Često smo u prilici da čujemo rečenicu: “ Ja se gojim i od vode.“ Da li je to mit ili istina i da li je moguća druga teorija,  da za varenje nekih namirnica naš metabolizam sagori  više kalorija nego što one zapravo imaju, Smart Fit daje odgovor.

Moguće je!

Neke namirnice naš metabolizam „voli“ i odličan su pokretač digestivnog trakta, pa ih možete uvrstiti u top 10 namirnica u vašoj ishrani.

To su:

  1. Šargarepa – Ova narandžasta namirnica u 100g sadrži nepunih 50 kalorija, a naš organizam sagori 60 kalorija pri varenju iste. A uz to je odlična za očuvanje vida.
  2. Grejp – Iako je gorak i nije omiljena voćka u vašem frižideru, napravite sveže ceđeni sok, jer za 100 g ove voćke i 32 kalorije  naš organizam mora da potroši duplo više energije.
  3. Rotkvice – Pomalo ljutkasta, ali efikasna. Jedna rotkvica –  Jedna kalorija. A slažete se da potrošite tu količinu kalorija samo dok je žvaćete?
  4. Celer – Brzo napravite čorbu sa celerom, jer ćete biti u minusu sa kalorijama čim ga pojedete. Za jedan srednji celer od 6 kalorija, vaše telo potroši 50. Fenomenalno, zar ne?
  5. Lubenica – Leto se ne može zamisliti bez nje, a sada kada znate da jedna manja kriška sadrži 70 kalorija, a pritom je broj jedan namirnica za izbacivanje toksina iz organiza, obožavaćete je. A organizam će potrošiti 80 kalorija da pri varenju.
  6. Krastavac -Bogat kalijumom i vitaminom C, a samo 15 kalorija sadrži jedan srednji komad. Telo potroši duplo više kalorija dok ga jedete.
  7. Paradajz – Sočan i ukusan. Trostruko više kalorija potroši organizam pri razgradnji srednje veličine ove namirnice koja sadrži 20 kcal.
  8. Brokoli – Broj jedan namirnica u borbi protiv karcinoma i njegovoj prevenciji. 25 kalorija u 100 grama, a 4 puta više treba telu da ga svari.
  9. Jabuka – Najbolja opcija za užinu. Dok uživate u jelu, vaše telo troši više od same nutritivne vrednosti jedne jabuke. 120 kcal za 100 kcal koliko sadrži jedna jabuka srednje veličine.
  10.  Zelena salata – Možete je kombinovati sa svim obrocima. Činija salate sadrži 8 kalorija. Da li mislite da vaše telo ne potroši ove kalorije dok je jedete? 🙂

Evo predloga za obrok sa nekim od namirnica:

 

A video posted by Smart Fit (@smartfit.rs) on

Ako želite da imate vitku liniju do leta, pravilnim kombinovanjem namirnica i svakodnevnom fizičkom aktivnosti možete skinuti kilograme i zategnuti telo već za mesec dana. Počni danas. 

Budi fit, a sit!

Treniraj pametno, a ne naporno!

Smart Fit- Tvoj stil života.