Kupus dijeta jedna je od popularnijih dijeta kod nas, čemu smo svedoci s obzirom na vaše brojne upite o tome kako kupus dijeta funkcioniše. Njeni pobornici kažu da se u toku nedelju dana primene ovog jednostavnog režima ishrane izgubi između 4.5 do 7 kilograma, a cikluse dijete možete ponavljati dok ne dođete do željenih rezultata.

Mada mi u Smart Fit-u smatramo da sve zdrave namirnice moraju biti ravnopravno zastupljene u ishrani svakoga dana, ovde navodimo osnovne principe, prednosti i mane kupus dijete koje su vas zanimale.

kupus dijeta

Kako se drži kupus dijeta?

Ova dijeta drži se u ciklusima koji traju nedelju dana i između kojih pravite obaveznu pauzu od sedam do deset dana; osnovno pravilo je svakog dana jesti supu od kupusa i drugog povrća!

Kupus dijeta recept za supu:

 • pet velikih glavica crnog luka
 • dve zelene paprike
 • jedna ili dve konzerve celog paradajza ili 1-2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza
 • svežanj celera
 • jedna velika glavica svežeg kupusa
 • po jedna kašika sočiva, pšenice, ječma i suvog graška
 • biljni začini po želji

Dodati soli, bibera, peršuna i ljutih papričica po ukusu, zatim zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša. Vodite računa da supu skuvate tačno po ovom receptu i da je ne prekuvate, jer se tako gube neophodne hranljive materije iz nje.

Ovu supu možete jesti kad god ste gladni i koliko god želite.

Kupus dijeta jelovnik

Kupus dijeta po danima izgleda ovako.

Prvi dan

Jede se samo supa i voće- dozvoljeno je sve sem banana; možete piti vodu i nezaslađene čajeve, prirodne sokove i kafu.

Drugi dan

Jede se samo povrće u neograničenim količinama (bitno je da niste gladni) i supa; jedite lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak i kukuruz. Za večeru možete pojesti veliki pečeni krompir na buteru.

Treći dan

Možete jesti voće, povrće i supu koliko želite, ali nemojte i danas jesti krompir! Kupus dijeta tri dana kasnije može doneti gubitak do dva- tri kilograma.

Četvrti dan

Sem supe, ovog dana pojedite do tri banane, koje će vam dati neophodne ugljene hidrate i kalorije, i pijte nemasno mleko koliko želite- potreban vam je i kalcijum.

Peti dan

Petog dana uz najmanje tanjir supe jedete govedinu i paradajz- do 600 grama mesa i 6 plodova. Važno je da ovog dana popijete što više vode (koja se i inače preporučuje kada želite da izgubite što više kilograma), kako biste isprali višak mokraćne kiseline iz organizma. Ukoliko ne volite govedinu, možete jesti kuvanu ili pečenu piletinu bez kožice ili ribu.

Šesti dan

Jedu se govedina, povrće i supa u neograničenim količinama.

Sedmi dan

Poslednjeg dana u ciklusu kupus dijete jedete supu, integralni pirinač i povrće u količinama koje vi želite, a možete popiti i nezaslađen, prirodan voćni sok.

Ukoliko ste se pridržavali uputstava kupus dijete 7 dana nakon praktikovanja možete imati do sedam kilograma manje. Pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo, naročito ako ste izgubili više od sedam kilograma.

Zašto baš kupus?

kupus dijeta salata

Kupus je namirnica koja se kod nas često koristi ali nemamo u vidu koliko je zapravo zdrav: u inostranstvu, kupus ima titulu superfood, i to ne bez razloga:

 • vitamini- kupus obiluje vitaminom C (i to više od citrusnog voća), A, B1, B2 i K; vitamin K naročito je važno unositi za dobru krvnu sliku i kosti;
 • mineralimagnezijum, kalcijum, fosfor i cink prisutni su u kupusu u velikoj količini;
 • vlaknakupus je veliki prijatelj dobrog varenja i poboljšava varenje i rad creva;
 • snižava holesterol, ima antikancerogeno dejstvo i obiluje antioksidansima.

Najvažnije za ovu dijetu je to da kupus ima veoma malo kalorija, a pruža osećaj sitosti, što je idealan recept za gubljenje kilograma; njegov diuretički efekat pomaže detoksikaciji organizma.

Kupus dijeta iskustva

Oni koji su držali kupus dijetu kažu da ona zaista dovodi do gubitka kilograma u kratkom roku. Hvale je i oni koji dugo sede na poslu, novopečene mame… Međutim, nagla promena ishrane može u početku dovesti do umora, slabosti i vrtoglavice. Kupus dijeta pozitivna iskustva, ipak, donosi samo onima koji se gotovo striktno pridržavaju pravila ishrane.

Prednosti i mane kupus dijete

Kupus dijeta prednosti vuče uglavnom iz činjenice da se jede puno kupusa, koji je kao što smo rekli veoma zdrava namirnica, a izbačene su stvari koje se i inače ne konzumiraju tokom dijete. Pored toga, jednostavna je, jeftina i čisti od toksina.

Međutim, ova dijeta ima brojne mane:

 • dugoročno držanje kupus dijete može imati štetne efekte po zdravlje;
 • ovaj režim ishrane nije izbalansiran na dnevnom, pa ni nedeljnom nivou;
 • brz gubitak kilograma može biti veliki šok za oranizam;
 • nijedna, pa ni ova dijeta ne odgovara tempu svakodnevnog života i ne predstavlja deo zdravog životnog stila na duge staze;
 • kupus dijeta za mršavljenje ne eskivira jo- jo efekat; on se javlja nakon svakog ciklusa.

Kupus dijeta ne donosi dugoročne promene na bolje

Kupus dijeta ne može biti trajno rešenje za održavanje vitke linije, jer nismo uvek u prilici da držimo dijete – kako zbog zdravlja, tako zbog posla, škole i drugih dnevnih obaveza. Iako je dobar izgled ono što prvenstveno želimo kada držimo dijete, zanemarujemo opšte telesno zdravlje i kondiciju- a to je upravo ono što nudi Smart Fit koncept.

Uz Lilly, neosetno promenite svoj način ishrane bez odricanja, a trenirajte bilo gde- pametno, ne naporno!