Kada se uputite na putovanje, gotovo je neizbežno da dijeta o kojoj ste toliko vodili računa ne krene u lošem smjeru. Još kada se samo putovanje do odredišta oduži postojaće još pregršt faktora koji će vas odvući u smeru nekontrolisane ishrane.

Naravno da kada ste na putovanju želite da se prepustite i uživate u danima koji su pred vama izvlačeći maksimum iz svakog trenutka. Sasvim je u redu da ponekad prekršite režim ishrane da biste probali neku autentičnu hranu mesta u kom ste se našli. Međutim, kako su male šanse da ćete vežbati na odmoru, pokušajte da dozvolite sebi tek poneki takav obrok. Ako želite da ostanete fit, pročitajte u nastavku teksta sjajne načine kako da vodite računa o težini dok ste na putovanju koji ne uključuju preteranu rigoroznost.

Spremite hranu za put

Ponesite sopstvenu hranu bilo da putujete avionom ili kolima. Avionska hrana je puna šećera i konzervansa zbog čega možete imati utisak nadutosti i neprijatnosti u predelu stomaka. Najlakša i najbolja užina koju možete da spremite za put su: nezasoljne kokice, mešavina suvog voća sa bademima, sušena brusnica, banane, jabuke, energetske pločice. Naravno, ukoliko je put duži, sendviči sa integralnim hljebom i svežim sastojcima bez namaza su sjajan način da se zasitite bez pretjeranog unosa kalorija.

Ne mešajte žeđ sa glađu

Unos vode na kom god da ste režimu je jedan od esencijalnih faktora koji nam daju odgovor na pitanje kako smršati. Dešava se da na putovanju, bilo da uključuje more ili samo obilazak gradova, od svih dnevnih aktivnosti zaboravimo na unos tečnosti. Ovo je upravo razlog zbog kog nekada dolazi do prejedanja. Prema rečima nutricionista, vrlo često želja za užinama može da bude osećaj koji proizilazi iz dehidriranosti tela. I ne zaboravite da na svako alkoholno piće ide do dve čaše vode.

Stav na šakama na plaži.

Hodajte što je više moguće

Budite što aktivniji! Ukoliko ste na moru ne propustite priliku da plivate što više jer plivanje samo po sebi troši dosta kalorija, ima dobrobiti za cijelo telo i jača imuni sistem. Takođe, hodajte svugde gde možete jer je to jedan od glavnih načina kako da sebi produžite život. Ako se nađete na planini, barem jedan dan planinarite, ako ste u gradu izbegavajte prevoz i hodajte. Pored činjenice da je svaki korak važan za vaše telo, sam doživljaj sa putovanja će biti utoliko veći što više budete stvari videli na nogama, umesto na točkovima.

Pažljivo birajte svoja pića

Svi kokteli koji tako nevino izgledaju, koji su preukusni i pospešuju vam raspoloženje mogu u samo jednoj čaši biti predviđena dnevna doza za unos šećera. Ovo nije dobro ni za vaš ten, a ni za liniju. Naravno, ne želite da razmišljate o ovome za vreme odmora i dugo ste radili da bi sebi priuštili tih par dana kada možete da se opustite i popijete koju čašu više. Naša je preporuka da se samo okrenete nešto manje kaloričnim pićima, a neka od njih su: vino, špricer, džin sa lajmom, lageri i martini.

Vodite računa o doručku

Ako ste među onima koji žele minimalno da se pridržavaju pravila ishrane dok su na putu, postarajte se makar da mini korake odradite koji će imati veliki uticaj na liniju. To znači da obratite pažnju na prvi obrok u toku dana jer su realnije verovatnoće da ćete za ručak i večeru želeti da se počasite nekim kaloričnijim obrokom. Doručkujte voće, kuvana jaja, salate, koštunjavo voće poput badema, i hidrirajte se i krenite u novi dan puni vitamina. Uravnotežena ishrana je ključ dobre linije.

Jednostavnije rečeno, savetujemo vam razmjeru 80-20. To znači da čak 80 posto vremena date sebi oduška, ali da u tih 20 posto vremena zaista obratite pažnju na, pre svega, kvalitet hrane. Pokušajte da ispratite bar par navedenih saveta, ne opterećujte se kilogramima, i ne stresirajte se bez potrebe, jer su stres i dijeta zaista nespojivi, pa ćete verovatno čak i smršati.