Opšte je poznato da je aktivno bavljenje sportom blagotvorno kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka. Razne studije su pokazale kako vežbanje pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa, kancera, kao i kod jačanja kostiju i mišića. Takođe, može biti ključan faktor u poboljšanju raspoloženja i koncentracije.

Ipak, pored svih benefita koje pruža ova delotvorna aktivnost, postoji i ona druga strana medalje koja nam ukazuje na određene situacije i stanja čoveka kada fizička aktivnost može da ima i negativne posledice.

Jedno od takvih stanja jeste zubobolja. Nesnosna, iritirajuća bol u predelu vilice nekada može da bude i veoma opasna ako zub nije saniran na vreme.  Jedan od najnesnosnijih bolova je definitivno vađenje umnjaka koje može da izazove obilna krvarenja u usnoj duplji nakon poduhvata.

Osim bolova koji već dovoljno ometaju normalno funkcionisanje u ljudskoj svakodnevici, ovakvo stanje može da izazove i mnogo veće zdravstvene probleme.  

Za početak, koje aktivnosti ne bi trebalo da se obavljaju tokom zubobolje i perioda terapije? 

Koje aktivnosti nisu preporučljive tokom zubobolje?

Ukoliko čovek trenutno pati od infekcije zuba, trebalo bi pre svega da bude svestan da vežbanje vrlo lako može negativno da utiče na to stanje i da dobro shvati razlog zbog čega je to tako.  

Prilikom fizičke aktivnosti, u čovekovom organizmu se povećava protok krvi što direktno pogoršava upalu zuba i čini nerv osetljivijim i bolnijim.

Jedna studija iz Minhena je dokazala da bilo kakva prisutna infekcija može znatno da doprinese povredama mišića. Kada su mišići oštećeni, oni oslobađaju enzime iz svojih ćelija u krvotok, puneći krv iz oštećenih krvnih sudova. 

Ova istraživanja su pokazala, pre svega, veliku porast tih mišićnih enzima i učestala krvarenja, a ultrazvučni testovi su prikazali dosta obilnija krvarenja u mišiće.   

Iz tog razloga, preporučljivo je potpuno zanemariti bilo kakve fizičke aktivnosti ukoliko trenutno imate bilo kakvu infekciju u organizmu i da što pre posetite svog lekara, odnosno stomatologa.

Međutim, ukoliko ste već posetili vašeg stomatologa i prepisana vam je terapija, a niste navikli da sedite i ležite po ceo dan, evo koje su sve dozvoljene aktivnosti tokom perioda oporavka.

Kakva vrsta fizičke aktivnosti je dozvoljena tokom terapije?

Ustanovili smo da je vežbanje tokom infekcije zuba i te kako nepovoljno i nepreporučljivo jer direktno utiče na pogoršanje iste. Ipak, ukoliko ste već u procesu izlečenja i redovno uzimate prepisanu terapiju, u prvim danima je tu lagana šetnja u prirodi. 

Iako osećate kako bol jenjava zahvaljujući intervenciji kod zubara i lekovima protiv bolova, to ne znači da odmah možete da se vratite u teretanu i nastavite sa intenzivnim treningom.

Potpuno izlečenje zuba zaista zahteva što više mirovanja i vreme koje je potrebno da prođe kako bi se sve vratilo u normalu. Međutim lagana šetnja po kraju ili negde u prirodi neće štetiti. Štaviše, čist vazduh i boravak u prirodi može da bude veoma delotvoran za respiratorni sistem i poboljšanje imuniteta što će doprineti bržem izlečenju.   

Kako je minimum tri dana dovoljno za prvu fazu oporavka, nakon tog perioda možete već polako da se vratite redovnom vežbanju nešto slabijeg inteziteta nego obično.

Ono što je jako važno da zapamtite, to je da ukoliko prilikom povratka u teretanu osetite bilo kakve bolove u zubu ili krvarenje, neophodno je da odmah prestanete sa vežbanjem i da se javite stomatologu.

Ukoliko je, ipak, sve u redu, možete slobodno da postepeno radite na svojoj kondiciji u teretani, na trim stazi ili u bilo kom sportu isključivo ako utvrdite da je sve u redu i da nema neželjnih reakcija tokom bavljenja sportom. 

Ako želite da znate kako zubobolja nastaje, da biste na vreme u budućnosti uspeli da sprečite ovakav razvoj događaja, pogledajte šta je najčešći uzrok ove boljke.

Brzo hodanje na betonskoj stazi u parku

Zubobolja – uzrok kome je potrebno stati na put

Zubobolju često opisujemo kao oštar bol u određenom delu vilice, koji je neretko propraćen nesanicama i glavoboljom. Ova boljka je jedna od najčešćih oboljenja modernog čoveka, zahvaljujući nezdravom načinu života i konzumaciji nekvalitetnih namirnica.

Nastaje kao posledica karijesa ili oboljenja zubne pulpe, a ponekad se može pojaviti i zbog oboljenja desni, vilice ili fizičke povrede. Javlja se u zubu i tkivu koje ga okružuje, tako da se vrlo lako može proširiti i na okolna područja.

Većina prepisanih terapija podrazumeva i mirovanje, ali uz pametan oporavak, videli smo da je blaga fizička aktivnost i te kako dobrodošla.

Ono što je, ipak, najbolje rešenje jeste prevencija jačanjem imuniteta, konzumiranjem zdrave ishrane i higijene. To je dobitna kombinacija za sprečavanje zubobolje i bilo koje druge infekcije u telu.

Dobar imunitet i higijena su esencija zdravlja

Uspeh terapije zavisi od vašeg strogog pridržavanja. Ukoliko vam je stomatolog naložio da ne smete da se bavite fizičkom aktivnošću tokom terapije, onda je red da to i poslušate.

Kako bi sebi pomogli, neophodno je da vodite računa o vašem zdravlju tako što ćete uvek da održavate higijenu zuba redovnim pranjem i pregledima. Ishrana i fizička aktivnost su esencijalni za dobrobit opšteg zdravlja, tako da je zapravo fizička aktivnost najbolja kao prevencija protiv razvijanja bolesti i infekcija kod čoveka.

Budite pametni, strpljivi i redovno pregledajte svoje zube kako ne biste morali da žrtvujete sve one aktivnosti koje toliko volite!