Neka vaša svadba bude nešto drugačije – sa prelepo serviranim posluženjem i menijem na kome se nalaze netipično kvalitetna i delikatesna jela koja neće opteretiti želudac gostiju.

Tradicionalan meni za svadbu kod nas uvek uključuje gomile sarmi, čorbi, pečenja i drugih kaloričnih i masnih jela, i organizovanje venčanja u Beogradu bez toga kao da ne može proći.

Ipak, vi se možete istaći u moru klišea – i učiniti vaš svadbeni meni bajkovito dekorativnim, bez tone masti, ulja i zaprške!

Odaberite sveže sezonsko voće i povrće i kvalitetno meso i napravite meni za svadbu koja se zaista razlikuje, a ideje ćete pronaći u našem tekstu.

Neka hrana izgleda privlačno

Hranu koja dobro izgleda svi će vrlo rado jesti!

Zadivite goste prelepim, kreativnim aranžmanima hrane koja nije samo zdrava i ukusna, već i izgleda dobro. Oko ovoga se možete dogovoriti sa službom za ketering: pogledajte šta je u ponudi i slobodno izložite svoje ideje; obično je svaki dogovor moguć.

Pinterest je što se tiče kreativnog aranžiranja i serviranja hrane pravi rudnik dijamanata, i tu ćete pronaći mnoge dobre ideje, naročito za švedski sto.

Na primer, kao predjelo možete služiti ovako spremljene punjene paprike:

  • isecite svežu papriku baburu u obliku lale;
  • pripremite nadev za papriku od krem sira sa smanjenim procentom masti, susama, začina i belog luka;
  • napunite i servirajte paprike kao cvetove.

Hrana za bockanje i ražnjići: zgodno za zdrave kombinacije

Osoba jede svoj obrok

Najbolji način da servirate kombinacije zdravih i sočnih, ukusnih namirnica su ražnjići, hrana koja se bocka čačkalicama i kanapei – u suštini, sve što se može jesti kao „finger food”, u jednom zalogaju i uzimati rukama.

Ovo su neke od najuspešnijih kombinacija kojima neće odoleti ni deca ni odrasli:

  • kuglice mocarele, listići bosiljka i čeri paradajz;
  • integralni hleb, losos, vlašac i krem sir ili namaz od avokada;
  • suve šljive, koziji sir i zelena salata;
  • začinjena piletina i paprika;
  • pršuta i dinja.

Ove kombinacije možete servirati na kanapeima sa bazom od integralnog hleba ili peciva – ako je fil ukusan, niko se neće požaliti!

Kada pravite ražnjiće, umesto teške svinjetine birajte sočne komade ćuretine i piletine, a ni tofu nije loš – važno je da ovo meso bude dobro spremljeno i začinjeno, kako ne bi bilo suvo, „drvenasto” i bezukusno. Dimljeno meso je odlično rešenje zahvaljujući bojatoj aromi.

Ukus mesa je dovoljno blag pa je lako napraviti dobre kombinacije sa raznim povrćem i sosovima.

Začini su vaši prijatelji

Svako ko je nekada držao neku dijetu sa restriktivnim režimom ishrane zna da se spas krije u začinima!

Zdrava hrana, koliko god da je ukusna i vešto spremljena, za većinu ljudi naviklih da obilno jedu po svadbama nije zadovoljavajućeg ukusa. Dodatni šmek i vatromet aroma možete joj dati uz pomoć aromatičnih biljaka, povrća i začina kao što su kari, ruzmarin, beli luk, bosiljak i ren. Tome pridodajte i sosove i namaze od povrća, pesto, soja sos, krem sir…

Voćni dezerti koje svi vole

Svadbenu tortu napravite bez ikakvog ustezanja, dekadentnu i raskošnu, a neka ostali dezerti na svadbi budu lagani i voćni, kao savršena završnica nakon predjela i glavnog jela.

Voće

Napravite voćne korpice pune ukusnih plodova i engleskog krema, nanižite bobice i kockice kao voćne ražnjiće, umešajte maline i borovnice u mafine, a kao posebnu poslasticu pripremite čokoladnu fontanu za umakanje voća i oduševite svoje goste!

Dobar izbor pića

U koktelima i alkoholnim pićima kriju se mnoge kalorije, i to je samo jedan od razloga zašto ih treba izbegavati.

Naravno, nečime treba i nazdraviti, pa će venčanje teško proći bez vina i šampanjca. Uz to možete ponuditi veliki izbor limunada, ceđenih sokova i bezalkoholnih koktela.

Kupovne sokove uopšte ne morate poslužiti, a kao naročito lepu dekoraciju za pića spremite listove i grančice svežeg bosiljka i ruzmarina, zamrznite jestivo cveće u kockama leda ili umesto leda ubacujte smrznuto voće. Ovo je naročito lepo i osvežavajuće za letnje svadbe.

Cvet u kocki leda

Neka vaša svadba bude događaj o kome će se pričati, puna zdravih poslastica koje krase stolove – i pravo osveženje u moru klasičnih prijema sa teškim jelima!