Sigurno vam se već desilo da puno trenirate  I uložili ste puno truda u svoje vežbe, ali ipak niste zadovoljni svojim svojim izgledom I uvek tražite bolje rezultate kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Evo gde većina nas greši. Šta je to što zanemarujemo kada je u pitanju skidanje kilograma ili postizanje dobre fizičke forme?

Šanse da ste više razmišljali o obroku pre treninga  veća je nego  da ste razmišljali o obroka posle treninga.

Konzumiranje pravih hranljivih materija nakon vežbanja je isto toliko važno koliko i ono šta pojedemo  za obrok pre treninga.

Evo detaljnog vodiča za optimalnu ishranu nakon treninga:

  1. Jelo posle treninga je važno za oporavak I kvalitet mišića

DA BISTE SHVATILI KAKO VAM PRAVA HRANA MOŽE POMOĆI NAKON VEŽBANJA, VAŽNO JE RAZUMETI KAKO VAŠE TELO UTIČE NA FIZIČKU AKTIVNOST.

Kada trenirate, vaši mišići koriste gorivo za energiju. To rezultira u tome da se vaši mišići delimično iscrpljuju od glikogena. Neki proteini u mišićima takođe se razlažu i oštećuju. Posle vašeg treninga, vaše telo pokušava da obnovi svoje skladišta glikogena i popravi i regeneriše te mišićne proteine. Obrok nakon treninga i prave hranljive materije ubrzo nakon vežbanja mogu pomoći vašem telu da to postigne brže. Posebno je važno jesti ugljene hidrate i proteine nakon treninga.

Kvalitetan balansiran obrok može pomoći telu da obnovi sladište glikogena i proteina, povećati sintezu mišićnih proteina (rast) i poboljšati oporavak.

2. Vreme vašeg post-trening obroka

SPOSOBNOST VAŠEG TELA DA PONOVO IZGRADI GLIKOGEN I PROTEINE POVEĆAVA SE NAKON VEŽBANJA.

Iz tog razloga, preporučuje se da konzumirate kombinaciju ugljenih hidrata i proteina što je pre moguće nakon vežbanja. Mada tajming ne mora biti precizan, mnogi stručnjaci preporučuju obrok nakon obroka u roku od 45 minuta. U stvari, veruje se da odlaganje potrošnje ugljenih hidrata za samo dva sata nakon treninga može dovesti do čak 50% niže stope sinteze glikogena . Međutim, ako ste konzumirali jelo pre vežbanja, verovatno je da se koristi od tog obroka i dalje primenjuju nakon treninga.

SUŠTINA: Jedite obrok nakon treninga u roku od 45 minuta od vežbanja. Međutim, ovaj period možete produžiti još duže, u zavisnosti od vremena vašeg pre obroka.

3. Odabir lako varene hrane promoviše bržu absorpciju hranljivih materija

Primarni cilj vašeg obroka posle treninga je da napunite  telo pravim hranjivim materijama za adekvatan oporavak i izvučete  maksimum  vašeg treninga. Kao što smo i opisali, kombinacija namirnica uz složene ugljene hidrate, belančevine i ostale nutrijente može doneti sjajan efekat koji želimo da postignemo treningom. Ako u nekom slučaju  odlučimo da preskočimo obrok  ili pojedemo nešto što nije kvalitetno, postižemo potpuno drugi efekat treninga, tačnije nema ga. Sav trud koji smo uložili neće dati rezultat koji očekujemo. Zato je jako bitno da nam ishrana pre i nakon treninga bude isplanirana, u skladu sa individualnim potrebama.

Laka priprema, jednostavan izbor namirnica i pravilno kombinovanje se može prepoznati u konceptu  koji vam može pomoći da kroz priručnik i posude koje su mera za namirnice, lako organizujete svoj plan ishrane. U skladu sa metaboličkim potrebama unesite tačnu količinu hrane koja vam je potrebna.

Treniraj pametno, a ne naporno!