Mnogima će se ova tema učiniti detinjastom ili čak besmislenom, tako i deluje ukoliko se njome bavimo površno, shvatimo je kao petogodišnje dete koje jedinu vezu sa leptirima vidi u jurcanju za njima.

Medjutim, ako se malo pozabavimo njihovim značajem u ekosistemu, shvatićemo da su leptiri veoma važni u lancu ishrane, čak u 2/3 lanaca ishrane su leptiri na samom početku lanca, kao hrana za mnoge ptice i sitne životinje.

Ukoliko populacija leptira opadne, to onda utiče na opstanak mnogih životinja, ali i bilja, zato što oni nisu samo hrana životinjama, već su i oprašivači važni za očuvanje biljnog sveta.  Sada shvatate koliki je njihov značaj i zašto je važno privući ih u baštu.

Nekoliko jednostavnih trikova u odabiru cveća koje privlači leptire

Lepriti vole velike šarene površine istih sorti cveća, zato iskusni baštovani umesto desetine različitih sorti sade samo jednu vrstu cveća, najviše dve ili tri, u svojoj bašti.

Ovo uslovno ne treba da znači da se u bašti sadi samo jedna vrsta cveća, već da zasadjene vrste treba da se grupišu i da se biraju one koje privlače leptire, verovali ili ne, postoje takve vrste, lako su dostupne, svaki rasadnik cveća ih ima, ne treba da ih nabavljate iz egzotičnih krajeva.

Važno je da  cveće grupišete u duginim bojama, zato što vole jarke boje, crveni, narandžasti, ljubičasti i roze cvetovi su im omiljeni i to sa što većim površinama za sletanje, to se prvenstveno odnosi na bujne cvetnice.

Cvetnice treba da cvetaju tokom cele sezone da bi leptiri opstali, oni se ne hrane samo leti, već tokom cele godine, a mnoge vrste leptira ne migriraju u toplije krajeve, nego ostaju u svom staništu. Zato je važno da preko zime ne grebuljate lišće, već ga ostavite da se u njemu nastane larve leptira.

Koje vrste cveća nudi svaki rasadnik cveća, a obožavaju ih leptiri

Verovatno niste znali da postoje vrste cveća koje toliko jako privlače leptire, da se iz tog razloga i popularno zovu cveće za leptire. U našim krajevima je najpoznatija budleja ili leptirov grm. Ukoliko u vrtu imate ovaj grm, za sigurno ćete imati i veliki broj razigranih leptira.  Ovo cveće zove se još i letnji jorgovan, sadnice ovog cveća ima svaki bolje snabdeveni rasadnik cveća.  

Jasno je da leptirovi vole ljubičaste cvetove i posebno one u obliku trubice gde je najlakše sakupljati nektar. U takvu grupu cvetova ubrajaju se i lavanda, kanadska štapika, ehinacea. Za leptire je dobro da ove cvetne vrste cvetaju u različito vreme, tako da leptiri sigurno neće ostati gladni.

Za bašte na selu koje se uredjuju u tom seoskom stilu, mnogo je pogodnije cveće poput lepog čoveka, kosmosa, šeboja i hrizantema. Šeboj cveta od aprila do juna meseca, kombinovan sa hrizantemom koja cveta od juna do prvih mrazeva, biće odlično stanište leptira, koji će sigurno zavoleti taj mirisni i nektarom bogati vrt.

Kako da zasadite ovo cveće?

Znate da se mnoge vrste cveća sade iz semena, da sadnja nije ni malo komplikovana, ovo se odnosi na vrste kao što je lepi čovek i druge vrste slične ovom cveću.  Sadnja takve vrste cveća se dobro planira, zato što one ne podnose presadjivanje, pa će ostati tu gde ih zasadite.

Za planiranje i organizovanje su mnogo jednostavije sadnice cveća koje privlači leptire, a njih ćete lako naći u svakom rasadniku cveća, danas je ta dostupnost olakšana zato što je dobro organizovana kataloška internet prodaja sadnica cveća.  

Nije dovoljno samo da zasadite cveće, morate brinuti i o tome da ne koristite hemikalije, u suprotnom ćete naštetiti leptirima. Kako biste pomogli leptirima da duže žive koristite darove prirode kao što su kopriva i limun.