Na osnovu istraživanja u Evropi u kojima je učestvovalo više od 1000 žena, javnost je zabrinula činjenica da su žene u poslednjih 10 godina sve depresivnije, nezadovoljnije i neposvećene sebi i svom izgledu.

Biti majka, žena i imati socijalan život je u moderno vreme jako teško uskaditi ako niste baš vešti u organizovanju svog vremena. Kako nedostatak vremena utiče na naše zdravlje pre svega, a zatim i na sva ostala polja u našoj svakodnevici?

  1. Stres na poslu – prekovremeni rad – Dokazivanje na poslu i borba za svoju poziciju i opstanak mnogo je zastupljenija kod ženskog pola, budući da u procesu emancipacije i ravnopravnosti među polovima i dalje vlada nepisano pravilo da su žene manje plaćene i cenjene na istim pozicijama na kojima su i muškarci. U svoj toj borbi za integritet radno vreme od 8 sati je samo na papiru, a stres koji ostaje i nakon posla utiče nepovoljno na lepši pol. Odlaganje zasnivanja porodice, manjak vremena za stabilnu emotivnu vezu dovode do neretkih situacija da žene pre 30. godine ne razmišljaju o deci. Biološki sat kuca, a nerazumevanje okoline za izazove sa kojima se svakodnevno bore žene širom sveta dovode do sve depresivnijih i usamljenijih žena koje nemaju vremena. Kako to promeniti? Ciljevi su samo mašta ako nisu na papiru i ako nemaju plan realizacije. Organizovanje svog vremena mora biti prioritet kako bi pronašli balans. Krajnosti nikom nisu donele dobro, a život je samo jedan. Zato, POKRENITE SE i okrenite nov list ako vas nešto čini nesrećnom.
  2. Ishrana i loše navike – Loše varenje, višak kilograma i opstipacija samo su neki od problema koje neadekvatna ishrana može prouzrokovati. Iako su podeljena mišljenja oko toga da li je ishrana po restoranima zdrava ili ne, jer „mamin ručak je mamin ručak“, ali je jedno sigurno. Ukoliko ste zaposleni od 9-17h mala je verovatnoća da uspevate da svakodnevno imate kuvano jelo. Ali to nije ni bitno, bitno je da pravilno izbalansirate namirnice i obroke u toku dana. Junk food svakako treba izbegavati ali svedoci smo da je brz život nametnuo potrebu za zdravim obrocima koji se spremaju za 10 min. Slažete li se sa ovim?

https://www.instagram.com/p/BRAqWp-hrFH/

Obrok na poslu uvek možete poneti od kuće ili izabrati jelo u restoranu koje nije previše termički obrađeno, pohovano ili pečeno na masti.

https://www.instagram.com/p/BQfXW7QFpx7/

3. Nedostatak fizičke aktivnosti – bol u kičmenom delu, zglobovima i kostima. Naše telo je aktivan mišić koji zahteva fizičku aktivnost inače može doći do atrofiranja. Mlitavo telo nije sexy a „pomorandžina kora“ je ženska najveća noćna mora. Iako ishrana može biti zaslužna za vitku liniju skoro 70%, oblikovanje tela je moguće samo uz vežbanje. To ne moraju biti mukotrpni treninzi od sat vremena, već je dovoljno 15-30 min dnevno da izgledamo sjajno. Kako je to moguće? Nema izgovora „teretana je daleko“, „napolju je hladno, pada kiša“, „nemam novac za skupe trenere“. Dovoljna vam je prostirka ili peškir i kod kuće možete raditi vežbe u bilo koje vreme.

Budući da je ovo postao globalni problem savremenog doba, moramo se prilagoditi promenama koje nas okružuju i naći najbolje rešenje za sebe. Upravo iz te ideje nastao je Smart Fit koncept kao INTEGRISAN PLAN ISHRANE I TRENINGA za sve one koji ne mogu da pronađu balans u ishrani ili ne znaju pravila „pametne ishrane“, kao i za sve one koji imaju malo vremena za fizičku aktivnost ili imaju decu ili jednostavno se ne osećaju prijatno u sportskim i rekreativnim centima. Online video treninzi uz funkcionalne i kardio vežbe su prilagođene za početnike i za već aktivne osobe.

Šta čekaš? Budi fit, a sit!

Treniraj pametno, a ne naporno!