Poznata i kao dobra detoksikacija organizma od štetnih toksina, Mesečeva dijeta zasniva se na 24 časovnom postu na vodi za vreme trajanja mesečevih mena. Što bi značilo da onog trenutka kad počinje mlad Mesec počinje i dijeta. Zato, da bi dijeta mesečeve mene bila uspešna, bitno je dobro upoznati kalendar mesečevih mena.

Pitali ste nas kako radi Mesečeva dijeta, kakva su iskustva sa mesečevom dijetom, koje su njene prednosti ali i neosporne mane. Iako smatramo da uobičajeni koncept dijeta nije vredan pažnje, mi smo se odazvali izazovu i odgovorićemo na sva vaša pitanja.

Mesečeva dijeta - mesečeve mene

Šta je mesečeva dijeta?

Mesečeva dijeta se bazira na konzumiranju samo i isključivo tečnosti, i to najbolje obične vode ili blagog biljnog čaja, bez šećera. Ukoliko osećate glad možete popiti veliku čašu svežeg soka od voća ili povrća (bez dodatnog šećera ili aditiva). Dijeta mesečeve mene je, pa malo je reći, rigorozna, jer vam ne dopušta unošenje ničega sem tečnih napitaka. Zaboravite na alkohol, mleko, čvrstu hranu.

Količina tečnosti koju treba uneti u organizam zavisi od osobe do osobe, ali u proseku se kreće između 3 i 4 litre tečnosti.

Rezultate koje možete očekivati za ovih 24 sata posta na vodi jeste gubitak do 3 kg.

Obzirom na njenu ekstremnost, nije preporučljiva, jer budimo objektivni, sagledavši na čemu se bazira, ovo nije dijeta, već gladovanje.

Kada najbolje rezultate daje Mesečeve mene dijeta?

Najbolje rezultate možete ostvariti samo ako ovu dijetu držite kada je faza mladog meseca, jer tada se telo najlakše oslobađa sala i toksina.

Mesec ne utiče samo na reke, mora, jezera, to jest svojom gravitacijom utiče na nivo mora na Zemlji, već i na ljudsko telo, tačnije utiče na tečnost koja se nalazi u našem organizmu. Pa, da biste privukli prirodu da radi u vašu korist, morate se pridržavati pravila koje nalaže ova dijeta.

Kada je Mesec u fazi rasta možete se lakše ugojiti, jer u tom periodu telo akcenat stavlja na rast i jačanje, dok kada je faza opadanja, dosta lakše se možete rešiti viška, odnosno svega ono što ste jeli.

Vrste mesečevih mena

Mesečeva dijeta - mesečeve mene - kako se prate

Postoje četiri mesečeve mene, a to su:

 • mlad Mesec – posmatrajući sa Zemlje, Mesec je nevidljiv iz razloga jer se  nalazi između Zemlje i Sunca,
 • prva četvrt ili polumesec – 6 dana nakon novog meseca formira se pravi ugao sa osom Sunce – Zemlja,
 • pun Mesec – Zemlja se nalazi između Meseca i Sunca, gde on biva potpuno osvetljen Sunčevom svetlošću,
 • poslednja četvrt Meseca – položaj je isti kao i kod mladog Meseca gde se vidi leva strana Meseca.

Potrebno je poznavati ih kako bi uspešnost mesečeve dijete bila potpuna.

Varijante Mesečeve dijete

Mesečeva dijeta ima dve varijante:

 1. držati svaku od četiri mene, što je 4 puta mesečno,
 2. jednodnevni posta, što je dva puta mesečno za vreme mladog Meseca i punog Meseca.

Postoji i usavršena verzija ove dijete koja traje 6 dana, i kažu da se mogu postići nešto bolji rezultati.

Mesečeva dijeta od 6 dana

Dijeta traje 6 dana i uglavnom sastoji iz konzumacije pečuraka i ananasa.

Pečurke obezbeđuju proteine i kalorije, dok je ananas jako diuretičko sredstvo dobro za detoksikaciju.

 1. dan – jesti sirovo povrće, ali i kuvano u neograničenim količinama
 2. dan – kuvane pečurke u količini od 300 grama i ananas (ukoliko nemate svež ananas nemojte jesti više od 400 grama konzervisanog ananasa)
 3. dan – isto što i drugi dan
 4. dan – samo vodu i sok (dan kada je Mesec mlad), početak dijete bitno je da bude tri dana pre mladog Meseca kako bi četvrtog dana bio mlad Mesec
 5. dan – kuvane pečurke 300 grama i ananas
 6. dan – isto kao i petog.

Za ovih 6 dana možete izgubiti od 4 do 6 kilograma.

Izgled meseca

Zašto dijeta mesečeve mene nije dobra i šta je alternativa?

Ukoliko na ovu dijetu gledate kao na detoksikaciju organizma onda je dozvoljeno da je jednom mesečno primenjujete. Međutim, u slučaju da želite da izgubite kilograme pomoću ove dijete, to i nije baš moguće, jer da biste smršali morate promeniti način ishrane i pravilno kombinovati namirnice, kao što mi preporučujemo, takođe važno je i fizički se aktivirati, jer to jeste ključ problema.

Iskustva sa ovom dijetom su pokazala da iako pravi rezultat, to nije rezultat koji zaista želite. U slučaju da imate problema sa niskim krvnim pritiskom ili u slučaju da imate nizak nivo šećera u krvi, ova dijeta nije za vas, jer može ugroziti vaše zdravlje. Kao često pitanje postavlja se da li je moguće piti kafu za vreme ovog posta? Preporuke nalažu da se kafa ne pije, naročito ne kafa sa šećerom, jer neće imati efekta.

Drage naše devojke, čemu komplikovano kad može jednostavno?! Smart Fit je tu za vas! Zajedničkim snagama možemo sve, samo je potrebna dobra volja i na korak ste do onoga za čim žudite. Budi sit, a fit! Trenirajte pametno, a ne naporno, sa Lilly uz sjajne online video treninge i plan ishrane!