učini interesantnim. Pronalazak idealnog hobija i bavljenje njime ne samo da otklanja stres već može i da podmladi vaš duh i organizam

Neka vaš hobi bude vaš izazov

Kako biste na pravi način uspeli da se zaokupite hobijem i na taj način skrenete svoje misli i umanjite stres, važno je da pronađete neku aktivnost koja će vam predstavljati izazov. Bilo da je u pitanju sakupljanje određenih predmeta, slikanje, sviranje nekog muzičkog instrumenta ili bavljenje određenom fizičkom aktivnošću, važno je da pomerite svoje granice. 

Pritom, ukoliko se prvi put susrećete sa tom aktivnošću, budite realni prema sebi i nemojte očekivati da ćete odmah savladati pomenutu veštinu. Imate dovoljno vremena za to, a kako se vaše sposobnosti i dobijeni rezultati budu poboljšavali, bićete sve više zadovoljni sobom i svojim kvalitetima.

Sport kao hobi – eliminisanje stresa fizičkom aktivnošću

Opšte je poznato da je u zdravom telu zdrav duh, a samim tim i um. Zbog toga se, kao jedno od najpraktičnijih rešenja za eliminisanje stresa i izbacivanje negativne energije, preporučuje bavljenje sportom ili bilo kojom drugom fizičkom aktivnošću.

Osim što pomaže u otklanjanju stresa, redovna fizička aktivnost pozitivno utiče i na zdravlje celokupnog organizma. Zato je važno da svakoga dana, bar na pola sata ili sat, odvojite vremena za upražnjavanje nekog vida rekreacije – bilo da su to vežbe, šetnja, trčanje, odlazak u teretanu ili neki sport. 

Razvijanjem svojih kreativnih, fizičkih ili intelektualnih sposobnosti u bavljenju hobijem, osetićete veće zadovoljstvo i samopouzdanje, a uz to bićete znatno manje osetljivi na stres koji vas može čekati na poslu ili u svakodnevnom životu. Odaberite svoju zanimaciju i odvojite svakog dana bar malo vremena za sebe – to vam itekako može pomoći u daljem životu i znatno olakšati svakodnevicu.