Mladost je opsesija današnjice. Od davnina ljudi su tražili eliksir mladosti, ne bi li zaustavili znake starenja. Još od vremena naših baka, žene su učene šta da jedu i čime da se umivaju, da bi imale lepu kožu lica. Ipak, nikada se nije ulagalo u industriju podmlađivanja koliko se to danas čini.

Od kozmetike do estetske hirurgije, potražnja za procedurama koje bi nas oslobodile od bora i smanjenog tonusa kože raste iz dana u dan. Naslovnice magazina krase mladi ljudi, a poznate i uspešne osobe oba pola sve se češće podvrgavaju estetskoj hirurgiji ne bi li time prikrili svoje godine. Ako i vi pratite ovu pomamu za mladišću, otkrivamo vam pet najboljih načina kako da se podmladite.

Lice mlade devojke

Hidratacija kože je najvažnija

Iako je ovo najčešći savet koji dobijate i svi smo pomalo oguglali na njega, ipak zbog brzine života često zaboravimo da unosimo adekvatnu količinu tečnosti u telo, jer je i hranjenje kože može biti važno kao i ishrana. Dehidracija je jedan od glavnih uzročnika smanjenja tonusa i elastičnosti kože.

Stoga se potrudite da unosite oko dve litre vode dnevno. Hidrataciju kože možete obezbediti i kozmetičkim preparatima, ali ovaj metod hidratacije nikako ne isključuje unos vode. Namirnice koje unosimo takođe su izvor vode, pa je važno unositi puno voća i povrća koji, osim vode, sadrže i antikosidanse važne za usporavanje starenja.

Ograničite izlaganje suncu na minimum

Poznato je da supstance poput retinola i hijalurona utiču na tonus naše kože i ublažavaju znakove starenja. Ono što je manje analizirano je to je, da osim samog životnog doba na znakove starenja utiče i sunce.

Sunce utiče dvostrano negativno na naše lice – najpre nas primorava da se mrštimo, čime podstičemo stvaranje linijica na koži, a potom, pogubnim UV zračenjem direktno utiče na kožu i ubrzava njeno starenje i gubitak elastičnosti.

Zbog toga je jako važno minimizirati izlaganje direktnim zracima sunca, a onda kada je to ipak nemoguće, zaštititi se od sunca kremama i serumima sa zaštitnim faktorom. Sa razvojem kozmetike, razvijaju se i odlična prirodna sredstva za zaštitu od UV zraka.

Koristite prirodna ulja za kožu

Osobe sa masnijim tipom kože izbegavaju masna sredstva za negu. Ipak, dokazano je da prirodna ulja blagotvorno deluju i na ovaj tip kože, a neka od njih mogu uticati i na podmlađivanje. Kokosovo ulje ima svojstvo da se lako upija u kožu, obezbeđuje joj toniranje i dužom upotrebom smanjuje fine linije kao znakove starenja na licu.

Ulje slačice, na primer, deluje kao prirodni filter protiv UV zraka, koji ubrzavaju oštećenje tonusa kože. Informišite se o upotrebi prirodnih preparata i prigrlite ih kao sjajan način prevencije i ublažavanja znakova starenja.

Mezoterapija – noviji metod nege kože lica

Mezoterapija je tretman koji dokazano blagotvorno deluje na lice. Popularna mezoterapija podrazumeva proces unošenja koktela korisnih supstanci, poput vitamina, minerala, enzima i hijaluronske kiselina iglicama u ciljane slojeve kože i pokožice.

Kao rezultat, ovaj napredni tretman ima povećan tonus kože, hidrataciju, smanjenje tamnih podočnjaka i fleka na licu, smanjenje pora i blistaviju kožu. Mezoterapija je gotovo bezbolan način podmlađivanja kože lica i preporučuje se svim odraslim osobama koje su zagazile u četvrtu deceniju života, te se bore sa prvim vidljivijim znacima starenja.

Maske za lice za blistavu i odmornu kožu

Maske za lice jedan su od načina uz pomoć kojih možemo kod kuće za kratko vreme postići svežiji izgled lica. Možemo kupiti neku od maski koje sadrže hijaluron, retinol i slične korisne supstance, a možemo ih i napraviti u kućnoj radinosti, od prirodnih sastojaka, po proverenim recepturama.

Jedna od njih je i jednostavna japanska maska od pirinča, meda i mleka. Ova tri zajedno prokuvana, a potom ohlađena sastojka mogu imati gotovo trenutne efekte kada je blistavost i mladalački izgled u pitanju. Takođe, limun i njegove brojne primene – od mršavljenje do nege kože, za lice i flekice čini čuda ukoliko se upotrebljava redovno i po tačno prepisanom receptu, kao i kurkuma.

Od zdrave ishrane, preko skupih kozmetičkih preparata i neinvazivnih zahvata do operacija – postoji bezbroj načina da usporimo znakove starenja. Važno je na tom putu odabrati najpouzdanije i najučinkovitije metode, ali ipak ne otići toliko daleko u tome, tako da nas to ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Veoma je važno prihvatiti da godine čine svoje, i ceniti njihove tragove protiv kojih se ne možemo uvek izboriti – a da pritom ne izgubimo samopouzdanje.