Sigurno ste već imali prilike da se uverite u to da neke vrste treninga i prostora za vežbanje ne odgovaraju jednako svim ljudima, ni po opremljenosti, ponudi i sadržaju, pa ni po ponašanju i ciljevima ljudi. Iako svaki fitnes centar ima svojih pozitivnih i negativnih strana – došlo je vreme da za sebe odaberete onaj koji će najviše odgovarati vašim sklonostima i očekivanjima.

1. Takozvani “mind and body” programi

Mind and body fitnes centri su poslednjih nekoliko godina doživeli potpuni procvat, a mnogi studiji su oplemenjeni i novim kursevima i veštinama za koje doskora nismo ni čuli. Rastuća svest o obnovljivoj energiji, kao i o sve potrebnijem povezivanju sa prirodom i mislima popularizovalo je veštine poput joge, pilatesa i drugih veština koje inkorporiraju duh i telo.

Mind and body centri su verovatno i neka od najbezbednijih mesta za treniranje, što fizički, jer ih pokrivaju raznovrsne kamere za video nadzor, ali je na ovakvim mestima i gotovo isključena šansa za povređivanje bilo kog dela tela.

Osim toga, joga i njoj srodne discipline nisu samo fitnes – one su životna filozofija koja ima za cilj samospoznaju i pronalaženje balansa izneđu duha i tela jer vežbanje vam omogućava da razvijete fleksibilnost, izdržljivost, snagu, koordinaciju, ali i da umanjite napetost i umirite nespokoj u prijatnom ambijentu.

2. Klasične teretane i prvi izbor većine vežbača

Definišite svoje mišiće, nabacite mišićnu masu ili izgubite kilograme, upoznajte se sa posebno osmišljenim vežbama za svaku grupu mišića i stručno prilagođenim planom ishrane koji će vas do svega navedenog dovesti u relativno kratkom vremenskom intervalu. Ovo je opis koji verovatno najbolje opisuje mesta kao što su klasične teretane.

Ključ uspeha u teretani? Ponavljanje, ponavljanje i još ponavljanja!

Treterane su jedna od onih mesta koja “labavoj volji” i “muvi bez glave” mogu lako da dosade, a šetnja od jedne do druge mašine se definitivno ne može podvesti pog pojam – trening. Teretana nudi brojne načine da se osposobite za ozbiljne fizičke podvige, uklonite gotovo sve masne naslage i dovedete se u formu koja će laskati vašem sampouzdanju.

Za pristupanje teretanama potrebno je imati obaveznu članarinu, osim kada to nije posebno naglašeno, kao što je to slučaj sa nekim teretanama koje rade non stop, 24/7. Članarine u teretanama obično podrazumevaju nekoliko stavki koje su na raspolaganju vežbačima:

  • Korišćenje dela za vežbe snage, gde se nalaze mašine i tegovi, 
  • Korišćenje dela za kardio – trake, skije i dr. sprave, kao i 
  • Mogućnosti pristupanja grupnim treninzima (body attack, boks i sl.)
  • Mogućnost plaćanja personalnih treninga

3. CrossFit programi za spartance u duši

Najmodernije oličenje fit ljudi jesu CrossFit programi kod kojih nema ograničenja po pitanju godina, fizičke pripremljenosti i kondicije, i podrazumevaju intenzivno vežbanje pod velikim opterećenjem. 

Cross Fit programi se održavaju u jednoj teteratni ili napolju i za cilj imaju da nas učini jačim i mišićavim – fit u kratkom vremenskom periodu, kombinovanjem kardio vežbi, vežbi snage, treniga izdržljivosti i gimnastike.

4. Fit Pass za zaljubljenike u aktivan život

Fit pass podrazumeva inovativni program kojim sa samo jednom karticom, možemo pristupiti većem broju teretana, fitnes centara i dr. Fit Pas je naročito pogodan za one koji ne vole da se vezuju samo za jednu teretanu, ili im je kardio primarni deo treniga.

Ono što treba da znate jeste da Fit Pass obično ne podrazumeva teretane koje su olimpijskog tipa (dizačke, namenjene ozbiljnim vežbama snage i sl.) ali je velika pogodnost to što jedna ovakva članska kartica otvara vrata mnogih bazena, kuglana, škola plesa

Fit pass je za zaljubljenike u sport i one kojima je svakodnevno treniranje način života.

Ne samo odlazak na treninge, već i kontinuirano održavanje fizičke aktivnosti – nije lako, ali su benefiti zdravih navika u ishrani održavanju fizičke spremnosti neverovatno brojni. Nemojte da vam leto bude jedini razlog za odlazak na trening – zdravlje je potrebno održavati i konstantno mu “ugađati” kako bi nas ono još dugo služilo.

Zatvorena teretana sa spravama za kardio vežbanje