Nakon novogodišnjih i božićnih praznika očekivano je da ukoliko nismo pazili na ishranu, nabacimo 2-3kg više. Farmerke postaju tesne, dugme na košulji se teško zakopčava, a i ona uska haljina više ne izgleda tako lepo na nama.

Smart Fit vam daje predlog kako za nedelju dana možete očistiti vaš organizam i naći supstitute za namirnice koje smo konzumirali u velikoj meri tokom praznika.

Umesto mesa, riba ili sir. Pečenje i mesne prerađevine zamenite dijetalnijim proteinom. Riba je odličan izvor proteina a pritom sadrži zdrave omega masti koje će vas držati sitim a ukus je odličan. Sir je odličan izbor za večeru, pa umesto suhomesnatih proizvoda, napravite kapreze salatu  sa mocarelom ili šopsku salatu.

Umesto alkohola, ceđeni sokovi. Nakon praznika naše telo sadrži mnogo toksina koji se mogu izbaciti iz organizma ukoliko povećamo unos vitamina iz voća i povrća. Tako da umesto čaše vina uz jelo, napravite limunadu, ceđenu narandžu ili vitamin mix od jabuke, sargarepe i kivija.

Supe i čorbe umesto meze tanjira za predjelo. Ukoliko ručate u restoranu, dok čekate glavno jelo, naručite supu ili čorbu od povrća. Ugrejaće vas, a vitamini iz čorbe će vam ojačati imunitet. Porcija sadrži oko 100 kcal.

Voćka umesto slatkiša. Torte, kolači i ostali slatki zalogaji sadrže ogromnu količinu ugljenih hidrata. Umesto toga, zasladite se nekim voćnim zalogajem. Voćna salata, banana ili kompot je mnogo bolja opcija od parčeta čokoladne torte. Izbegavajte voće u večernjim satima, jer goji.

Voda umesto svih drugih napitaka. Ne postoji bolji način da izbacite toksine i osvežite organizam . Minimum popijte litar i po vode, i na taj način očistite digestivni trakt od svih toksina koji su se nagomilali tokom praznika.

Povrće umesto ruske salate. Unos povrća je ključni faktor za čišćenje organizma. Svakoga dana uvrsite razno sezonsko povrće u jelovnik, i rezultati će biti vidljivi već posle nedelju dana.

Smart Fit vam daje primer za dnevni meni koji će vam pomoći da skinete stomak koji ste dobili tokom praznika:

Doručak:
Musli sa jogurtom i voćem

Užina:
Šaka sirovih badema

Ručak:
Riba sa grilovanim povrćem (paprika, tikvice, pečurke) i mix zelenih salata i kriška integralnog hleba

Užina 2:
Ceđeno voće (300 ml sveže ceđene jabuke, limuna, pomorandže, kivija)

Večera:
Kriška mladog sira sa paradajzom ili krastavcem

*ne zaboravite da unesete dovoljnu količinu vode 

Budi fit, a sit!

Saznaj više o pravilnom kombinovanju namirnica: www.smartfit.rs/smart-fit-koncept/